tirsdag, 24 oktober 2006 23:00

JVC RX-D701 og DR-MH300SE

Skrevet av

Under mitt møte med høyttalerparet SX-WD10 fikk jeg oppleve at JVC er kapabel til å skape vellykkede resultat, selv om de går helt nye veier. Gjelder dette også for hjemmekinoelektronikken fra JVC?

 

Skrevet av Karl Erik Sylthe, den 25.10.06

Ved lanseringen av surroundreceiveren RX-D701 for et snaut år siden bet jeg meg merke i en del spesifikasjoner som på langt nær var vanlig for middelhavsfarerne i dette segmentet. Digitale forsterkere er i seg selv ingen nyhet lenger. Det var derimot oppkonvertering til HDMI for denne prisklassen. For ikke å snakke om trådløs USB!

Et testeksemplar av denne uvanlige receiveren ble flankert av DVD/HD-recorderen DR-MH300SE for utprøving.

 

Surroundreceiveren RX-D701

Med en prislapp på rundt 9k ligger RX-D701 i et område som vel må kalles forsiktig mellomklasse. Og inntreden i mellomklassen gjør også at man normalt finner en ganske omfattende utstyrsliste. Et kjapt tilbakeblikk på Denon AVR2807 illustrerer at det er skyhøye forventninger som kan stilles. Greier JVC å henge på her?

 

Det begynner svært så forsiktig. Bruk av digitale effektforsterkere gir det sedvanlige kjennetegnet at man ikke behøver å forstyrre sin kiropraktor i utrengsmål etter en forflytning av objektet, til tross for respektable oppgitte effektytelser. Jeg syns nok likevel at den designlinjen JVC her har valgt, underbygger litt et image som gir litt assosiasjoner til lavere prisklasser enn det vi faktisk befinner oss i, og dette underbygges av beskjedenhet i øvelsen mål og vekt. På en annen side ser jeg ikke bort fra at et beskjedent ytre faktisk er et pluss for den kundegruppen JVC sikter seg inn mot med denne modellen. Vi begynner å ane at dette ikke helt er en main-stream receiver for gutter med THX-plakater i kinorommet.

 

Over på apparatets bakside befestes inntrykket av en annerledes-receiver grundig. Bortimot kjemisk fravær av ordinære analoge innganger. Ok 1 stk. stereo og et sett 5.1, men det er alt. Til gjengjeld har JVC utstyrt RX-D701 med hele tre Scart-terminaler. Analoge pre-out terminaler er også fraværende, og dette er et kjennetegn for receivere med digitale effektforsterkere i moderate prisklasser som vi også finner hos Sony.

Digitale innganger har den derimot fått normal dose av. Og så har vi rosinen i pølsa, eller rettere rosinene. For det er to av dem.

 

Den første rosinen består i HDMI. På lanseringstidspunktet for RX-D701 var det rett og slett enestående med HDMI-kompetanse i denne prisklassen. Riktignok har feltet av receivere etter hvert kommet etter med muligheter for HDMI-svitsjing, men oppkonvertering av analoge signaler er fremdeles sjelden vare i denne prisklassen. Denne oppkonverteringen gjør at man slipper unna med en eneste HDMI kabel fram til flatskjermen eller prosjektoren, selv om man benytter flere analoge kilder.

 

Neste rosin er vel den virkelige godbiten. Med trådløs USB kan du integrere denne receiveren i et trådløst AV-nettverk, uten å måtte legge en kabel på tvers over stuegolvet. Noen av oss har koner som vet å verdsette den slags…

Med en medfølgende USB-antenne som sitter på receiverens bakside kan du kommunisere trådløst. På testeksemplaret manglet denne antennen, så jeg fikk ikke muligheten til å teste ut rekkevidde og følsomhet. Men ved å snu antenneinntaket fram mot min laptop, lyktes det likevel å oppnå en stabil trådløs forbindelse selv uten antenne. Noe som tegnet godt for en problemfri forbindelse når antennen er på plass.

Og det må innrømmes at det er veldig besnærende å sitte i godstolen med PCen på fanget, og kunne spille av PCens innhold via et skikkelig anlegg. Eneste begrensning jeg opplevde, var at på mitt trådløse oppsett kunne jeg ikke være oppkoblet mot receiveren samtidig med internet-oppkobling. Men jeg tar det for gitt at dette mer er en beskrivelse av oppsett/innstillinger på PCen min, enn av JVC RX-D701.

 

Auto-oppsett ved hjelp av medfølgende målemikrofon har etter hvert blitt ganske obligatorisk på receivere der prislappen begynner å ha titusenkronerbøyen i sikte. Gjelder dette for JVC også? Nei, og ja…  For også her har ingeniørene oppfunnet hjulet – eller mikrofonen – på nytt.

Fra barnelærdommen husker vi kanskje at en høyttaler også kan fungere som mikrofon, selv om effektiviteten ikke er på topp. Og dette har JVC dratt nytte av. Hvorfor bruke tid og penger på å koble opp en målemikrofon, når du kan oppnå akkurat det samme ved å snu på signallogistikken. I stedet blir du bedt om å foreta et klapp i sweetspot, og med samtlige høyttalere som mikrofoner slipper du til og med unna med et enkelt klapp, i stedet for den tradisjonelle løsningen der hver høyttaler i tur skal spille et testsignal. Ganske genialt egentlig, og nok et eksempel på at JVC er proppfull av nytenking.

 

Noen har kanskje registrert at jeg elsker å hate fjernkontroller. Og i så måte ga denne fjernkontrollen absolutt en tilfredsstillelse. Lav vekt i kombinasjon med lys grå plast er sikre ingredienser for å gi den rette billigfølelsen. En noe uvanlig struktur på oppsettmenyer gjorde også sitt til at dette slett ikke ble noen intuitiv plankekjøring. Og når en av de bittesmå knappene flere ganger hang seg opp og blokkerte øvrige funksjoner uten at jeg var klar over det, lå alt til rette for en traumatisk opplevelse.

 

Alt i alt er det etter hvert altså svært så tydelig at JVC her virkelig sikter inn mot en annen kundegruppe. Jeg tror ikke de har tenkt at den skal være kjernen i et hårete entusiastanlegg. Derimot tror jeg den er tenkt å fungere som kjernen i et stueanlegg med lifestyle-ambisjoner, gjerne i partnerskap med en LCD eller Plasma. Og der brukeren forventer å få noe ekstra sammenlignet med budsjettmodelllene, og er villig til å betale litt ekstra

 

 

JVC DR-MH300SE

 

JVC sendte med DR-MH300SE som makker til RX-D701. Det dreier seg om en DVD-recorder med harddisk, og alt ligger dermed til rette for at dette anlegget skal kunne fungere som en komplett mediesentral med alle rettigheter. MH300SE har en harddisk på 160GB, og i motsetning til mange av konkurrentene har den HDMI-utgang.

 

Det må innrømmes at min fartstid med DVD-recordere er heller laber, så det må være med på å ta skylda for at jeg slet litt i starten med å finne apparatet intuitivt. Men etter hvert som jeg ble mer kjent med apparatet, og ikke minst oppdaget hjelpefunksjonen som gir veiledninger via OSD ble det mer fart på sakene. Og etter hvert satte jeg stor pris på bl.a. de mulighetene som ligger i å kunne pause direktesendt TV, eller å kunne ta opp et favorittprogram mens jeg selv ikke var tilstede.

 

 

 

Et par ankepunkt er ikke til å komme unna med denne maskinen. For det første tar den seg svært god tid for å finne ut hvilken type skive den blir foret med. For min egen del legger jeg liten vekt på dette når det gjelder DVDer, men skal den benyttes som CD-spiller syns jeg det blir i overkant.

Ellers sliter også JVC med det samme problemet som de aller fleste apparater med Harddisk. Mekanisk støy får man også her i såpass rikelig omfang at mange vil ønske å plassere apparatet inne i et lukket kabinett. I hvert fall dersom avstanden fra oppholdsstedet til apparatet er liten.

 

Men det store plusset med DR-MH300SE er altså HDMI-utgangen. Og selv om noen konkurrenter i nedre del av prisskalaen nå begynner å komme etter var vel JVC blant de aller første med å tilby dette. Og bildekvaliteten som ordinær DVD-spiller er meget tilfredsstillende, spesielt via HDMI-utgangen til min Infocus SP4805.

 

 

Lyden

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde veldig høye forventninger til lydgjengivelsen fra denne receiveren. Den primære årsaken til at jeg bestilte et testeksemplar, var den svært spennende tilnærmingen JVC hadde valgt på oppgaven ”konstruer en surroundreceiver”. Receiver med digital effektforsterkning i den lavere prisskala har jeg prøvd ut tidligere, uten å bli overbevist. Og jeg var vel litt bekymret over at dette skulle gjenta seg med RX-D701.

 

Her ble jeg faktisk ganske grundig tatt ved nesen gitt. Det jeg trodde skulle være et produkt mest egnet til å gjengi TV-sendinger og DVD på moderat stuevolum, viste seg å være en glimrende musikkformidler. Med testen av Denon AVR2807 friskt i minne er det naturlig sammenligne disse to receiverne, spesielt siden prislappen er lik. Og er er det en ganske forskjellig lydkarakter ute og går. Ingen tvil om at Denon er klart mer analytisk, og har også en klart lysere klangkarakter. JVC er ikke fullt så god på å få fram alle mikrodetaljer som Denon er, selv om den ikke er spesielt svak i denne øvelsen heller. Men til gjengjeld er det en overraskende musikalsk gjengivelse, noe som gjorde at jeg faktisk stortrivdes med å spille CD etter CD.

En behagelig og nøytral klangbalanse og subjektivt fravær av forvrengning er ikke alt denne receiveren kan varte opp med. En av de egenskapene jeg etter hvert har lært meg til å verdsette høyt med elektronikk fra Linn, er evnen til å kunne spille godt på lave og moderate nivåer. Mikrodynamikk. Og dette er noe jeg også fant igjen i denne JVC-receivere, om enn i mindre grad enn mitt referanseanlegg fra Linn.

Og tvert i mot min forventning foretrakk jeg denne JVC-receiveren lydmessig til musikk fram for AVR2807. At så denne Denonreceiveren har potensiale til å gå forbi JVC dersom den får lov til å serve eksterne effektforsterkere av et annet kaliber får være en annen sak. Og dette er en mulighet man går glipp av med JVC, siden den mangler pre-out. Men ærlig talt tror jeg det ikke det er plagsomt stor andel av potensielle kjøpere av JVC-RX-D701 som går og sikler etter eksterne effektforsterkere. Her er det en kompakt stueløsning som gjelder. Og den leverte løsningen spiller musikk så englene synger. I hvert fall den engleskaren som befinner seg under ti tusen.

 

Konklusjon.

DVD-recorderen DR-MH300SE har jeg ingen problem med å anbefale, forutsatt at man aksepterer de begrensningene jeg har nevnt med harddiskstøy og lang innlesingstid. Personlig ville jeg nok foretrukket å ha en dedikert CD-spiller som drivverk i tillegg i et stueoppsett med denne duoen, men det er delvis begrunnet i at jeg fortærer en ganske stor dose med CDer daglig. Veil. pris på rundt seks tusen kan virke en anelse høyt etter hvert som månedene går, men da er det greit å vite at man kan finne butikkpriser som ligger langt lavere enn dette.

 

For meg er det RX-D701 som er godbiten i denne duoen. En svært annerledes løsning på det meste i kombinasjon med lydgjengivelse som rett og slett er det mest musikalsk tiltalende jeg har hørt i en receiver under ti tusen! JVC RX-D701 er nok ikke en receiver som passer for alle, men du verden så godt den passer for noen!

 

 

 

 

Veil. pris JVC-RX-D701: Kr. 8.990,-.

Veil. pris JVC DR-MH300SE: Kr. 5.990,-:

Link til importør: JVC-Norge

 


Sist oppdatert : 01.12.2006 13:27:43
Lest 4110 ganger
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.