Wednesday, 31 December 2003 23:00

Sony TA-DA9000ES

Written by

Jeg har for en stund tilbake omtalt den minste surroundreceiveren i Sony sin ES-serie, STR-DA3000ES. Dette var et interessant bekjentskap, som lydmessig var klart annerledes enn mainstream surroundreceivere i prisklassen, selv om forskjellene ikke i enhver sammenheng var entydig positive. Det var derfor med stor spenning jeg mottok toppmodellen – TA-9000ES. Hvordan ville S-Master Pro teknologen arte seg i et state of the art produkt?

 

 

 

av Karl Erik Sylthe

Sony TA-DA9000ES tilhører det såkalte flaggskipsegmentet av surroundforsterkere, et segment som kjennetegnes av en kampvekt på nærmere 30 kg, og en prislapp som passerer 30 tusenlapper. Dette er så vidt jeg vet første gang Sony har en surroundforsterker i denne klassen.    Design / finish
Det er for så vidt ikke noe uvanlig fenomen, men jeg har aldri opplevd det i så ekstrem grad som med TA-DA9000ES. Det jeg snakker om er forskjell på bilde og virkelighet. Mens førsteinntrykket av forsterkeren vurdert etter bilder da den ble lansert var et lite skrekkdominert ”gisp”, framstår forsterkeren faktisk som griselekker i levende live. Selvfølgelig hjelper god lyssetting, og en designmatchet SACD-spiller i form av en om mulig enda mer state of the art SCD-XA9000ES som nabo. Sistnevnte var til utprøving sammen med forsterkeren.  

Byggekvaliteten er selvfølgelig også førsteklasses, og en robust og ryddig bakplate befester kvalitetsinntrykket. Eneste jeg kunne ønsket meg bedre på en receiver til 35k, er litt mer forseggjorte terminaler for høyttalerkabler. Kvaliteten er god nok, men den dominerende plasten gir ikke helt premium-følelsen som prislappen gjerne kan gi ønske om.    

I motsetning til minstebroren, som har gått ned i vekt som følge av digital forsterkerteknologi, er TA-DA9000ES et monster. 28,5kg er ganske brutalt, og jeg liker det. Årsaken til den høye vekten er at Sony på toppmodellen har benyttet en gedigen ringkjernetrafo.  

S-Master Pro
Hovedprinsippene for forsterkerteknologien er de samme som på de mindre modellene. Dette innebærer at analoge inn-signaler blir konvertert til DSD, en tilstand de beholder langt inn i effektdelen av forsterkeren.  

Det som gjør dette ekstra interessant på toppmodellen, er at DSD-signaler overført via i.LINK fra SACD-spilleren SCD-XA9000ES blir beholdt som DSD, hele veien. Dette forutsetter riktignok at forsterkeren kjører i direct-mode, at ikke bassmanagement og delay aktiveres.
Gjøres dette, blir signalet konvertert til PCM. Så kan det selvfølgelig diskuteres hva som betyr mest, noe som i praksis gjerne vil være avhengig av både hvilken innspilling som avspilles,   og høyttaleroppsettet.  

Mens vi er inne på i.LINK, har denne også en annen effekt når den benyttes til avspilling av CDer. Den evige tvil og tro knyttet til jitter som hørbart forvrengningsfenomen i forbindelse med drivverk og digitalkabler kan parkeres fullstendig når i.LINK er i aktivitet. Denne digitale overføringen som er basert på IEE1394 (firewire) har nemlig den egenskapen at drivverket styres av mottakerens klokke. Det vil si at i dette tilfelle forsterkeren gir spilleren beskjed om å øke- eller minske farten for å holde ”takten”, slik at klokka i mottakeren slipper å ta hensyn til avvik i innkommende datastrøm. Bare et moderat buffer for å ta seg av korrtsiktige variasjoner. Dette var faktisk registrerbart på en litt eiendommelig måte i testoppsettet, ved at musikken fortsatte å spille i en brøkdel av et sekund etter at pauseknappen ble trykket inn. Ingen praktisk ulempe, bare litt artig å registrere toveiskommunikasjonen i praksis.  

Et komfortabelt utslag av toveiskommunikasjonen i i.LINK, er at forsterkeren automatisk velger riktig inngang når du setter på en CD eller SACD for avspilling. Snadder for latsabber som meg selv. 

Utstyr
STR-TA9000ES er oppgitt til å yte hele 200 Watt pr. kanal RMS i 8 ohm. Dette er så vidt jeg vet faktisk ”All Time High”, selv i flaggskipsegmentet. Riktignok er ikke dette oppgitt til å gjelde for alle kanalene drevet samtidig, men det gjelder også for effektangivelsen til flertallet av konkurrentene.  

Jeg kunne brukt et par sider på å ramse opp alle inn- og utgangene som har funnet veien til TA-DA9000ES. Jeg begrenser meg til følgende setning: Her mangler intet. Likevel syns jeg at jeg må nevne mulighet for DVI-svitsjing, som noe ganske unikt.  

En annen spesialitet er mulighet for oppkobling av 2 separate sett surround(side)høyttalere, i tillegg til SB. Disse er drevet av samme effektforsterkere, men kan slås av/på individuelt. Et slikt 9.1 høyttaleroppsett kan benyttes til å gi større spredning ved filmbruk. Eller minst like interessant etter mitt syn er at man kan ha forskjellige sett aktivert for film og multikanals musikk. Disse har ikke helt lik idealplassering, der surroundhøyttalere for film etter normen skal plasseres 90 grader til siden, mens surroundhøyttalere for multikanals musikk skal plasseres noe lengre bak. Hvor mange det så er som har råd til å benytte separate surroundhøyttalere for film og musikk er en annen sak. For ikke å snakke om goodwill fra kona…  

Innstilling av brukeroppsett fungere meget bra, selv om jeg ikke alltid syns at fjernkontrollen var like intuitiv.  

Det er likevel et punkt der denne forsterkeren må tildeles en gedigen mangellapp. At delayinnstillinger bare kan gjøres parvis for de respektive kanalene, er rett og slett ikke gjeldende latin i flaggskiphangaren. 

Musikk
Det store øyeblikket da TA-DA9000ES sammen med SACD-spilleren SCD-XA9000ES skulle avlevere sine første toner utgjorde samtidig ilddåpen av mitt nye lytterom. Flytting til nytt hus der stuearealet ble tilnærmet doblet går selvfølgelig ikke upåaktet hen lydmessig i avspillingssituasjonen. For engstelige sjeler kan jeg likevel berolige med at denne omtalen er skrevet i god tid etter at mitt odinære referanseanlegg er tatt i bruk igjen i det nye lytterommet, slik at sammenligningen likevel skal være intakt.  

Det skulle ikke mange taktene til for å fastslå at dette er et anlegg med ganske ekstrem lydkvalitet, vurdert med brillene for surroundelektronikk. Avspillingen utmerker seg ikke bare med en enorm autoritet i bassen, men også ekstrem oppløsning gjennom hele frekvensområdet. Det som også var umiddelbart klart, var at den noe ustabile kvaliteten fra lillebroren var kjemisk fraværende.  

Min eldste referense-CD ”Haugtussa” ble gjengitt med en kriblende nærhet som hjemme hos meg tidligere bare har blitt overgått da Linn Klimax var på besøk.   Utvalgte CDer fra min samling av Keith Jarrett fikk rene parademarsjen, der bl.a. den gode dynamikken framsto med glans.  

Den mest slagkraftige demonstrasjonen av kvaliteten på dette anlegget fikk jeg da SA-CDen med Scottish Ensemble sine fremføringer av Ravel/Shostakovich ble spilt. På kombinasjonen Denon DVD 1400 / Sony STR-DA3000ES låt dette slett ikke bra, med en litt sjingrende gjengivelse av strykerne. På 9000ES var denne hardheten sporløst borte, og innspillingen framsto i sin fulle kvalitet, og bedre enn jeg har hørt den tidligere.  

Jeg forsøkte tilkobling av XA9000ES både via i.LINK og via den analoge multikanalsinngangen. Uten at dette var veldig tydelig, hadde jeg en svak preferanse for i.LINK i direkte-mode (uten delay-innstillinger). Unntaket var Chick Corea sin Rendezvous in New York, der delayinnstillingene hadde vesentlig betydning for klarheten I lydbildet. Dette har nok klar sammenheng med opptakets karakter, der surroundkanalene har en aktiv posisjon i å utvide bredden på lydscenen. Korrekt tidssignatur for alle kanalene har derfor mys større betydning enn i et opptak der surroundkanalene bare benyttes til romklang.  

Selv om det nesten er forsmedelig å kaste bort tiden på film med en forsterker av dette kaliberet i hus, hører det selvfølgelig med i en omtale av en surroundforsterker. Og selvfølgelig gjør TA-DA9000ES en utmerket jobb. Krystallklar definisjon av lydbildet, og gjenivelse av basseffekter som kan skremme vettet av vakthavende på Håkonsvern en liten kilometer unna, selv uten bruk av aktiv subwoofer.      

Oppsummering
ganger er nedpakking av testutstyr en vanvittig tung affære. Dette var en av dem, og det skyldes ikke bare vekten på utstyret. Jeg hadde rett og slett veldig lyst til å beholde det, men livets realiteter, for ikke å si prioriteringer, dikteres når du minst ønsker det.  

I tillegg til å være en state of the art surroundforsterker, er TA-DA9000ES også en glimrende Hifi-forsterker for to-kanals bruk. Jeg har selvfølgelig ikke hørt på langt nær alt, men ingen stereoforsterker under 20k har overgått den forestillingen TA-DA9000ES har servert meg.   

Konklusjon:
En rålekker surroundforsterker, som også fungerer på solid highend nivå i to kanaler.  

Mer informasjon:

Read 9699 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
More in this category: « Yamaha DSP-AZ2 Sony STR-VA333ES »