Sunday, 08 March 2015 11:57

Dali Rubicon – en presentasjon hos Hi-Fi klubben i Bergen.

Written by

Våren 2014 ble Dali sin nye serie Rubicon lansert. Sist onsdag fikk vi en grundig presentasjon av alle modellene i denne serien, med prøvelytt av de aller fleste.

 

Dali sin Rubicon-serie befinner seg i det forsiktige HighEnd segmentet, et nivå der du kan forvente fremragende lyd uten at prisen enda har tatt helt av. Vårt første live-møte med disse høyttalerne fikk vi på Hortenmessa i 2014, der Hi-Fi klubben hadde et av sine hovedfokus på nettopp denne serien.

 

Forrige uke arrangerte Hi-Fi klubben en event på ulike butikker rundt om i landet.  Onsdag skjedde dette i Bergen, og vi var til stede. En innledende video med primus motor Lars Worre etterfulgt av en grundig presentasjon av hver enkelt modell i denne serien som veldig forenklet blir betraktet av produsenten som Epicon sin teknologi derivert i et forenklet kabinett mer inspirert av Mentor-serien. Serien består av 5 ulike modeller, og det er totalt bare tre ulike høyttalerelementer som er kombinert i ulike konfigurasjoner.

 

Før vi går gjennom høyttalerpresentasjonen tar vi en kjapp titt på elektronikken som forsynte Rubiconserien med musikk. Det helt nye forsterkersettet fra NAD sin Master-serie ble oppvartet av en Sonos Connect streamer, der signalet ble tappet digitalt til en av forforsterkeren sine digitale innganger. NAD M12 til 28.998,- er en modernere forforsterker, som i tillegg til å ha digitale og analoge innganger, har tre porter for tilleggsmoduler, der det allerede er på plass en genial modul for HDMI-tilkobling, en ide mange flere produsenter burde ta til seg. Den andre modulen er en streamingmodul fra BlueSound. Effektforsterkeren M22 er en klasse-D forsterker som yter 2x250W.

 

Først ut var Dali Rubicon 2. Dette er den eneste stativhøyttaleren i serien, og har en prislapp på 14.996,- pr. par. Dette er den eneste modellen som ikke har Dali sin sedvanlige bånddiskant, men er en ren toveis konstruksjon bestykket med 29mm softdome og et 6,5-tommers trefiberelement som tar seg av mellomtone og diskant. Vi fikk avspilt flere låter, der særlig åpningssporet California Calling fra Diana Krall sin ferske CD passet høyttaleren svært godt.

Den minste gulvmodellen i serien er Rubicon 5 til 21.996,-, og her har vi hybriddiskantet til Dali på plass, i det softdomen er supplert med en bånddiskant. Av praktske årsaker fikk vi ikke mulighet for å lytte til denne relativt kompakte gulvmodellen.

Det fikk vi derimot til den større Rubicon 6, og her er trefiberelementet doblet til et oppsett man ellers finner tilsvarende i 2,5-veis konstruksjoner, der det er ulike delefrekvenser for de to mellomtone-/basselementene. Udiskutabel fremgang på de aller fleste lydparametre i forhold til Rubicon 2. Tydeligst av alt var naturlig nok en styrking i bassområdet. Rubicon 6 har en pris på 27.996,-.

 

Toppmodellen Rubicon 8 til 37.996,- har fått tre 6,5-tommers trefiberelementer, der alle har ulik delefrekvens. Jupiter fra Holst sitt verk Planetene ble en slags lakmustest i denne seansen, og i mine ører var det Rubicon 8 som kom sterkest ut av denne testlåten. Den spilte enda mer uanstrengt enn det Rubicon 6 presterte, og også dybden i lydbildet var bedre. Likevel var det ikke unisone preferanser i forsamlingen på dette punktet, i det enkelte mente at Mentor 6 var bedre balansert. Dette går mye på bassnivå, og vil uansett i stor grad være resultat av samspill med de aktuelle rommene de vil stå i.

 

Det store overraskelsen var Rubicon LCR, en OnWall høyttaler konstruert spesielt for å henge på vegg. Og takket være at hybriddiskanten er roterbar, fungerer den også godt som centerhøyttaler i et multikanals oppsett. Det er ikke akkurat overflod av gode vegghøyttalere der ute i markedet, i hvert fall ikke hvis man vil bevege seg opp i pris og kvalitet. Nå er det for så vidt teknisk mulig å henge opp litt av hvert på en vegg dersom man er tilstrekkelig motivert, men jeg vet om flere eksemplar av ektefeller som ville hevet øyenbrynene over å ha et par B&W 800 Diamond hengende på veggen. Rubicon LCR til 16.996,- for paret har en beskjeden dybde, om blir enda mer harmoniske på veggen ved at fronten er buet, slik at sidene bygger beskjedent ut fra veggen. Ønsker du at de skal gil ekstra godt inn i lyse veggflater kan du velge hvitt fronttrekk.

Lyden fra Rubicon LCR er fremragende, og i mine ører var den kanskje vel så godt balansert som stativhøyttaleren Rubicon 2 til nesten samme pris. Dette til tross for at sistnevnte har noe bedre bassrespons. På grunn av at min lytteposisjon ikke matchet disse høyttalerne like godt som de øvrige modellene, var det ikke mulighet for å sjekke perspektivegenskapene.

 

 

 

Hi-Fi klubben i Bergen fikk på en god måte demonstrert at Rubicon sine modeller er høyaktuelle kandidater for de som er på jakt etter velskapte høyttalerer i denne prisklassen.

 

Les mer om Rubicon hos Dali.

Norsk importør er Hi-Fi klubben.

 

Vi avslutter med Lars Worre og Dali sine ord om denne nyeste serien fra Dali.

 


 

 


 

 

Read 12631 times Last modified on Sunday, 15 March 2015 16:41
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.