Friday, 04 July 2014 15:00

Hodetelefon fra FOSTEX - modell TH600

Written by

Når storebror bærer navnet TH900, har TH600 sannelig noe å leve opp til. Men så gjennomført TH600 virker å være er det mulig at denne hodetelefonen bør vurderes helt på egne ben. 

 

TH600 ligger noen tusenlapper under toppmodellen TH900. Du får TH600 for kr. 7495,- Med andre ord ingen rimelig hodetelefon, men når Elkjøp har diverse hodetelefoner til rundt to tusen - så vet jeg sannelig ikke om TH600 er så dyr allikevel... 

 

Lite for seg

Det hadde vært fint om jeg kunne få levere deg en test av HPA8 i samme sving som vi tar for oss HT600. En viss synergi må man kunne forvente. Men i følge historien skal HPA8 ha «skiftet ham» flere ganger, og det eksemplaret jeg fikk i hendene var etter sigende «eldgammelt». Mulig at HP8C - som den nå heter (?) - er konkurransedyktig i et tøft marked, men det tør jeg ikke si noe om da testeksemplaret jo er gått ut av produksjon for lenge siden. Mulig vi også kunne ha fått klemt en siste lydlig rest ut av HT600. Hvem vet - man tager hva man haver...  

 

 

 

I en brødpose

Innpakningen - kassen altså - som HT600 blir servert i er vel den største jeg har sett på en hodetelefon. Den overgår til og med kassen til et par SHURE 1840 som aldri forlater huset igjen. Jeg nevner kassen fordi det er trist at et så pass fint stykke arbeid ikke har et praktisk resultat, som for eksempel til oppbevaring når du har annet og gjøre. Kassen er rett og slett for stor; den ruver i en alminnelig stue. HT600 er ikke hodetelefoner du legger fra deg hvor som helst - hvorfor leverer ikke FOSTEX med en reisetaske slik SHURE gjør det? I bytte med en slik en kunne FOSTEX ha droppet hele stasen uten å tape det grann;  HT600 står så for seg selv at jeg hadde vært hoppende glad om den så kom i en brødpose...

 

Basic
TH600 veier 370 gram, litt over gjennomsnittet for tilsvarende type hodetelefoner. Skulle jeg tro. Øreklokkene er laget av magnesium som hver huser en magnet på 50 mm. Disse har en magnetisk flux på 1 tesla - absolutt ikke noe å forakte. Motstanden er på 25 Ohm - kjekt å vite om du allerede er i gang med å kjøpe deg en hodetelefonforsterker. Mer interessant er vel kanskje frekvensresponsen som er 5 Hz (!) til 45Khz. Helt hvor og hvordan HP100 ruller av vet jeg ikke, men som vi skal se går TH600 mildest talt «fryktelig langt ned».

Design
Designen av HT600 er for så vidt interessant, ikke fordi den er påfallende «frisk» men fordi den er dønn konservativ. Du må gjerne kalle den for kjedelig - andre vil kanskje innvende at den oser av klasse. I alle fall; om du har sansen for design hvor form følger funksjon vil TH600 gi deg en egen form for estetisk nytelse.  I min verden er det enkle ofte også det riktige; TH600 er designet slik langt flere hodetelefoner skulle vært designet; fri fra «bells and whistles» med andre ord.

Ergonomi
Bort sett fra lyd er ergonomi selvsagt det viktigste når det gjelder en hodetelefon. Noen kjennes kanskje god å bære sånn med en gang - for så bare å irritere vettet av deg etter et par timer. Hva som borger for god ergonomi her er blant annet en formålstjenlig mekanisme i fester mellom hodebøyle og klokker. Ut fra bøylen stikker det ut to (fire) stålstenger som griper inn i de bitene av konstruksjonen som gjør klokkene regulerbar både horisontalt og vertikalt.  Små ting som vinkelen i denne mekanismen borger for økt komfort - her har FOSTEX virkelig tenkt seg om. Øreputene er laget av et mykere og mer komfortabelt materiale enn skinn. Materialet er basert på eggeskall (...!), lettere enn naturlig skinn og mer vennlig mot huden. Ved lengre tids lytting har jeg ikke blitt «fuktig» på øreflippene, noe som gjør at du ellers får lyst til å legge fra deg hele greien. Om så eggene måtte stamme fra Prior så fungerer dette materialet godt...

Øreputer har en tendens til å være utformet slik at de blir liggende halvveis over øret. Dette blir lett ubehagelig ved lengre tids lytting. TH600 sine øreputer dekker hele øret mitt - vi får satse på at ørene mine representer en akseptabel standard. 

Et praktisk problem oppstår imidlertid når du ligger på sofaen og nyter musikk - i det hodetelefonen har en tendens til og falle bakover og ned mot puten du hviler hodet på. Mulig at dette er prisen man må betale for et noenlunde varsomt trykk over ørene. Flytt bøylen noe lenger fremover mot pannen og problemet er for så vidt løst. Hodetelefonens kabel er kledd i tekstil, noe jeg setter mye pris på fordi gummi kan være litt kald og ekkel mot huden. Dessuten gir kabler belagt med tekstil noe mindre floker. FOSTEX burde imidlertid tatt seg bryet med å lage noen egnede plugger slik at kabelen var mulig å erstatte. SHURE 1880 er en billigere hodetelefon som blir levert med både ekstra kabel og øreputer. Slikt teller mye med hensyn på levelengde, og jeg kan ikke forstå hvorfor FOSTEX ikke unner brukerne dette. Hodebøylen er kledd i samme materiale som øreputene. Denne er meget komfortabel; du kjenner knapt at hodetelefonen hviler på ditt muntre hode.   Innstilling av bøylenes foregår med små «knepp»; av typen du forbinder Mercedes heller enn en Skoda. Ikke så viktig kanskje, men det øker eiergleden. Og eierglede tipper jeg at de fleste som først får TH600 i hendene får både i bøtter og spann. 

Fremragende oppløsning
Uansett versjon av hodetelefonforsterker viser HD600 fram noe av elektrostaters egenskaper med hensyn oppløsning. Som en følge er beskrivelsen av akustiske forhold i opptakssituasjonen; plassering av instrumenter og rom - svært god. Dersom man ikke har erfart hva som menes med «lydbilde» og «plassering» i en hodetelefon kan det hende man få seg en skikkelig «aha-opplevelse». Lydbildet strekker seg utover til sidene, det har sjeldent god dybde. Fornemmelsen av instrumenter og sangere som selvstendige lydkilder. I rimeligere hodetelefoner råder det gjerne kaos heller en orden. Oppløsningen i TH600 må du gjerne høre for å kunne forstå...

 

 

 

 

Ny generasjonen bass 

Reproduksjonen av instrumenter med musikalsk sett viktig lydlig informasjon i nederste frekvensområde er i radikal utvikling. Du skal ikke hoppe så langt tilbake i tid før «bass i hodetelefoner» var sjelden vare. Økende interesse for hodetelefoner generelt sett har ikke bare gjort utvalget større, men forventinger om kvalitet er på plass hos alle som kjøper hodetelefoner til en pris godt over gjennomsnittet. Det Dr.dree gjorde for hodetelefonene er ugjenkallelig; bass i hodetelefoner er kommet for å bli. Bortsett fra i hodetelefoner til profesjonelt bruk skulle jeg tro.

Når FOSTEX snapper opp denne trenden og «installerer» bass i en hodetelefon av høyt klasse er i grunnen tingene spikret.

Og bassen i HT600 er ikke så langt fra å være fabelaktig.  Det første man merker seg er vel «lydtrykket»; om man så ikke kjenner bassen dunke i skallen så kjenner man bassen pumpe mot øret. Bassen blir nærmest fysisk - ikke langt fra det man kan fornemme om en fornøyd entusiast spiller vinduene ut på bilen som passerer. For å si det litt stygt.

Hva HT600 er i stand til å utrette i dette frekvensområdet får du et inntrykk av om du lar STING synge «August Winds» Sting – August Winds platen Last Ship. La klokken telle 17 sekunder inn i kuttet og du få høre lyden av et instrument (en pauke?) så langt nede at man ikke skulle tro det var mulig og fremstille i en hodetelefon. Mer ordinære musikkinstrument som en kontrabass gjengis med svært god definisjon - også her imponerer HT600.

 

Mellomtone

Beveger vi oss noe oppover mot og inn i mellomtonen synes dessverre bassen og henge litt med på veien. Følgen er at man tapper ørlite av definisjonen. I mellomtonen ligger det langt mer - musikalsk sett viktig - lydlig informasjon, og man skal jammen styre lysten til la uvedkommende frekvenskomponenter dominere. For slik kan det fornemmes...

På den annen side når HT600 nye høyder hva gjelder underholdning; den trykk og tæl man opplever er som skapt for elektronisk forsterkede instrumenter - og da dekker vi vel også dekket brorparten den musikk som spilles.  Hodetelefoner som først og fremst er myntet på bruk i studio kan være aldri så gode men i forhold til TH600 hender det at lyden rett og slett forekommer noe kjedelig. I så måte er TH600 som et friskt pust i et ekspanderende lydlandskap. 

 

Diskant

Jeg er allergisk overfor lyd i det øverste frekvensområdet som påkaller sin egen oppmerksomhet - så og si.  Forholder man seg til akustiske instrumenter finnes det ikke noen «diskant» i det hele tatt. Pregnans i «toppen» tilhører utstyr som reproduser musikk - ikke (akustiske) musikkinstrumentene selv. Også her er STING et nyttig eksempel da stemmen hans har lett for å få sibilant (sss, ssh) preg. HT600 synes å balansere tingene - nærmest ut til fingertuppene. Men vær klar over at om sibilans er noe som preger en innspilling så vil du høre det. TH600 er ikke på den tilgivelige siden. 

 

Dynamikk

Transientresponsen ligger på et nivå av perfeksjon bare svært gode - og gjerne kostbare - hodetelefoner befinner seg. Opplevelsen av langsomt endret tonestyrke (screscendo/diminuendo) er vrien å få med seg om ikke man slipper STING og griper etter Richard Strauss i stedet  - som i hans  Alpensinfonie. Prøv «Narht» med påfølgende «Sonnenaufgang»; så få man et inntrykk av hva som menes. TH600 gir deg musikalsk dramatikk så det monner. 

 

Krever dedikert hodetelefonforsterker

For og hente ut de ressurser som ligger latent i TH600 er det ikke til å komme forbi at du trenger en god hodetelefonforsterker. Du må ikke nødvendigvis opp i samme prisklasse som HPA8 befinner seg, men vær forberedt på at du må ut med en god porsjon kroner før du yter TH600 rettferdighet. 

 

 

 

Konklusjon

Byggekvaliteten er upåklagelig, ergonomien også - bort sett fra at TH600 har en tendens til å falle bakover mot puten om du hører musikk lett henslengt i sofaen.

Diskanten er analytisk uten å være hard, men om innspillingen har et visst mon av sibilants så hører du det. Mellomtonen har fin fylde og har noe av den varme som skal til for å tilfredsstille folk med spesiell interesse for vokalt materiale som kor. 

Bassgjengivelsen i TH600 må vel kunne sies å være fremragende. Denne er både definert, stram og så pass dyp at du vil kunne komme til å etterspørre en subwoofer i et alminnelig Hifi-anlegg. 

 

Prisen vi muligens må betale for oppsiktsvekkende god lyd i det aller nederste frekvensområdet er muligens at TH600 (lyden) blir noe «tung»; bassen har tendens til å følge med oppover og gjør seg gjeldene i nedre mellomtone. Vi snakker om ytterst fine nyanser, men om klassisk musikk er favoritten kan du komme til å merke noe av denne «tyngden». Elektronisk forsterkede instrumenter får i stedet en type «trykk» som du kommer til og savne med det samme du legger hodetelefonen fra deg. Dette (trykket) parret med gode dynamiske egenskaper, så har vi i grunnen oppskriften på lyd som fenger alle med preferanse for pop, rock, rap osv. Oppløsning på et så pass høyt nivå at må tråkke dine gjeve skritt en del runder i Hifi-butikkene for å finne tilsvarende i dynamiske hodetelefoner. Om målet ditt er mest mulig nøytral lyd skal du ta deg litt tid for å høre hva som byr seg på markedet. Det du muligens konkluderer med er at nøytral lyd ikke nødvendigvis er så attråverdig allikevel...

 

Importør: Benum

Pris kr. 7.495,-

 

 

Read 6294 times
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.