Saturday, 13 May 2006 23:00

Dali Helicon 300

Det kan ikke være lett for Dali å få de ekstremt gode omtalene for tiden. Etter flere år med stadig nye glimrende høyttalere fra danskene er forventningene skyhøye. Både Euphonia MS4 og Helicon 400 har tidligere fått topp omtaler her på audiophile.no, og nå kom turen til Helicon 300. Og den skuffer ikke - denne heller!

 


av Stian Gårdsvoll, 14.mai 2006

 

En av mine første opplevelser med litt forsseggjort hifi var 80- og 90-tallets store slager Dali 104. En rimelig høyttaler stappfull av musikkglede og musikkformidling. Alle ekte gutterom der musikk var viktig hadde et par Dali 104. Men Dali 104 ble et tveegget sverd for Dali. Mange avfeide Dali lenge som budsjettklassens suveren mester, men som ikke akkurat noen leverandør av hi-end. Men de siste årene har dette endret seg med glimrende serier som Helicon og Euphonia - for ikke å nevne den monumentale Megaline.

Jeg har tidligere hatt gleden av både Euphonia MS4 og Helicon 400 i mitt oppsett og de imponerte stort. Særlig MS4, som jeg tror jeg vil rangere som en av de fem beste høyttalere jeg har hørt, og kanskje den beste i egen stue. Når mitt nye lytterom står ferdig i 2007/2008 så er Euphonia MS 4 og MS5 blant toppkandidatene iallefall.

Men begge de to referansekvalitetshøyttalerne jeg nå har diskutert er store gulvstående høyttalere. Helicon 300 er en forholdsvis liten stativhøyttaler på knappe 10 kilo. Legger man til de spesialbygde sandfylte søylene er man på 32 kilo totalt - og det er ikke lenger noen lettvekter, akkurat.

Jeg lånte et sett ferdig innspilte Helicon 300 fra Hifiklubben i Trondheim i pianolakkert kirsebærfinér. Alle som var innom mens de stod i stuen bare MÅTTE bort og ta på dem. En nydelig finish og glans gjør at dette er litt sånn "må ha det, bare må ha det!"-faktor over disse. Byggekvaliteten virker i det store og det hele svært bra, solide, tunge og akustisk føles de helt døde.

Bestykningen består av en bånddiskant for det helt øverste registereret, en soft-dome og en 6,5" bassmembran. Basselementet er i praksis et kombinert mellomtone og basselement slik det ofte er i mindre høyttalere, delefrekvensen er hele 3400 Hz. Bånddiskanten tar over ved 13 000 Hz. Dette er en bassreflekskonstruksjon med portressonans på 34,5 Hz. Videre er den laget med mulighet for bi-wiring og bi-amping. Høyttaleren har ekstrem lav følsomhet, helt nede på 86 Hz, en sjeldenhet i dagens hifimarked. Dette vil si at du bør han en sterk forsterker for å få maksimalt ut av høyttaleren. Min Lyngdorf TDA2200AD på 2x200 watt hadde ingen problemer med å få det til å svinge.

Så, lyden...
Helicon 300 er ikke en super-analytisk høyttaler. Den har ikke den ekstreme nøyaktigheten og transparens som f.eks. B&Ws nye 800 Diamond-serie har. Den har heller ikke oppløstheten til Avantgarde-diskanten til Audiovector. Men den har en utrolig flott tonalitet, med varme, detaljer og store lydbilder! Det låter ekstremt glatt og polert - men uten å miste tekstur og mikrodynamikk. Et orkester høres ut som en helhet og ikke som enkeltinstrumenter - noe som både er positivt og negativt. Er du av typen som ynder å sitte å lure på om det er en 3/4 eller en 4/4 kontrabass som står til høyre i den jazzkvartetetten som spiller akkurat nå - så blir du nok skuffet. Sitter du derimot godt tilbakelent med et glass rødvin på en fredagskveld etter en hard arbeidsuke - så er du rett og slett bare meget fornøyd med tingenes tilstand!

Et av de fremste ankepunktene mot stativhøyttalere er bassen. Men i min stue på effektivt ca 70 kvm hadde ikke Helicon 300 noe problem med å gi god bass, dyp nok for de fleste applikasjoner. Den har ikke den ekstreme dynamikken som man får f.eks. fra Audiovector Mi3 Avantgarde som er min referanse, men den er da også 10 000 kroner billligere og vesentlig mer konevennlig også, da...

Generelt så må jeg si at Helicon 300 er en "likandes" høyttaler. Den vil ikke gjøre skam på noen som helst stue utseendemessig og den vil gjengi dine favorittplater på en god, og kanskje litt tilgivende måte. Men man må gjøre en avveining på den analytiske siden; hvis du vil ha mer oppløst gjengivelse og litt strammere stil kan f.eks. B&W 805S være et bedre valg.

Oppsummering
Dali har igjen levert et meget godt stykke høyttalerproduksjon. Flott finish, solid byggekvalitet og en svært omgjengelig spillestil gjør at denne bør vurderes av alle som er på jakt etter en høyttaler i denne prisklassen. Så blir det en smakssak om man forelsker seg i lydsignaturen til dette danske smykket. Et godt og pent kjøp!

Read 6255 times
More in this category: « Dali Helicon 400 Dali Euphonia MS4 »