Sunday, 25 October 2020 18:28

Huawei produktlansering. Del 2 – tilbake til hovedrettene

Written by

I går publiserte vi nyheter fra Huawei sitt rikholdige dessertbord under lanseringen Leap Furhter Ahead. I dag er det tid for det som tross alt var det aller viktigste under lanseringen på den 22 oktober, høstens nye Mate 40-serie. Og det var totalt fire nye modeller som ble vist frem denne torsdagen.

Det har etter hvert blitt en fast tradisjon at Huawei har en høstlansering, der det er Mate-utgaver av serien lansert tidlig vår som står for tur. I år var det ikke noe unntak, og årets Mate-kolleksjon består av hele fire modeller. Vi snakker om Mate 40, Mate 40 Pro, Mate 40 Pro+ og Mate 40 RS Porsche Design.

Design

Huawei har en distinkt designlinje som blir stadig videreutviklet for hver generasjon, og Mate-serien er vel de som klarest skiller seg fra konkurrentene. Det er spesielt måten kameraknippet er organisert på i en sirkel som gjør at den er lett gjenkjennelig i den store mengden, og i år ble dette videreutviklet i positiv retning i mine øyne. Kamera arrondert i en ring gjør i år at man lett kan få assosiasjoner til en iPod, i hvert fall hvis man snur mobilen på hodet. Men mer vesentlig er det at dette bidrar med et elegant designelement, et element som i tillegg har den praktiske fordelen at mobilen ligger langt mer stødig på et flatt underlag hvis du skal drive med noe tasting. Det kan få en enkel sjel til å undres over at det overveiende flertall av moderne mobiler har en asymmetrisk plassering av primærkameraene.

Et annet utpreget designtrekk som Huawei deler med ganske mange andre mobiler, særlig i premium- og flaggskipsegmentet er de kurvede skjermkantene, eller såkalt waterfall. På høstens Mate 40-serier er dette rendyrker mer enn de aller fleste, ved at kurven er på hele 88 grader. Den går så langt ned at Huawei har funnet behov for å plassere de fysiske knappene ekstra langt ned mot bunnen av sidekantene.

De nye Mate-seriene har en eksklusiv materialbruk, og fargen Mystic Silver skiller seg ut, sammen med utførelse i Vegan Leather i fargene gul og grønn.

Display

Displayet er en av de elementene som skiller de ulike Mate 40-modellene. Den minste som bare heter Mate 40 har et display på «bare» 6,5 tommer, og en skjermoppløsning på 2376 x 1080 Piksler. Men også denne basismodellen har en refreshrate på 90Hz, en skjermoppfriskingsfrekvens som både Huawei og mange med dem mener er det ultimate kompromiss mellom visuell opplevelse og strøm-/batteriforbruk. På dette punktet var det mange som ble skuffet over de nye iPhone 12 modellene som ble lansert for halvannen uke siden, der selv den dyreste flaggskipmodellen iPhone 12 Pro Max bare har 60 Hz.

De større modellene i Mate 40-serien har en skjerm på 6,76 tommer, med en skjermoppløsning på 2772 x 1344 piksler. Da får du med på kjøpet en vekt som øker fra 188 gram til 212. Eller 230/234 gram for Pro+/ Mate 40 RS.

Alle skjermene har en touch sampling rate på 240Hz, et trekk vi så på Oppo sin flaggskipmodell X2 som ble lansert i vår. En så heftig touch sampling rate har kanskje primært betydning for ultimate gamere.

Kamera

Kameraavdelingen trigger alltid høye forventninger når det lanseres nye modeller i Huawei sine flaggskipserier. Vi er vant med at de gir enhver konkurrent lettere pustevansker. Nå har P40 Pro og Pro+ allerede lagt listen svært høyt i vårens lansering, og ved første øyekast kunne det se ut til at den viktigste nyheten er at den nye Mate 40-serien har 100 graders Ultra Wide kamera også som selfiekamera. Men DXOMARK har allerede testet Mate 40 Pro, og den har fått en All Time High score på 140 poeng for bildedelen av kameraet. Du kan lese testen av Mate 40 Pro hos DXOMARK

På Mate 40 får du tre primærkamera, og i Mate 40 Pro har ultrawide- og telekameraet litt bedre spesifikasjoner. Og går du opp i Mate 40 Pro+ er tele-avdelingen fordelt på 2 kamera, på hhv 3x og 10x optisk zoom, der du må nøye deg med 5x optisk zoom på de mindre modellene.

 

Prosessor og lagring

Med høstens nye modeller kommer det også en helt ny- og enda heftigere prosessor. Det vil si, det er egentlig to varianter. For basismodellen har en noe mindre versjon kalt Kirin 9000E, mens hovedversjonen som sitter i de tre andre modellene er en Kirin 9000. Og dette med prosessor er en av bekymringene Huawei sliter med for fremtiden, for i tillegg til Google er også prosessorene gjenstand for blokkeringer fra USA`s Trumph-ledete administrasjon.

Minimum lagringskapasitet er økt fra 128GB til 256GB, et klart fremskritt fra minste lagring i P40-serien

Bluetooth støttes nå med versjon 5.2. Og dette later til å være en gjenganger for alle de nye produktene med Bluetooth som Huawei har lansert i høst.

Lading

Allerede i vår overrasket Huawei med å tilby mulighet for 40 watt lading. Dette er rimelig heftig for kablet lading, og enda mer heftig for trådløs lading. Nå overbyr Huawei seg selv, med 66kW kablet lading, og 50 watt trådløs lading for Pro, Pro+ og RS, mens basisversjonen fremdeles må «nøye seg» med 40 watt.

Kanskje litt overraskende er kapasiteten for reversert lading redusert til 5 watt, noe som gjør at du fremdeles har god nytte av den reverserte trådløse ladingen til periferutstyr som FreeBuds Pro. Mens du må tenke deg om en ekstra gang hvis du planlegger reversert lading for å fylle batteritanken på Teslaen. Eller en på en annen mobil…

EMUI 11

De fleste som kjenner Huawei sitt økosystem har etter hvert stiftet bekjentskap med Huawei sitt operativsystem EMUI. Dette bygger på open source Android, og der derfor ikke omfattet av Trumph- og dermed Google sin blokkering av Huawei.

I høst har det kommet en ny utgave av dette operativsystemet, og navnet er EMUI 11. Det bygger på Android 10, og har en rekke spennende nyvinninger. Og det er viktig å merke seg at det ikke er noen automatikk i at de egenskapene som omtales nedenfor vil komme på alle Huawei-produkter med EMUI 11. De er spesifikke for Mate 40-serien.

Vi starter med AOD, eller Allways On Display blant venner. Dette er et minimalistisk infodisplay som alltid er på selv om mobilen er avslått. Dette trekker selvfølgelig litt strøm, og det er sikkert grunnen til at AOD er avslått som defaultverdi. Men det som er nytt av året er økte konfigurasjonsmuligheter av AOD.

Nå har vi kommet til den heftigste godbiten, en egenskap som er nyttig, og kanskje i enda større grad cool. For med EOD, som blant de samme vennene som for AOD er en forkortelse for Eyes On Display. Og denne heftige saken registrerer altså hvis noen ser på displayet, og slår det på i en tilsvarende minimalistisk modus som for AOD. Og også EOD kan konfigureres med f.eks. animasjoner. Jeg advarte om at dette er direkte spooky, eller kanskje jeg glemte det. Men dette er så coolt at det trolig er gøy å våkne om morgenen bare for å kaste et blikk på mobilen på nattbordet. Og det praktiske alibiet er selvfølgelig at du sparer batteri ved at displayet ikke er på når du sover. Eller bare ser vekk.

Smart Gesture Control er ikke helt nytt for høsten, men det er utvidet med nye funksjoner. Og det er ytterligere ny funksjonalitet innen sikkerhet og multivindu i EMUI 11.

 

Tilgjengelighet og priser

Vi vet foreløpig ikke så mye om hvilke modeller som vil komme til Norge, eller hva prisen eventuelt blir. Men det er grunn til å forvente at alle vil passere rundingsbøyen for femsifret beløp, selv om basismodellen kanskje ikke kommer så mye over.

Vi kan kanskje antyde noe om sannsynlige prisforskjeller på de ulike modellene, basert på lanseringspriser i Euro. Og det ligger an til at Mate 40 Pro kanskje ligger 30-35% over basisversjonen, mens du må ut med ytterligere 15-20% for Pro+.

Og hvis du skulle ønske deg den ultimate flaggskipmobilen som er utviklet det 6. året Porsche Design har samarbeidet med Huawei, og som vil være en perfekt makker til den ultimate smartklokken Porsche Design Huawei Watch GT 2 som vi skrev om i del 1 av lanseringsomtalen, må du nok belage deg på å legge i ytterligere 60-70% i potten.

Les mer om Mate 40 hos Huawei

Les mer om Mate 40 Pro hos Huawei

Les mer om Mate 40 Pro+ hos Huawei

Les mer om Mate 40 RS hos Huawei

Les også del 1 av vår omtale av produktlanseringen

Last modified on Monday, 26 October 2020 10:57
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Latest from Karl Erik Sylthe