fredag november 16 , 2018
mandag, 14 desember 2015 08:17

TEST: ZYX R1000 Airy 3 Cosmos X Cryo (TB)

Skrevet av

 

Etter en tidligere test av ZYX R100 var det med en viss forventning jeg sa ja til å prøve ut en pickup fra samme fabrikk, som skal spille én divisjon over; R1000 Airy 3 Cosmos. Cosmos er en karosserifri, eller såkalt naken pu. Pickupen veier kun 3g, men med en «tin base» montert 5,7g, alternativt kan man supplere med en «silver base», og vekten blir da 7,0g. Disse platene/vektene monteres på toppen av pickupen, og blir da også anleggsflate mot pickupskallet. Som en bonus er også platee et godt visuelt hjelpemiddel i grovmonteringen av pickupen.  Foruten disse to tilvalgene, leveres selve pickupen i seks forskjellige varianter. X-utgave innebærer innvendige viklinger av 6N «krystall-kobbertråd». Airy 3 Cosmos leveres også i en S type, med 5N sølvtråd samt i en G-utgave med 24kt gulltråd. Pickupen leveres både som «high output» med 0,48mV utgangssignal og standard, som testobjektet, med 0,24mV utgangssignal. Samtlige seks utgaver er cryobehandlet.

Diamanten på Airy 3 Cosmos har en micro ridge-slipning, og den sitter på en nålefane av boron. Det er for øvrig interessant lesning som følger med pickupen, som går gjennom problemstillinger og valgte løsninger i bl.a. coilgeometri, som viser at det stadig forskes i denne ”antikke” teknologien, morsomt og oppmuntrende!

Internimpedansen oppgis til 4 Ohm,  anbefalt last er fra 100Ohm og oppover.

Eksemplaret jeg har hatt til test var en X-utgave med 0,24mV utgangssignal, og med en Tin Base montert. Den har en veiledende utsalgspris på kr 16.875,-

Dette er første gange jeg har hatt en pickup som er såkalt «cryobehandlet», så hva betyr det?

Jeg må  innrømme at jeg har sans for måten ZYX leverer sine produkter, som gaver, vakkert innpakket på japansk vis. Uten betydning for lyden, men noe som klart øker eiergleden for en kjøper.

Vel, om jeg har forstått det riktig har enkelte av delene til pickupen (hovedsakelig motordelene) blitt kjølt ned til sånn ca 196 kalde grader, dette skal drive ut urenheter, samt gjøre metallstrukturen tettere og glattere, noe som igjen skal, ifølge ZYX; bidra til pickupens klare, rene og dynamiske lyd.

Jeg valgte å montere R1000 i en Jelco SA 750 E 10tommers arm, drivverket som ble benyttet var en Nottingham Analogue Dais. Monteringen var enkel, takket være mutterne, som sitter fast i pickupen. Det er allikevel viktig å være litt ekstra omtenksom når man håndterer Cosmos, da de svært tynne signaltrådene ligger helt åpent langs siden til motoren. Benyttet RIAA var i første omgang en Audio Research PH5, jeg forsøkte meg litt fram med last på 500, 200 og 100 Ohm, og syntes at en last på 200 Ohm ga best resultat i mitt oppsett.

R1000 kan kjøres med et nåletrykk fra 1,7g til 3,0g, men fabrikken anbefaler 2,0g, og det var slik jeg kjørte den.

Jeg var førstemann som fikk prøve dette eksemplaret, følgelig var pickupen jomfruelig og trengte innspilling. Dette kunne da også høres fra første rille, for selv om det spilte nesten overraskende bra, var det ikke tvil om at pu’n var fersk, den var ikke helt med hverken i toppen eller ved store utsving, men spilte rett og slett litt reservert.

 

 

Tross sin reserverte holdning, var det ikke verre enn at det var greit og lytte til musikken fra første skive, tidligere erfaring tilsier også at ZYXene ikke krever spesielt lang innspilling. Dette viste seg å holde stikk også med Cosmos, fra ca 22 – 23 timer og fram til drøye førti timer spilletid var det tydelig at noe skjedde, detaljer steg tydeligere frem, bassen ble mere kontant, separasjonen av instrumenter tydeligere; pickupen pustet lettere…          

«Bassglad, gnistrer til i toppen» - var de første stikkordene jeg noterte etter at det begynte å løsne for Cosmosen.

Det var gjennomgangen av «Picture Book», debutskiva til Simply Red som provoserte fram de ordene,  ei skive med bra bass, dynamikk og med mye smekk, her hadde Cosmos bra styr på sakene. Vokalen til Mick Hucknall på Holding Back The Years er upåklagelig og står tydelig ute i stua, mens resten av bandet har sine definerte plasser.  No Direction er en fest av dynamikk og viser hvor kjapp Cosmos er, den følger godt med alle kjappe utsving.

 

 

Fra Picture Book gikk ferden videre til Donald Fagen og The Nightfly, sikkert velkjent for mange, og ei skive som mer enn bekreftet inntrykket.

Jeg kan ikke stikkeunder en stol at samværet med R1000 Cosmos ble hyggeligere og hyggeligere, og jeg dro fram flere og flere skiver, noe nytt, men mest gamle saker, for å høre hva pickupen kunne utrette med de; John Cougar Mellencamp, Bachman-Turner Overdrive, Deep Purple, Allman Brothers, - det var noen fornøyelige kvelder hvor jeg lot meg engasjere av å høre hvor mye Cosmos hentet ut av de gamle rillene. Skivene jeg spilte, var skiver jeg nærmest har vokst opp med, men nå hørte jeg de TYDELIGERE enn jeg kunne huske de, kontant og presist.

Jeg tok meg i å tenke tilbake på R100 fra en tidligere test, den imponerte også, men jeg følte at den hadde funnet sin overmann her.

 

 

Omtrent da slo grådigheten inn; hvor mye mer kan jeg få hentet ut? Etter disse timene bestemte jeg meg for å bytte arm, og høre hva som ville skje om jeg monterte Cosmos i den superstive         Wilson-Benesch ACT Two.  Dette viste seg fruktbart, matchen mellom de to var uvanlig god. Jeg tror aldri jeg har hørt et så tydelig skille mellom to armer, det var som om alle «skruer» ble dratt enda hardere til, lyden ble ble enda mer kontant, enda mer distinkt og presis.

Første album ut var Live From Nowhere In Particular – Joe Bonamassa.  Igjen opplevde jeg at musikken ble servert krystallklart og med et vell av detaljer, og det var ikke bare gitarene til Bonamassa, men basstrengene da mann!

Kort tid etter armbyttet, fikk jeg og anledning til å låne øre til en for meg ukjent RIAA; en EAR 324.    Det ble fort klart at 324 og Cosmos spiller svært godt sammen, denne RIAAen fremhever virkelig de sterke sidene til Cosmos. Spesielt minneverdig var en gjennomgang av Kari Rueslåttens nye album To The North. Magisk. Det samme gjaldt nyutgivelsen av One Size Fits All – Frank Zappa, nydelig lyd i skiva, og det spilte svært spenstig.

 

 

Nåvel, en av grunnene til at jeg hadde bedt om å få låne EAR 324, var et tips fra Rudi om at den skulle være en svært så god match med husets nye referansepickup; Miyajima Shilabe. Ikke minst var det på høy tid å kjøre Cosmos gjennom sammenligningskverna, stikke fingeren i jorda så og si.

Etter en fire timers lytteøkt, og med flere par ekstra ører innlånt, hadde tre pickuper blitt satt opp mot hverandre; ZYX R1000 Cosmos, Lyra Argo i og Miyajima Shilabe. 

Den kanskje største overraskelsen var hvor pass bra Lyraen greide å følge Cosmos. Nå er de for så vidt PU’er i samme prisklasse, men jeg ble allikevel gledelig overrasket. Misforstå ikke, Cosmos var en bedre PU på så godt som alle parametre; den var kjappere, var mer kontant, hadde mere luft, ga instumentene tydeligere plasser, i det hele tatt; en bedre pickup.  Allikevel var det ikke slik at Lyraen ble fullstendig frakjørt, og det var godt å høre.

Mot Shilabe var det dog en annen sak, her kom svakhetene til Cosmos fram; mangel på kropp og fylde. Dette leses antagelig mer dramatisk enn det er, jeg hadde overhodet ikke savnet dette på alle de titalls timer jeg til da hadde tilbrakt med Cosmos, men når Shilabe kom på, hørte vi det alle mann. Det samme gjaldt lydbildet, eller scenen; som var større og dypere med Shilabe.                                 På sett og vis var resultatet det samme som med Lyraen, Cosmos slo godt fra seg, og selv om det ikke var noen tvil om hvilken av pickupene som imponerte mest, ble ikke den lille ZYXen fullstendig overkjørt av Shilabe, og det betyr at den er et godt kjøp!

 

 

Konklusjon        

ZYX R1000 Cosmos er en imponerende pickup, den er presis og kontant, den spiller uanstrengt og engasjerende, med mye luft og detaljer, samt dyp og tørr bass. Totalt sett oppleves den en smule slank i lydbildet, og det bør tas med i betrakting i forhold til hvilke komponenter den skal matches med. I mitt eget anlegg, som fra før har en litt fet livelyd med en villig bass, passer den som hånd i hanske. I anlegg med en noe mer anemisk lyd vil den muligens ikke passe like godt inn.

Jeg likte den bælgøtt.

 

Takk til Exotic Audio for velvillig utlån.

ZYX forhandles i Norge av Audioaktøren og Audio Norge.

 

 

 

Lest 4290 ganger
Morten

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser