Saturday, 29 November 2003 23:00

Sony HTP1900

Sony hadde høstens produktpresentasjon på Britannia i Trondheim. Der viste de frem dette uhyre elegante settet som skulle komme. Og når prislappen er på skarve 8000 kroner så var dette ikke noe å lure på; dette må prøves....

 

av Stian Gårdsvoll, 30.november 2003

Faktaboks

  • dvd-spiller DVP-NS430/S
  • receiver
  • 5 høyttalere i ren aluminium
  • sub
  • Kompatibel med DVD, DVD-R/RW (video mode og VR mode), +RW/+R, CD, CD-R/RW, MP3-CD, Video CD og Super Video CD
  • 5 x 35W + 100W aktiv subwoofer (RMS 8 Ohm)
  • Dolby Digital, dts, Dolby Pro Logic & Dolby Pro Logic 2
  • 8000 kroner...

1144 liter, 47 kilo. "Har du kjøpt ny TV", spurte sjåføren fra DHL da han svingte opp foran porten. "TV?" svarte jeg... - "Ja, den gedigne esken fra Sony her", fortsatte han. Jeg skjønte ingenting. Jeg skulle da få et HTP1900-sett, jeg. Ikke noen TV. Men da jeg såg omfanget på sendingen skjønte jeg hvorfor han snakket om TV...

Mr. Trailersjåfør trillet kassen til døren og snakket om at "nå blir nok naboene skremt! Ser det er 275 watt lyd her! Det må jo være ny hjemmekinorekord, det!" Joa, tenkte jeg... 275 watt er jo litt... det er omtrent hva stereoforsterkeren min yter kontinuerlig per kanal ved 8 ohms belastning, det.

Men etterhvert skjønte jeg jo at han hadde helt rett! Dette er ikke et anlegg laget for hifi-freaks. Dette er et anlegg satt sammen for "den jevne konsument" - og for alle andre en oss audiofile så er dette virkelig et gedigent anlegg.

Og her kommer kamelene rekende på ei fjøl, klar for svelging. For det første; dette er DRITLEKKERT! 4 elegante søyler i ren aluminium, en sub som er lett å gjemme bort og 2 elegante bokser, dvd og receiver. Alle kabler er farvekodet - dette er så enkelt å koble opp at selv far kan klare det! Jeg lot min samboer få koble opp endel av anlegget bare for å få sjekket at dette virkelig var intuitivt. Og det var det...

Det som overrasket meg mest med dette anlegget er prisen. Receiveren og DVD-spilleren må være iallefall halve prisen. Så kommer de 4 lekre høyttalerne i aluminium i tillegg - og sub! Kan det være mulig??

Kalibrering? Nei, takk! Manualen? Nei, takk!
Jeg har valgt en "real life" testmetodikk på dette settet. Koble opp, ikke gjøre noen som helst større avveininger, legge i plate og se film. Matrix - Reloaded var testfilmen. Og film ble det. Anlegget spilte overraskende homogent og med overraskende mye trøkk. Eksplosjonene fikk bildene på veggene til å klirre, panoreringene fungerte svært godt og bildekvalitet var god, om enn ikke på nivå med de bedre nyere spillerne i samme klasse som f.eks. Denon DVD1400.

Delefrekvensen til sub'en er nok nokså høy, jeg fant ikke tallet noe sted i dokumentasjonen, men jeg vil anta at den er på 120 Hz. Dette fører til at sub'en kan være litt for lett å lokalisere. Jeg plasserte den rett ved siden av stereobenken, litt til venstre for midt mellom fronthøyttalerne og dette fungerte nokså bra. Man bør prøve seg litt frem med plassering av sub'en.

Å spille musikk uten å bruke sub'en er helt utelukket. De 4 høyttalerne gir ingenting i bassen. Ikke å forvente heller mtp. at de er ca. 5 cm brede... Men receiveren kunne settes i en 2+.1-modus slik at man fikk utnyttet sub'en også i stereo. Receiveren hadde 2 Pro Logic II-modus, Movie og Music. Sistnevnte fungerer overraskende bra mtp. tidligere algoritmer for å gjengi stereomateriale i surround.

Men anlegget passer ikke for all slags musikk. Er du glad i klassisk, jazz og annen krevende musikk så fungerer dette ikke så bra. Briskebys Jeans for Onassis fungerte derimot bra. Rock og pop klarte anlegget greitt. Krevende rytmisk musikk som Prince var værre da anlegget rett og slett fikk problem med "timingen". Ting hang ikke helt godt sammen. Dette er et nokså vanlig problem med sub/satelitt-anlegg. Gjengivelsen av Paul Simons Graceland gav derimot bestått karakter og vel så det.

Jeg har en liten mistanke om at Sony med dette anlegget har prioritert designet ekstra høyt...og forsåvidt lykkes med akkurat det.

Det komplette oppsettet

Hvem skal kjøpe dette anlegget?
Hvis du er ute etter kompromissløs hjemmekinomoro så er dette feil anlegg. Er du ute etter skikkelig bra musikkgjengivelse så er dette feil anlegg. Er du ute etter et rimelig anlegg, i elegant design og som gjør det aller meste overraskende bra - riktignok uten å briljere på noe enkeltfelt - ja, da er dette RIKTIG anlegg for deg. 8000 kroner er et kupp for det dette oppsettet inneholder!

konklusjon

Mer informasjon

Dette er overraskende mye for pengene. For 8000 kroner får du et hjemmekinoanlegg som er elegant, har det meste du trenger av finesser og kan spille rimelig høyt i et middels til lite rom. Dette vil faktisk kunne tilfredsstille veldig mange av førstegangskjøperne av hjemmekino! Hifiklubben og Hificenterkjeden; dere har fått en utfordring...

www.sony.no

 

Sist oppdatert : 08.06.2004 22:13:29

Read 3936 times
More in this category: « Sony STR-DA3000ES Sony AVD-S50 »