Wednesday, 14 October 2020 19:29

Nye iPhone 12 tilbyr videoopptak med HDR i Dolby Vision

Written by

Tirsdag kveld arrangerte Apple lansering av neste generasjon iPhone. Og så hadde de en liten overraskelse på lur innen lydsektoren.

På en aften der hele verden dirret av spenning for å få avkreftet eller bekreftet alle de ryktene som i lang tid har plaget media om neste generasjon iPhone, halte Tim Cook ut spenningen omtrent som når Kåre Magnus Berg sier: Den som må gå ut av Stjernekamp er….., fulgt av et halvt minutt pause. Men i stedet for pause, benyttet unge Cook tiden til å introdusere en ny smarthøyttaler.

Apple HomePod Mini

Apple HomePod Mini er en kompakt lillebror til HomePod som vi skrev om for tre år siden, og som på ingen måte har blitt en kommersiell suksess. Noe av årsaken ligger nok i pris, for den som krever oppimot fire tusenlapper for en smarthøyttaler som ikke har fått all verdens cred for lydgjengivelsen jobber unektelig i motbakke.

Derfor er det et interessant utgangspunkt når Apple lanserer en mindre modell, og enda mer interessant ble det når Tim avslørte at prislappen er på 99 USD. Dette gir samtidig et rungende déjà vu tilbake til lanseringen av Google Nest Audio for et par uker siden, en høyttaler vi publiserte testen av forrige tirsdag. Nest Audio er en høyttaler som gjennomgående har fått god mottakelse hos så godt som alle, også hos oss.

Utfordringen for HomePod Mini er at den er betydelig mindre, og selv om Apple på heroisk vis forsøker å overbevise oss om at lyden er «amazing», gjenstår det å høre om moderne DSP-teknologi og AI greier å trylle med en ganske heftig S5-chip. Vi skal ikke forsøke oss på en forhåndsdom, for vi har blitt tatt på sengen av DSP utallige ganger før. Men det ser ut til å bli en stund til vi kan får muligheten, for den er ikke forespeilet salg i Norge enda. Og dermed vet vi heller ikke presist hva 99 USD skal oversettes til.

Størrelsen på HomePod Mini er helt identisk med Nest Mini i diameter, i hvert fall hvis vi kutter ut desimalmillimeter. Men i høyden har de doblet målene, fremdeles rundet av til nærmeste hele millimeter. Det skulle gi rundt det doble volumet, og kanskje er det tilstrekkelig for å gi anstendig lyd for å høre på nyheter med litt lett musikk innimellom?

Men det vi vet er at HomePod Mini skal ha en god evne til å spille multirom via AirPlay 2, og kan også enkelt settes opp som et stereopar. Også som smarthøyttaler hevder Apple at de er forbedret, og skal nå angivelig kunne snakke også med smarthøyttalere fra andre økosystem. Apple fremhever også at du kan benytte HomePod Mini som intercom, for å varsle at «Supper`s Ready» dersom Peter Gabriel skulle dukke opp sammen med Genesis.

Designet er det egentlig ikke så mye å si om. Hvis du liker kuler med avkappet topp og bunn vil du like HomePod Mini. Den er dekt med et tidsriktig syntetisk stoff ganske likt det som sitter på Google sine høyttalere og mange andre. Og så har den en touchplate med nærhetssensor på toppen.

Les mer om HomePod Mini hos Apple

 

Fire nye iPhone-modeller

Så hovedattraksjonen var selvfølgelig de nye iPhone-modellene, og dem var det fire av. Og selv om det var noen skuffelser også blant nyhetene, eller mangel på sådanne, var det tilstrekkelig mye nytt til at det uten tvil dominerer showet.

4 modeller

Det er fire nye modeller, og Apple foretar en hovedgruppering med at det er to iPhone12 og to iPhone 12 Pro.

Går vi mer i detalj har vi disse hoved-spesifikasjonene:

  • iPhone 12 Mini med 5,4 tommers skjerm til 8.990,-
  • iPhone 12 med 6,1 tommers skjerm til 9.990,-
  • iPhone 12 Pro med 6,1 tommers skjerm til 12.990,-
  • iPhone 12 Pro Max med 6,7 tommers skjerm til 13.990,-

Og allerede på dette nivået kan man foreta interessante refleksjoner. iPhone Mini er tidenes mest kompakt iPhone, selv om den ikke har tidenes minste skjerm. Og tilsvarende har iPhone 12 Pro Max tidenes største skjerm på en iPhone.

Et annet interessant fenomen er at prisforskjellen mellom iPhone 12 og iPhone Pro har krympet, og enda mindre er den hvis du tar høyde for at du sikkert føler behov for å øke lagringen på std. iPhone 12 til 128GB, noe som øker prisen på denne til 10.690,-. På begge Pro-modellene starter lagringen på 128GB som standard, et riktig grep som er nytt på årets modeller. Dette bidrar til at det etter min oppfatning er mer fristende å velge iPhone Pro, for ikke å si Pro Max hvis du først skal spytte i mer enn ti tusen for en premium-mobil. Mer om det senere, når vi har fordypet oss i detaljene.

Ikonisk design

Og jeg starter med det som i mine øyne er den aller viktigste nyheten, selv om det ikke var det som hadde hoved-oppmerksomheten hos Tim Cook. Designet på de nye modellene var den dårligst bevarte hemmeligheten, men ikke desto mindre viktig. Og det som gjør denne designvrien så viktig er at den rendyrker det ikoniske med iPhone. Designlinjen med de rette kantene er ikke bare en videreføring av designet på siste generasjon iPad Pro og iPad Air, men også fra de klassiske iPhone 4S og 5. Og det er unektelig de to Pro-modellene som rendyrker dette med den høye finishen på kantene i rustfritt stål.

Og for Apple er dette ikoniske designet ekstra viktig, og bidrar til at de skiller seg markant ut fra den store mengden av Androidmobiler, med design som ofte domineres av waterfall-avslutning av skjermen. iPhone sin nesten kubistiske linjeføring står i sterk kontrast.

5G på alle modeller

Selvfølgelig var det 5G som var Apple sin hovedattraksjon på de nye modellene, understreket at navnet på lanseringen var det tvetydige «Hi, Speed». Og alle fire modeller har fått 5G. Dette er ikke noe som bringer iPhone i tet, mer velkommen etter. Men på en annen side har det neppe hatt noe hast, for dette handler primært om fremtidssikring.

Apple må likevel få cred for sin implementering, for de har lagt inn en Smart Data Mode som automatisk skifter over til 5G når ekstra «need for speed» dukker opp, og skifter tilbake når stresset har lagt seg. Dette er en viktig detalj for å spare på batteritid.

MagSafe

Et nytt konsept for trådfri lading og påhekting av periferutstyr er MagSafe. Det innebærer at en kraftig magnet inne i iPhone sørger for å klistre fast en trådløs lader, og også å sentrere den riktig for optimal lading.

MagSafe skal også kunne benyttes til å feste en kortholder til mobilen, og Belkin er allerede på plass med bilholdere og multiladere for iPhone og Apple Watch.

A14 Bionic

Denne stoltheten til Apple ble overraskende introdusert på iPad Air for en måned siden, og gjør at denne iPad-modellen har en heftigere chip enn flaggskipmodellen iPad Pro. Brikken A14 Bionic er tidenes kraftigste mobilprosessor, og verdifull blant annet for stadig mer omfattende AI-funksjoner i knyttet til foto og video.

Dolby Vision HDR

Og så har vi kommet til min favorittnyhet. Apple har greid å implementere Dolby Vision HDR i alle iPhone modellene. Dette innebærer at du kan filme med HDR innkodet i Dolby Vision i sanntid. Det er de eneste mobilkamera som er i stand til dette, ja faktisk de eneste kameraløsningen som har komplett integrert løsning for opptak i Dolby Vision uten etter-prosessering. Dette er ganske imponerende, og det er litt underlig at det ikke fikk enda større oppmerksomhet fra Tim Cook. Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at konkurrentene kommer til å følge i Apple sine fotspor så snart de har muligheten.

Apple ProRaw

Kanskje litt skjebnens ironi, men i en interessant samtale med en representant for en ledende kameramobil tidligere i sommer ble temaet AI i mobilkamera. Og vi kom inn på at dette ikke er så interessant for pro- og semi-pro fotografer fordi disse vanligvis foretrekker å fotografere i Raw-format. Nå har Apple gjort noe med dette på sine Pro-modeller av iPhone. De har introdusert et filformat kalt Apple ProRaw. Dette er et filformat som skal kombinere RAW-filene sin fleksibilitet med mulighetene for prosessering som AI innebærer. Hvordan dette arter seg i praksis gjenstår å se. Uansett er dette en betydelig nyhet for fotoentusiaster som ikke går av veien for å bruke et mobilkamera. ProRaw er bare tilgjengelig på iPhone 12 Pro og Pro Max, og er et av argumentene for å velge en av disse modellene. Og er du først på fotokjøret er det ingen vei utenom Pro Max, siden denne modellen både har større bildebrikke og bedre kamera i tillegg til den suverent større skjermen. Og prisforskjellen er fremdeles bare en tusenlapp.

Pro Max har forresten også fått optisk bildestabilisering i selve bildebrikken, et konsept som lenge var unikt for Olympus sine speilrefleks og speilløse systemkamera.

Men for ikke å ta av helt i min Pro-entusiasme må det i rettferdighetens navn nevnes at standard iPhone har fått en kraftig forbedret skjerm fra iPhone 11 med dobbelt så mange pixler, med OLED og like høy pixeltetthet som pro-modellene. Vi snakker om en Super Retina XDR.

LiDAR

LiDAR ble introdusert på iPad Pro, og benyttes til Augmented Reality. Men for mange vil det kanskje være like interessant at LiDAR angivelig gir 6 ganger kjappere autofokus i dårlig lys. Nå får også begge iPhone Pro-modllene LiDAR, og igjen er dette et sterkt argument for at fotoentusiastene skal velge iPhone 12 Pro / Pro Max

Ceramic Shield

Apple er veldig stolte av det nye «glasset» som er utviklet i samarbeid med Corning. Det er kalt Ceramic Shield, og er vel egentlig en hybridkonstruksjon. Apple hevder at dette er 4 ganger mer robust mot fallskader enn glasset på tidligere modeller. Om dette også inne barer at det er tilsvarende mer motstandsdyktig mot riper, vites ikke. Og så er det vanskelig å dokumentere substansen i påstanden, men Apple er kjent for å ikke bløffe når de går høyt ut på banen.

Dropper lader og øreplugger

Det fenomenet som var et hett debattema tidligere i sommer da det ble kjent rykter om at Apple dropper å levere med lader og øreplugger, og jeg harselerte litt med reaksjonene i artikkelen «Om epler og platespillere» i juli.  Argumentet er at dette grepet sparer miljøet, og mine øyne er det åpenbart fornuftig. Og dette har de nå gjennomført, og argumentasjonen er fremdeles miljøet. Men det mulige tilleggsargumentet om at dette også kan bidra til å begrense prisen er ikke like lett å få øye på, siden standardutgaven av iPhone 12 har fått en prisøkning på ca. 1.500 i forhold til standard iPhone 11.

Nedturene

Mange flotte nyheter med iPhone 12 og 12 Pro, men det var også noen skuffelser for oss som vil ha alt, og litt til. Den kanskje viktigste nedturen er at de Apple tviholder på 60Hz refreshrate, og på Pro-modellene er dette nesten i grenseland. Dette er et punkt der Apple ikke er på høyde med de beste, og da snakker også vi om modeller med til dels betydelig lavere pris. En økning til minst 90Hz ville vært naturlig, i hvert fall på Pro-modellene.

Da er det mye lettere å tilgi at Apple ikke har gjeninnført fingeravtrykkscanner, til tross for at mange spådde dette som et Koronatiltak for å gjøre det enklere å bruke ansiktsmasker. Og busslommen er fremdeles stor nok til å ta imot en voksen leddbuss. Det demper litt av ekstasen med en ellers smekker ramme, når vi først er ute og spikker fliser.

Nevnte jeg at iPhone Pro Max er den desidert mest interessante av de nye iPhone-modellene, selv om du tar høyde for prisforskjellene? Jo, jeg gjorde visst det…

 

Les mer om iPhone 12 hos Apple

Les mer om iPhone 12 Pro hos Apple

Last modified on Thursday, 15 October 2020 06:02
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Latest from Karl Erik Sylthe