Wednesday, 19 July 2017 18:11

Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd! Featured

Written by

Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

Denne gangen hadde jeg bestemt meg for å dra på minst mulig (kun kabinkofferten) slik at jeg slapp å vente i den evindelige køen langs transportbåndet på en varm flyplass. I grunnen var en alternativ blåtannhøyttaler uaktuelt - enkelt og greit fordi jeg ikke har hørt mer enn et par stykker jeg kunne tenke meg å leve med mer enn 3 minutter. Og jeg skal være her i nesten tre måneder. Men en hyggelig kar der dro meg bort til et stykk Dali KATCH. Hvorpå jeg sa at hvis den ikke tilfredsstiller på akustiske instrument og en og annen klassisk utviklet stemme så var det ikke bryet verdt. Jeg ba ham sette på barytonen Fischer Dieskau. Det lød lovende - ikke som rørforsterken og høyttalerne jeg brukte sist gang her nede - men pytt jeg skulle ha plass til annet i kofferten også. Så Dali KATCH; velkommen til Afrata en liten fjellandsby beliggende på en av de to store «fingrene» på Kreta. Det eneste du har å slåss med av lydlige tingester her nede er sirissene, hanen i bakgården og noen viltre geiter. Pluss meg da - som er dessverre er blitt litt kresen på lyd.

 

 

Ergonomi og fysikk

Først og fremst; dette er ikke en sedvanlig plastdings men en rimelig solid blokk av aluminium. Noe som nok bidrar til vekten. Fornemmelse du får når du griper i KATCH for første gang er at dette virker å være et seriøst, samt en smule luksuriøst produkt. God balanse, god å gripe i og kompakt. Aluminium hele veien rundt, med motstandsdyktige (ikke for myk, ikke for hard) plastgriller på begge sider.  Kontrollene er lett tilgjengelig og intuitiv i bruk. Av/på knapp, volum opp, volum ned, blåtann, og knapp for loudness. Holder du av/på knappen nede søker KATCH etter signal og gir lydsignal når tilkoblingen er ok. Innstilt lydnivå angis ved hjelp av LED-lys kranset rundt av/på-knappen. Bak et gummideksel finner du utgang for opplading av USB enheter, samt linjeinngang av typen minijack. Intet savnet. Intet unødig. Støtter Bluetooth aptX-formatet for best mulig trådløs lydkvalitet, med lynrask NCF tilkobling. 

Batteriet holder i hele 24 timer med kun to timer opplading. Ikke verst! Du får KATCH i tre farger, og transportpose i stoff følger med.  

 

Lyd

Akustiske instrumenter er som kjent de vanskeligste å gjengi slik at de lyder noenlunde naturlig. Utfordringen ligger blant annet i å kunne reprodusere instrumentenes klingende toner slik at instrumentene lyder seg selv likt. Sammen med grunntonen danner overtonene karakteristiske harmoniske spektrum som er unikt for hver enkel instrumentgruppe. Oppgaven er blant annet å speile harmoniske spektrum - reprodusere dem - slik at de ulike frekvenskomponentene opptrer med samme antall, til samme tid, med samme volum og innbyrdes forhold som det var tilfelle i selve opptaksituasjonen. Og her synes det faktisk som om Dali klarer å stokke kortene rimelig riktig; akustiske instrumenter (klangen) reproduseres med større overbevisende kraft enn det jeg forventer av en blåtannhøyttaler. Det hele lyder ukomplisert, fyldig, varmt og stimulerende. Spesielt er jeg overasket over gjengivelsen av operarøster; fyldig og velklingende men distinkt nok til at du får med deg teksten. Lyden fra et akustisk instrument kjenner vi ikke bare igjen på selve klangen (de klingende tonene) men også på hvordan tonen genereres. I trumpet kan vi høre en pulslik lyd i det luften først presses gjennom leppene, fra en fiolin kan vi høre en «saglik» lyd i det buen svinger inn strengen etc. Slike (ofte) støylike lydlige komponenter reproduseres med rimelig god presisjon og tilfører akustiske instrumenter ytterligere egenart. Melodiøs musikk med pregnante rytmer er og blir lettere tilgjengelig via små lydenheter (som blåtannhøyttalere) enn større symfoniske verk hvor det musikalske budskapet bakes inn i relativt kompleks klang og harmoniske utrykk. KATCH er intet unntak. Digger du akustisk jazz faller du antagelig pladask for KATCH; overbevisende instrumentallyd, godt rytmisk driv og med et lite trykk på loudnessknappen får du med deg litt ekstra nedover i kontrabassen. Popmusikk hvor de de fremste musikalske byggeklossene er melodi, tekst og rytme gjengis med godt volum, fin grad av rytmefornemmelse og ungdommen i huset går og nynner med et et misstenkelig stort smil om munnen... 

«Bra lyd papsen! Hvor fikk du den dingsen fra...?». Spør Sofie.
«HiFi-Klubben», svarer jeg kort. 
«Hva koster den?»  
«Rundt tre og et halvt tusen». 
«Er ikke det litt dyrt?» repliserer Sofie kjapt. 
«Nei, ikke for denne - den har forbasket bra lyd...» er jeg så dum å svare. Hvorpå Sofie raskt legger til;
«Jeg har snart fødselsdag - nå vet hva jeg ønsker meg...». 

Det er varmebølge og temperaturen her på Kreta er nå 40 grader, fikk mail fra en kompis at det haglet hjemme i Bergen i natt. Akkurat nå sitter jeg og nyter vinden på terrassen med KATCH stående på fullt inne i dagligstuen. Er i grunnen litt imponert over at denne lille tassen klarer og fylle et så pass stort rom (20 kvadrat) rimelig godt med lyd. Anna Netrebko synger fra Verdis La Traviata, og til og med her ute fra terrassen er lyden voluminøs, fyldig og uanstrengt. Det eneste problemet er naboen som akkurat nå har fått nok av mitt repertoar og har skrudd opp noe gresk folkemusikk for full mugge. Ok. her jeg i mindretall og det hender vist nok at det løsnes skarpe skudd i bryllup her i Afrata...så jeg får vel bøye av for lokalbefolkningen. 

 

 

Konklusjon

Vel konstruert, solid og elegant. Meget intuitiv og enkel i bruk. Varm, fyldig og godt balansert lyd. Aldri aggressiv eller trøttende for ørene. Usedvanlig god gjengivelse av akustiske instrumenter og sangstemmer for blåtannhøyttaler og være. Står Jazz og klassisk musikk på ditt repertoar og du skal kjøpe blåtannhøyttaler kommer du ikke utenom å prøve DALI KATCH. Passer for publikum som er vant med god lydgjengivelse og krever noe ekstra også når man er på farten. Hele 24 timers spilletid er et pluss. Bare angrer på at jeg ikke dro med meg to stykk KATCH. De kan parres - for ekte stereo...

 

 

Importør; HiFi-Klubben

Pris; kr. 3.698.-

Read 6745 times
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.