søndag, 24 mai 2020 06:51

TEST: Huawei Watch GT 2e måler krefter mot Apple Watch Spesial

Skrevet av

I mars annonserte Huawei en litt forenklet utgave av smartklokken GT 2. Vi har hatt Huawei Watch GT 2e på test i noen uker. En av agendaene har vært å sjekke hvordan den kan greie seg i skyggen av en Apple Watch. Eller kanskje det er omvendt…?

Da den første utgaven av Apple Watch be lansert for fem år siden sa jeg at den dagen den fikk et batteri som kunne holde i minst en uke ville jeg vurdere en anskaffelse. I mellomtiden har det rent en del vann i sjøen, og da Apple Watch 4 kom med EKG var det ingen vei utenom. Må-Ha-faktoren overtok, og det til tross for at batteritiden fremdeles bare var på et drøyt døgn.

Men det er selvfølgelig ikke bare Apple som har syslet med smartklokker i disse fem årene. Huawei var en av konkurrentene, og omtrent samtidig med at Apple lanserte sin første Watch i april 2015, kom første generasjon Huawei Watch. Eller egentlig måneden før, for å være presis. Og på samme måte som Apple og andre konkurrenter har hatt stadige modelloppgraderinger har også Huawei hatt sine ca. årlige modellskifter. Huawei Watch ble erstattet av Watch 2 og Watch 2 Classic i 2017, mens det året etter ble lansert Watch GT. Den modellen markerte samtidig skifte av operativsystem, fra Android sitt Wear, til Huawei Wearable Platform. 

Sist høst ble Huawei Watch GT 2 lansert, og det var første modell som hadde prosessoren Kirin A1. Dette utgjorde blant annet en ganske dramatisk økning i batteritid, der den største 46mm modellen kan gå i inntil to uker før den må lades, mens 42mm versjonen «bare» går maksimalt en uke. Huawei Watch GT 2 hadde priser fra 2.490,- på lanseringstidspunktet i oktober 2019, omtrent halve prisen i forhold til Apple Watch 5.

Huawei Watch GT 2e

Torsdag 26 mars var den store lanseringsdagen for Huawei i vinter, dagen da P40 Pro ble lansert – Huawei sin nye flaggskipmobil. Eller kanskje det er riktigere å kalle den mainstream-flaggskip, for en måned tidligere ble det virkelige flaggskipet Huawei Mate Xs lansert, i form av en oppgradert utgave av Huawei sin brettemobil.

Samtidig som den nye P40-serien ble vist frem ble også en ny smartklokke avduket. Vår testmodell Watch GT 2e er en enklere, men samtidig mer moderne og sportslig smartklokke enn grunnversjonen GT 2. Og sammenlignet med opprinnelig pris på GT 2 er prisen på GT2e betydelig rimeligere. 1.790,- begynner å bli en nesten uforskammet lav pris på en såpass avansert smartklokke som dette er.

Størrelse og design

I likhet med alle tidligere modeller fra Huawei er også GT 2e en rund modell. Denne har droppet den kransen med 24-timers skala som omgir begge de to 46mm modellene i GT 2. Og festet for gummireim er en integrert del av klokkehuset, noe som også gir et mer helstøpt inntrykk med renere linjer.

I mine øyne har GT 2e et mer tiltalende design enn de to 46mm variantene av GT 2. 42mm variantene av GT 2 har derimot en veldig elegant versjon, men denne vil de fleste mene passer best for damer.

Reimer og farger

Det er 4 fargevarianter på GT 2e. Sort rustfritt stål med reim i Graphite Black eller Lava Red, og natur rustfritt stål med reim i Mint Green eller Icy White. De sorte og hvite reimene er laget av Flourelastomer, et flourocarbonbasert syntetisk gummi. Mens de røde og grønne reimene er perforerte, laget av TPU (Thermoplastic polyurethane) – et gummiaktig, elastisk materiale. Disse perforerte reimene kan minne litt om Apple sine Nike-edition reimer. Huawei har benyttet det samme trikset som Apple, ved å ha perforeringene i sorte kanter, samme som baksiden. Dette fremhever perforeringen mer. Huawei har ellers litt ovale perforeringer, som gir mer luft.

Testeksemplaret har altså grønn reim, og dermed den perforerte varianten. Den har god brukskomfort, og materialet gir passe elastisitet.

Variantene med urkasse i sort rustfritt stål har en krans med skala som går til 60.

I mine lett konservative øyne er det varianten med sort reim og den med grønn reim som er de mest tiltalende fargekombinasjonene, tett fulgt av varianten med den hvite. Selv om enkelte kanskje vil hevde at den hvite passer best for damer.

Display

Skjermen er en 1,39-tommer AMOLED. Den har 454 x 454 pixsler, noe som ifølge min gamle matte-lærer med sin evindelige 2 π R og en eske Tenor på lur skulle tilsi 161 878 pixler. Dette blir i praksis omtrent det samme som Apple Watch 4 og 5 med sine 368 x 448 pixler, som hvis du trekker fra for hjørneavrunding blir ganske likt. Og både Gt 2e og Apple Watch 4 og 5 har 326 ppi, mens nyest Samsung Galaxy Watch Active 2 har 364 ppi.

Rent subjektivt oppleves GT 2e som større og bedre enn skjermen på Apple Watch. Det har nok med den runde formen som i mine øyne er mer optimal enn Apple sin rektangulære.

 

Batteritid

Her er vi på det punktet der Huawei kjører i 8-tall rundt Apple Watch og de fleste andre konkurrentene. For mens Apple Watch 4 i praksis holder fra nyoppladet en morgen til et stykke ut på ettermiddagen, kanskje tidlig kveld neste dag, sliter Apple Watch 5 med å holde en hel dag dersom Allways-on er aktivert. Og selv uten at denne er aktivert hevdes det at Apple Watch 5 har dårligere batteritid enn Apple Watch 4.

Huawei sier at batteriet kan vare i 2 uker under disse betingelsene:

Den blir brukt 24 timer om dagen, med pulsmåling aktivert, HUAWEI TruSleep™ aktivert for soving, 90 minutter med trening hver uke (GPS aktivert), meldingsvarsler aktivert (50 tekstmeldinger, 3 alarmer om dagen), skjermen er skrudd på 200 ganger om dagen, 30 minutter musikkavspilling hver uke. Batteritid kan variere basert på faktisk bruk.

Med Allways On aktivert blir batteritiden halvert, og med full guffe av funksjoner og varslinger aktivert og 24 timers pulsmålinger har jeg opplevd at den i praksis holder i 5 dager. Da er også lysstyrken skrudd opp fra Medium (3) til maks (5), noe som åpenbart trekker mye ekstra strøm.  Og dette er fremdeles rikelig, og holder i bøtter og spann for meg.

Når batteriet nærmer seg kritisk lavt nivå blir du tilbudt å skifte til sparemodus, der Allways On blir slått av.

 

Allways On

Nå har vi pratet såpass mye om Allways On at det er på tide å forklare nærmere hva det er, og ikke minst hvordan det er implementert på Huawei Watch GT 2e.

I utgangspunktet fungerer GT 2e på samme måte som Apple Watch 4. Det vil si at du må rotere håndleddet for å vekke skjermen til live. Og så kan du selv stille inn hvor lenge den skal være på, i intervall fra 5 til 20 minutt.

Men så kan du velge å ha Allways On, som i realiteten er at du har en annen skjerm i hvilemodus. Denne skjermen har betydelig lavere lysstyrke, men det er fremdeles tilstrekkelig til at du ser det du trenger å se. Men selv om jeg forstår godt hvorfor Huawei har valgt å kjøre hvilemodusskjermen med den reduserte lysstyrken, kunne jeg godt ha tenkt meg at brukeren kunne velge å øke lysstyrken, selvfølgelig på bekostning av batteritiden.

Hvis du aktiverer Allways On på klokka får du samtidig en tydelig beskjed om at dette halverer batteritiden.

Nevnte jeg at det tar to timer å lade opp fra tomt batteri?

Urskiver

Du kan velge mellom 12 forhåndsdefinerte urskiver. Jeg har mistanke om at det er flere å velge mellom hvis du har en Huawai mobil, eller kanskje i det minste en Android mobil, og ikke en Apple 11 som jeg har.

Og her merker jeg at alderen setter sine spor, for jeg syns de aller fleste av urskivene blir litt i overkant prangende. Men jeg fant likevel lett min favoritt – Tidsringer er urskiven for en arkitekt.

For urskiver i ventemodus var valget enda enklere. Valget falt på den som heter Analog, en enkel og tydelig urskive uten forstyrrende elementer.

 

Betjening

Den enkleste måten å komme til en meny for hurtiginnstillinger på er å dra skjermbildet nedover. Da kommer du til en hurtigmeny som inneholder «Ikke forstyrr», «Vis tid», «Finn Telefon», «Alarm», «Innstillinger» og batteri og bluetooth status.

Drar du skjermbildet oppover får du en oversikt over siste varsler. Dette inkluderer overraskende mange varseltyper fra ulike apper, inklusiv meldinger fra Facebook, Twitter, Messenger, Gmail, Netflix, Instagram og annet, deriblant Dagbladet.

Dette er varsler som for øvrig dukker opp automatisk på klokka når de ankommer som ferskvare. Her savner jeg en innstillingsmulighet for varigheten av varslene, for de 5 sekundene de varer er vanligvis ikke tilstrekkelig hvis du først må fiske frem brillene fra skjortelomma. Godt da at du kan hente de opp igjen.

Drar du skjermbildet sidelengs kan du veksle mellom klokke, blodtrykksmåler, værvarsling, aktivitetslogg, søvn og musikkavspilling.

Huawei Watch har to knapper på høyre side som står for den supplerende betjeningen som du ikke starter fra skjermen. Og her har Huawei gjort en endring i forhold til knappene på storebror GT 2. For mens denne modellen har knapper som ser ut som klassiske «kroner», men som ikke har noen roterende funksjonalitet, har designet på GT 2e blitt endret sånn at de ikke utgir seg for noe annet enn det de er - to knapper. Dette er et designmessig og arkitektonisk veldig riktig grep. Jeg er overbevist om at Gert Wingårdh eller Ludwig Mies van der Rohe ville støttet meg i dette.

Den øverste knappen er hovedmenyknappen, som leder til et større antall hovedfunksjoner. Vi nevner i fleng Trening, Historikk, Treningsstatus, Puls, SPo2 (som av noen hevdes å ikke være tilgjengelig i kombinasjon med iOS mobil, men …), Aktivitetslogg, Søvn, Pusteøvelser, Musikk, Barometer, Kompass, Meldinger, Vær, Stoppeklokke, Nedtelling (utrolig nyttig hver morgen som eggkokeassistent) Lommelykt, Finn telefon (funker som et skudd også med iPhone) og Innstillinger. Og som sagt, dette er hovedpunktene, med en masse underpunkter i hver funksjonsgruppe.

Musikk

Du kan koble til et par Bluetooth hodetelefoner eller øreplugger direkte til Huawei Watch GT 2e. Og via disse kan du spille fra et musikkbibliotek lagret lokalt på klokka på inntil 500 låter, men for å administrere et musikkbibliotek kreves det at du ikke benytter en iPhone. En hvilken som helst Android mobil skal fungere.

Med testeksemplaret var det forhåndslagret en låt.

Trening

Den nederste menyknappen er programmerbar, men som defaultverdi er den innstilt på Trening. I utgangspunktet er det lagt inn 15 hovedtreningsfunksjoner, men du kan supplere med 85 tilleggstreninger. Og du skal være rimelig sær hvis du driver med treningsaktiviteter som ikke er innbefattet i de totalt 100 treningsformene som er dekket her.

Til og med en egen funksjon for «Billøp» er med. Men hvis det er nå du med store forventning antar et noen av parametrene er turteller og oljetrykksmåler, blir du nok skuffet. Pulsmåler kan derimot være relevant nok om du skulle aktivere denne funksjonen på motorveien mellom Oslo og Fredrikstad, og ligger plantet i «the fast lane» med 70-talls Eagles på øret, med forsøk på å avansere til midtrabatten…

Huawei har også den samme funksjonen som vi finner i Apple Watch, der klokka registrerer at du er ute og rører på deg, og foreslår å starte registreringen av en «Utendørs gangtur». Og i motsetning til hva enkelte kan tenkes å ha hevdet på en presentasjon du kanskje har deltatt på, vil en start ha tilbakevirkende kraft, ved at du også får godtgjort tilbakelagt tid og distanse fra klokka merket at noe var i gjære, men ville vente litt med å plage deg med saken for å være sikker på at det ikke bare var et blaff...

Dette er ellers en funksjon jeg ikke fikk til å fungere til å begynne med. Helt til jeg fikk en mistanke om hvor problemet lå da det dukket opp varselet «lav puls» selv om den lå på 80. Siden jeg har en puls som ligger betydelig under snittet, må standardverdiene for pulsmålinger ved ulike tilstander justeres i Huawei Health App for min del, som er helseappen som må lastes ned hvis du ikke har en Huawei klokke.

Kort sagt et utall av treningsfunksjoner som er svært nyttige, og der de fleste har mange ulike visningsmodus. Eneste som fremstår som rimelig uvant er at hastighet er oppgitt som minutt og sekund pr. kilometer.

Apper

Selv om det er et hav av funksjoner på Huawei Watch GT 2e, kan vi ikke unnlate å nevne at den her skiller seg vesentlig fra f.eks. Apple Watch. Noe av greia med sistnevnte er at du her kan laste ned 3.parts apper som få i det hele tatt har tenkt at de har behov for, opererer Huawei sitt Wearable OS med at WYBIWYG – What You Buy Is What You Get. Med mindre det skulle dukke opp en softwareoppdatering, selvfølgelig...

Når det er sagt er det ikke mye jeg savner på Huawei Watch GT 2e. Mulighet for å laste inn Strava sin app med registrering av sykkelruter via gps-data er nok en av funksjonene. En annen er at det er utrolig greit å kunne benytte klokka som fjernkontroll av volum og avspilling når noe avspilles fra mobilen. Dette er muligens tilgjengelig hvis du gir den en Huawei-mobil som makker, men ikke sammen med iPhone 11.

SpO2

Greit nok, Huawei mangler EKG som Apple vant mange kunder på da det kom på Apple Watch 4. Men til gjengjeld har Huawei SpO2, en funksjon som måler Oksygenmetning. Ifølge Huawei er SpO2 en av de viktige vitale tegnene som kan reflektere opptaket av oksygen til kroppen, og at lave verdier av oksygenmetning kan føre til seriøse symptomer som lite energi, slapphet og svimmelhet. Huawei sier at WATCH GT 2e støtter engangsmåling av SpO2 nivået, som hjelper med å oppdage oksygenverdiene i blodet, når som helst og hvor som helst. 

Huawei GT 2 eller GT 2e?

Min umiddelbare tanke da GT2e ble lansert var at dette er en kannibal i forhold til Huawei sin GT 2. Dette må likevel ses i lys av at GT 2 på det tidspunktet hadde en veil. pris på 2.490,-. Og når GT 2e ble lansert for 1.790 fremsto sistnevnte som et kupp sammenlignet med GT 2, og det som ellers måtte finnes av smartklokker. Hovedforskjellen på 46mm modellen av GT 2 og GT 2e er at sistnevnte mangler mikrofon og høyttaler, i tillegg til noen ganske uvesentlig detaljer. Det er for så vidt kjekt å ha, men med en prisreduksjon på nesten 30% er det lett å forstå at mange vil velge GT 2e.

I mellomtiden har gjengs gatepris for 46mm utgavene av GT 2 blitt 1.990,-, og det endrer bildet vesentlig. Fremdeles fremstår GT 2e i mine øyne som en designmessig mer riktig, klokke, men her kan det selvfølgelig være individuelle vurderinger. Og det blir et ganske mye mer krevende valg når du får «fullversjonen» med mikrofon og høyttaler for bare 200 ekstra. For sannheten er at både GT 2 og GT 2e gir vanvittig mye for pengene.

 

Konklusjon

I utgangspunktet var det meningen at denne testen skulle avsløre om Huawei GT 2e kan måle seg med Apple Watch. Og med en prislapp på nesten 1/3 av Apple Watch 5 skal du være veldig krevende for å finne behov for å legge til 3.200 for en rektangulær epleklokke.

Det er ikke tvil om at Huawei Watch GT 2e har noen begrensninger i forhold til Apple Watch. Og mulighet for 3. parts apper er en av disse.

Men likevel er det så mange forhold som taler til fordel for GT 2e at mitt valg ville vært enkelt i dag. For å kunne konkurrere noenlunde i pris, må du ned i Apple Watch 3, og da vil trade-offs bli litt for mange og store.

I tillegg til å være en meget god allroundklokke holder GT 2e det Huawei lover når det gjelder batteritid, selv om du i praksis kanskje velger å aktivere innstillinger som reduserer de 2 ukene.

Jeg skal ikke hevde at Huawei Watch GT 2e er den beste smartklokken du får for under to tusen i dag, til det har jeg ikke tilstrekkelig oversikt over markedet. Men den som skal konkurrere på samme banehalvdel som GT 2e skal jaggu stå opp tidlig om morran!

Lest 6289 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.