Wednesday, 29 July 2020 19:00

TEST: Freebuds 3i – nykommerne som utfordrer storebror. Featured

Written by

For en måned siden lanserte Huawei siste tilskudd til helt trådløse øreplugger. Nå har vi latt den ta en duell mot storebror Freebuds 3, og denne gangen inngår den som en del av et økosystem fra Huawei.

I min test av Huawei Freebuds 3 opererte den i et fremmed territorium, som makker til min iPhone 11 og Apple Watch 4. Og det fungerte veldig bra, selv om man går glipp av enkelte betjeningsmessige detaljer.

Denne gangen skal de helt nye Freebuds 3i få prøve seg både i et Apple- og et Huawei økosystem. Og vi skal også ta en liten gjenvisitt med Freebuds 3 i et Huawei-oppsett.

Huawei Freebuds 3i

Det kunne kanskje vært fristende å anta at «i» en i 3i står for «Improved», siden det neppe står for «Injection». Men sannheten er nok at det ikke er noen av delene, men snarer en indikasjon av at dette er in-ear versjonen av Freebuds. Med andre ord er vi her mer på Huawei sitt svar på AirPods Pro, som er Apple sine in-ear ørepodder med aktiv støykansellering. Og som koster mer enn det doble av Freebuds 3i.

Men her må vi nok også ta inn over oss at i motsetning til Freebuds 3, som ligger i noenlunde samme prisklasse som AirPods 2 og som trygt spiler like bra som Apple-rivalen, er nykommeren fra Huawei en tydeligere økonomimodell enn den litt tilsvarende konstruksjonen AirPods Pro. Men hvem vet, kanskje kommer Huawei også med en Pro-modell etter hvert…?

 

Etui

Huawei har valgt et helt annet konsept for etui på nykommeren enn på Freebuds 3. Sistnevnte har et etui med fasong som et litt flatt såpestykke, en form som gjør svært lite av seg i en bukselomme. Det gjør for så vidt etuiet til Freebuds 3i også, selv om det har en helt annen og avlang form. Også innvendig er den helt annerledes strukturert, der ørepoddene legges flatt ned i hver sin retning. Begge har de det til felles at de har lading i etuiet, men der Freebuds 3 har trådløs lading, er du avhengg av å plugge inn en kabel i etuiet til nykommeren 3i. Man kan godt si at Freebuds 3 har et etui som er skreddersydd for trådløs lading med sin flate fasong. Betjeningsmessig holder jeg for øvrig en liten knapp på 3i sitt etui.

Heldigvis er det snakk om USB-C i begge modellene, og ladetiden er ganske kort, der det tar ca. en time å lade opp bare øreproppene, og 115 minutt ladetid for hele systemet. Da har du ca. 3,5 time spilletid med musikk, og ca. 14,5 time total spilletid med reladig av pluggene i etuiet. Dette er produsentens spesifikasjoner som jeg ikke har målt selv. Men disse dataene stemmer bra med mine inntrykk ved praktisk bruk i testperioden.

Begge etuiene har en god Premium-følelse selv om de er laget i robust plast. Og magnetlåser både for lokket og for å holde poddene på plass bidrar til dette.

 

 
Duellanter i lav kveldssol et sted i Norge

Betjening

Det er to metoder for å foreta betjening av avspillingen på selve poddene. Du kan holde en stund på høyre- eller venstre pod for å aktivere eller deaktivere støykansellering. Eller du kan dobbel-tappe på en av ørepoddene. Som fabrikkinnstilling gir dette en start-stopp av musikken, eller betjening av innkommende telefonsamtale. Og i kombinasjon med en iOS-enhet er det dette du har å forholde deg til. I likhet med på Freebuds 3 har man altså styrt unna enkel-tapping også på 3i. Og med rette, for min erfaring er at enkeltapping veldig lett blir forvekslet med en tilfeldig berøring, og dermed lett gir feilbetjening.

Huawei AI

Men har du en Huawei-enhet, eller en for så vidt en hvilken som helst annen Android-enhet, kan du gå inn i appen Huawei AI, der du konfigurerer dobbeltappingen individuelt for høyre og venstre pod. Du kan også konfigurere støykanselleringen, men ikke med forskjellig betjening ved å holde på høyre eller venstre øreplugg.

Bluetooth og prosessor

Et punkt som skiller Freebuds 3 fra 3i er at førstnevnte modell benytter den kraftigere prosessoren Kirin A1, samme prosessor som vi finner i klokken GT 2e, som vi testet i mai. Freebuds 3 benytter også nyeste versjon av Bluetooth (5.1), mens 3i benytter 5.0. Jeg opplevde en ørliten forsinkelse (latency) av lyden når den ble benyttet ved avspilling av videosignal, men ikke plagsomt mye. Dette var ikke merkbart på Freebuds 3, og forskjellen kan trolig ha sammenheng med Bluetooth-versjon eller prosessor. Eller en kombinasjon.

Støykansellering

En av de desiderte styrkene til Freebuds 3i er åpenbart støykanselleringen. Denne fungerer svært mye bedre enn på Freebuds 3, og hvis støykansellering er viktig for deg, er det ingen tvil om at det er Frebuds 3i du skal velge av disse to. I tillegg til at du selvfølgelig får drahjelp av in-air konseptet der godt tilpassede gummipropper gir en god startdemping virker det også som at den aktive støykanselleringen fungerer bedre enn på Freebuds 3. Det er også en egen meny der du kan foreta tilpasninger av støykanselleringen.

Lyden av Freebuds 3i

Og så er det et veldig overraskende fenomen knyttet til den aktive støykanselleringen. Jeg er vant med at lyden blir en anelse bedre når du slår av den aktive støykanselleringen på hodetelefoner og ørepropper. I hvert fall blir den gjerne en anelse mer åpen lyd når kanselleringen er slått av. Det er den for så vidt også på Freebuds 3i, men det skjer noe annet merkelig når den slås av. Klangen blir svært mye slankere, så for meg er det helt obligatorisk å benytte den med støykanselleringen slått på. Da blir det betydelig mer kropp og fyldighet i lyden, mye nærmere den lyden vi finner på Freebuds 3. Men fremdeles syns jeg Freebuds 3 har hakket bedre lyd, med litt mer balansert klang. 

Denne forskjellen kan godt tenkes å ha sammenheng med at det er vesentlig større drivere på Freebuds 3 – 14,2mm, mens driverne på Freebuds 3i er på bare 10mm. På en annen side vil den lukkede konstruksjonen lettere gi et bidrag i bassen, og bidrar nok til å minimere denne differansen mellom Freebuds 3 og 3i.

Komfort

Komfort er en av styrkene til både den gamle og den nye modellen. Jeg opplever stadig vekk at jeg går rundt med Freebuds 3 uten å merke at jeg har de på, og det er det få eller ingen andre modeller jeg har opplevd dette med av de jeg har hatt på test.

Freebuds 3i kommer på en god andreplass i den øvelsen. For selv om også de er meget komfortable, er det litt mer merkbart når du putter propper inn i ørene. Men likevel er det langt mindre ulempe å ha disse inne i ørene enn en typisk øreplugg av mer konvensjonelt format, som f.eks. mine Beoplay H5 eller E8. Eller Sennheiser Momentum TW 2, som også er inne til test om dagen.

Freebuds 3i har også den fordelen at de sitter litt bedre på plass enn Freebuds 3, også det takket være at det er en in-ear konstruksjon.

Huawei Music

Appen Huawei AI gir som tidligere nevnt muligheter for å skjøtte og konfigurere både Freebuds 3 og 3i, men den inneholder ingen equalizer med tilhørende mulighet for å tune lyden til egne preferanser, en mye benyttet funksjon i apper for hodetelefoner hos andre produsenter.

Men det gjør derimot musikkstrømmetjenesten Huawei Music, en musikktjeneste du får et 6 måneders gratis prøveabbonement av hvis du anskaffer en mobil eller nettbrett fra Huawei. Jeg har en nyinnkjøpt Matepad T 8, og test av denne kommer om ikke så lenge. Herunder en omtale av Huawei Music. Denne musikktjenesten har et utvalg som ikke ligger så veldig mye tilbake for utvalget i TIDAL, og har altså en equlizerfunksjon og virtuell 3d-lyd kalt Huawei Histen. EQen er en 10 bånds grafisk equalizer som jeg hadde stor glede av til både Freebuds 3 og 3i. Den gir mulighet for lagring av ulike kurver, ikke så ulikt det som tilbys i appen for Premium-hodetelefonene JBL Club One, mens 3d-lyden lot jeg ligge etter en kort utprøving.

Freebuds 3 revisited

Under den opprinnelige testen av Freebuds 3 hadde jeg ikke tilgang til annet enn Iphone 11 som makker, og dermed var det noen begrensninger som gjorde seg gjeldende. Med det kompakte nettbrettet Matepad T 8 i hus er det naturlig å ta en ny visitt for å se hva jeg gikk glipp av. Og det er strengt tatt ikke mye du mister med å benytte iOS istedenfor en Android-mobil. Men du får mulighet for å konfigurere dobbeltapping i Adroid-Appen Huawei AI. Det er også en egen fane for justering av støykanselleringen for Freebuds 3, men det er ikke mulig å merke noen forskjell når man dreier på et evigroterende «ratt» uten noen form for angivelse. Her ligger det kanskje til rette for en softwareoppdatering?

Konkusjon

Med Freebuds 3i har Huawei laget et sett med virkelig interessante øreplugger med både aktiv og passiv støykansellering. Og nettopp støykanselleringingen sammen med en meget god brukskomfort er de største fordelene med disse ørepluggene.

Og gitt den veldig aggressive prisingen både i forhold til hovedkonkurrenten i egne rekker og i forhold til deler av det øvrige markedet er det liten grunn til å gruble over et kjøp av Freebuds 3i, bare du husker å slå på støykanselleringen. Med mindre du som jeg lett blir forført av at Freebuds 3 gir enda litt bedre lyd.

Og som så ofte ellers oppstår det et forstyrrende element i at flere av de store elkjedene i skrivende stund har satt ned prisen på Freebuds 3 til samme pris som 3i. Dermed ville jeg for min del valgt denne eldste modellen som både tilbyr trådløs lading og har en hvassere prosessor og Bluetooth-versjon. Valget er ditt, og bra blir det uansett.

 

Veil. pris for Huawei Freebuds 3i er kr. 1.295,-

Les mer om Freebuds 3i hos Huawei

Read 3266 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.