Saturday, 14 June 2003 23:00

Sony DVP-NS999ES

Min tese har det siste året vært at vi ser en konvergens i markedet for DVD-spillere. En konvergens der DVD-spillerne retter opp sitt rykte som dårlige CD-spillere og tar totalt over for den utdøende rasen CD-spillere. NS999ES er et godt bidrag til denne tesen.

av Stian Gårdsvoll, 15. juni 2003

Utvendig så er dette vanlig Sony ES-kvalitet. Topp mekanisk kvalitet, en lekker tynn-tynn plateskuff,gode forgylte terminaler og flott chassis. Vekten er på respektable 8 kilo. Innvendig er spilleren bra, også. Vår teknisk redaktør hadde litt skeptisk mine mtp. analogkortet (selve printmaterialet var visst ikke beste sort) , men digitaldelen var av meget bra teknisk kvalitet. Det var også brukbar skjerming mellom seksjonene. For tweakerne er det verdt å nevne at strømledningen er utskiftbar og at det er god plass inni kabinettet ;-)

Jeg har lenge hatt Sony DVP-NS900 som min CD- og DVD-spiller. NS900 var virkelig god da den kom og hevder seg fortsatt bra. Men da jeg hadde Sonys SCD-XA777ES på besøk i fjor så ble jeg smertelig påminnet at NS900 ikke gav det siste ekstra, det som man betalte 20 000 ekstra for i XA777ES....

imageMen i NS999ES er dette "lille ekstra" på plass. Mellomtonen har blitt hakket bedre, og diskanten har fått det myke - men likevel oppløste preget. Klangbalansen er heller ikke akkurat "Sony-slank". Her er det både godt drag i nedre mellombass og mikrodynamikk. Jeg ble meget positivt overrasket over CD-kvalitetene til NS999ES, og hvis du primært er ute etter en CD-spiller i denne prisklassen - så burde du også ta med NS999ES på din kandidatliste. Du får SACD og DVD på kjøpet!

imageSACD
SACD-formater ser ut til å gjøre jevn fremgang. Det kommer stadig nye plater, opp mot 25 nye hver måned. Og i høst kommer komplett Bob Dylan-katalog, + en masse annet ut. Så det er mye som taler for SACD nå. Denne spilleren gir også et bidrag. Den er den første som har avstandsjustering for SACD slik at du nå kan ha avvikende avstand til høyttalerne. Bra!

SACD-lyden på denne har samme karakter som CD-lyden. Glattere og mer oppløst enn NS900.

Bilder
Spilleren har en 14 bits, 108 MHz billed-DAC med progressiv scan for PAL og "pixel-by-pixel"-teknologi. Spesifikasjonene skulle altså tyde på at dette er topp-klasse bilder.

Jeg har dessverre ikke fått sett på spilleren på en prosjektor, og på min 32" TV så er dette "as good as it gets", ganske enkelt. I forhold til NS900 er fargene en anelse varmere, litt mer "smell" i dem og detaljene tegnes bedre. F.eks. så var "Istid" en drøm på denne spilleren. Starten av filmen og nærbildene i scene 19 var helt fantastiske!

Hva mangler?
Jo; DVD-Audio mangler. Til denne prisen (13 000) burde vi kunne forvente DVD-Audio-kompatibilitet. Men dette er vel utelatt av politiske heller en praktiske årsaker. Og som vi alle vet så er det da enda vanskeligere å få til.... En fjernkontroll med direkteknapper for flere av funksjonene hadde også gjort seg i denne klassen.

NS999ES kunne vært spikern i kista for CD-spillere som annet enn en komponent for de mest kompromissløse og den nye Referansen i øvre mellomklasse for DVD-spillere. Hadde det ikke vært for to ting; mangel på DVD-Audio-kompatibilitet og prisen. Den er, etter min personlige mening, rett og slett for dyr så lenge den ikke er en ekte universalspiller.

Men hvis du ikke bryr deg om DVD-Audio og egentlig bare er ute etter en skikkelig god CD-spiller; kan du rettferdiggjøre å betale mer?

Link: [importør/produsent]

Read 5879 times
More in this category: « Sony SCD-XA777ES Sony DVP-NS9100ES »