Thursday, 31 December 2015 09:05

Ole-Petter - Årets hodetelefoner

Written by

Ole Petter har valgt t en hodetelefon som han har kåret til Årets produkt. Les hvilken hodetelefon han har valgt:

 

 

 

KOSS PRO4s - Årets Hodetelefon

TID er i grunnen den tøffeste testen et HiFi-produkt må igjennom. Jeg har brukt KOSS PRO4s i rundt et halvår omtrent hver eneste dag. Jeg er ennå ikke blitt lei dem, og de tåler meget røff behandling. Vel verdt en smule spalteplass - sånn helt på tampen av året!

 

 

Godt innenfor økonomisk rekkevidde 

Med årene er det blitt rimelig klart for meg at jeg foretrekker å teste - prøve ut - produkter som jeg faktisk har råd til å kjøpe. Det andre er at jeg er himla opptatt av å gjøre gode kjøp når jeg først skal åpne lommeboken. Dvs; at jeg bruker forholdsvis lang tid - og mye energi - på å finne de produkter jeg synes har et (helst usedvanlig) godt forhold mellom hva tingene koster og hvilken kvalitet disse har. Dette er jo for så vidt ikke enestående for meg; stort sett er alle våre lesere opptatt av mest mulig god lyd for minst mulig penger. 

Når så KOSS ankom i posten for rundt et halvt år siden tok det meg for så vidt ikke lange tiden å konstatere at disse hodetelefonene er verdt prisen som forlanges. Men en ting er lett å glemme; det er først med tiden - gjerne noen måneder - at man kan si om en hodetelefon duger eller ikke. 

 

 

Over tid

En felle jeg har trådt i mer enn en gang ser omtrent slik ut; jeg er lei lyden i en hodetelefon - for eksempel er den for lys i klangen - og jeg kaster meg over en annen høretelefon som i alle fall ikke lyder lyst. Jeg bytter den ene særegenheten med den andre...

Har du fokus på en spesiell egenskap ved lyd i en hodetelefon - for eksempel den overopphetede bassgjengivelsen som er på moten - er muligheten stor for at det også er dette særtrekket du går lei av. Akkurat som du blir lei av en type diskantgjengivelse som først høres ekstremt godt oppløst ut, for så å bli øregangene verste fiende.

KOSS PRO4s har i så måte svært få lydlige særtrekk av typen man får nok ut av når et stykke tid har tid har gått. Mulig jeg kan si at lyden har en nøytral karakter - men da er det viktig å legge til at musikken ikke lyder kjedelig av den grunn. Langt ifra.

 

 

Dynamikk

Om PRO4s ikke hadde dynamiske egenskaper som evner å tilføre musikken liv - hadde jeg ikke brukt dem så hyppig som jeg faktisk har gjort. Dynamiske foreteelser er både på mikro og makronivå er tilfredsstillende. Det ligger flere hodetelefoner i skapet mitt - men stort sett er det PRO4s jeg trekker fram. Sånn omtrent en gang for dagen.

Denne modellen fra KOSS er ikke den dyreste hodetelefonen jeg har liggende. Langt ifra. Elektrostatene fra STAX henter jeg først og fremst ut av skapet nå jeg har god tid. Eller på dager hvor stort sett ikke noe lyder godt i det hele tatt. Pussig nok kan jeg dra på PRO4s etter å ha hatt STAX på ørene - uten å føle så alt for mye på det...

 

 

Tåler bank!

Med tiden er det i alle fall en ting som gjør seg gjeldene; hvor godt - og hvor mye - tåler hodetelefoner bank. Eller av solide «dunk» slik det lyder når jeg mister hodetelefoner i bakken. For det gjør jeg. På samme vis som mobiltelefonen gå i bakken et par ganger for dagen. Et av mine mål på soliditet hva gjelder hodetelefoner er om de tåler og blir trukket fram fra en eller annen pute i sofaen. Og da etter kabelen. I dette tilfellet løsner pluggen lett fra hodetelefonen. Ingen kabel, eller kabelfreste ryker i stykker. Men for meg er ikke dette nok; jeg har limt kabelen med lynlim akkurat i overgang mellom kabel og øreklokke.

For øvrig tåler disse hodetelefonene stort sett det meste, de er myntet på å kunne tåle rimelig profesjonell bruk. Noe jeg setter umåtelig pris på. 

Marked for hodetelefoner er stort som det aldri har vært noen gang. I dette markedet står PRO4s seg meget godt. De er forholdsvis lavt priset, de tåler en støyt og lydgjengivelsen er på et nivå som gjør at jeg fint kan benytte dem hver eneste dag - med en god porsjon musikalsk utbytte. Om du ikke fikk hodetelefonene du ønsket til JUL; labb i vei og prøv et par fra KOSS.

 

 

Årets Hodetelefon!

 

Les også den fulle testen av Koss PRO4Ss

 

 

Read 6805 times
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.