Saturday, 23 May 2015 06:59

Sopra – ny HighEnd høyttalerserie fra Focal. Oppdatert 26.05.2015

Written by

Focal introduserer en ny høyttalerserie i den øvre del av HighEnd segmentet. Sopra legger seg prismessig i omårdet mellom Electra og Utopia.

 

Den franske høyttalerprodusenten Focal holder til i Saint Etienne, sørv vest for Lyon, og er kjent for ultmate HighEnd konstruksjoner, toppet i serien Utopia. Beryllium-diskanter og et kabinett med justerbar tilt i knekken er kjennetegn.

Med den nye serien Sopra leger Focal seg i sjiktet rett under Utopia, og Beryllium-diskanten er på plass. Serien har i denne omgang to modeller, med stativhøyttaleren Sopra N°1 som med en pris på 89.995,- legger seg tett under Diablo Utopia. Gulvmodellen Sopra N°2 legger seg med en pris på 129.995,- , gudt under den minste gulvmodellen i Utopia-serien.

 

 

 

 

For nærmere presentasjon av Focal Sopra overlater vi ordet til importøren.

 

Pressemelding fra importøren Multirom:


 

Sofistikert, stilfull og engasjert.
 
Sopra er Focal`s nye premium line, den legger seg mellom Electra og Utopia og inkorporerer et svært identitetsrikt og rålekkert design med den beste element og kabinetteknologien Focal har å by på. Her er det mange nye innovative løsninger på plass for å få enda bedre lyd i en kompakt og svært plasseringsvennlig høyttaler. Vi har allerede møtt svært positiv respons på designet, dette er en ekte historie om honningkrukken og bjørnene - men her ligger fristelsen også i detaljene! Sopra leveres i stativmodellen Sopra no. 1 til 89.995,- per par inkludert stativer og gulvmodellen Sopra no. 2 til 129.995,- per par.
 
 

 
 
IHL - Infinite Horn Loading - la diskanten få de beste betingelser
 
Nytt med Sopra er at Focal har laget en egen diskantinnfatning med utlufting i bak. Dette gir de absolutt beste arbeidsbetingelser for den ultrapresise Berylliumsmembranen, den kan dermed bevege seg helt fritt og helt uten kompresjon. I et kompakt kabinett er dette absolutt nødvendig for å beholde presisjonen på nivå med større høyttalere. Selve innfatningen er i heløstøpt i polyurethane, et svært dødt materiale med optimal masse som kobler diskanten effektivt av fra bass og mellomtonekabinettene.
 
 
 
NIC - Neutral Inductance Unit - linært magnetfelt for skyhøy presisjon
 
Med NIC-teknologi får mellomtoneelementet de aller beste betingelser for å gjengi den viktige mellomtonen, kjapt, rent og presist. Magnetfeltet i en driver påvirkes konstant av tre faktorer, bevegelsen til spolen, passerende spenning og frekvensen som gjengis. Denne påvirkningen gjør at man får ujevn induktivitet med spoleekskursjonen og dermed mister man kontroll. Dette leder som alltid til uønsket forvrengning. Det er som om man tar et bilde der linsen er litt ute av fokus. Med avansert dataemulasjon har Focal greid å få kontroll på disse parameterne og har designet en helt ny driver med en sterkt oppgradert Faraday ring. Magnetfeltet er dermed ikke negativt påvirket av spolens posisjon, spenningen eller frekvensen, resultatet er grensesprengende kontroll, lav forvregning og høy definisjon.
 
 
 
 
TMD - Tuned Mass Damper - kontrollerer den viktige mellomtonen
 
I over 20 år har Focal jobbet med å beherske «break-up»-frekvensen i elementene, punktet der elementene deformeres og forvrenger. Med de fantastiske «W» sandwichmembranene har man kommet langt på vei til å kontrollere dette perfekt. Med nye analysemetoder har nye forbedringer blitt muliggjort ved å se på hvordan den dynamiske oppførselen til elementopphenget påvirker ytelsen negativt. Man kunne forsterket opphenget, men dette alene ville økt massen som ville vært negativt for farten og responsiviteten. Alternativet var å bokstavelig talt se til toppen av all ingeniørkunst, skyskrapere. Her har man lignende problemer når vind og jordskjelv påvirker byggene og man stabiliserer høyhuset med pendler. Med tubeformete ringer har man klart å kontrollere den uønskede bevegelsen på samme måte på mikronivå langs kanten på membranopphenget, effektivt med utsøkt resultat.
 
Sopra er leveringsklare tidlig i september.
 
 

 

 

Les mer om Sopra hos Focal.

Les om Focal Sopra hos Multirom.

 

Last modified on Tuesday, 26 May 2015 10:07
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.