Sunday, 09 August 2020 11:00

Sony WH-1000XM4 – Den nye støykanselleringskongen?

Written by

Få produktnyheter har blitt så grundig forhåndsvarslet som Sony sine nye toppmodeller med støykansellerende hodetelefoner. Nå er WH-1000XM4 kommet, og vi tar en gløtt på hva som er nytt.

Hvis du skal ha hodetelefoner med optimal støykansellering er det to merker det har vært vanskelig å komme forbi. Vi snakker selvfølgelig om Bose og Sony. Bose har hatt sine QC35II i en årrekke, en modell som ble erstattet av Bose 700 for et drøyt år siden. Kollega Arve testet disse med godt resultat i oktober i fjor. Og selv har jeg hatt en kortere utprøvingsrunde med min kones WH-1000XM3, og fått bekreftet at dette overgår det aller mest i øvelsen støykansellering.

En utfordring for Sony har vært at WH-1000XM3 kom for to år siden, og to år er en litt lang tid når det gjelder støykansellerende hodetelefoner. Derfor har det vært knyttet store forventninger til etterfølgeren, og den har vært gjenstand for en rekordartet mengde med spekulasjoner og lekkasjer. Men nå er de omsider på plass, og vi kan konsentrere oss om fakta.

Det er litt interessant å være vitne til at kunstig intelligens brer om seg innen mange segment, og nå også gjør sitt inntog innen audiosektoren. Man kan selvfølgelig mistenke at enkelte produsenter har et overforbruk av begrepet AI i sin markedsføring bare fordi det er et hypet begrep som selger nå til dags. Men det er uansett ikke til å komme fra at det er et fenomen som baner seg vei innen det meste av teknologi.

Hjerneassisterte hodetelefoner

Sony har satt et navn på det, og Edge AI-teknologi er tatt i bruk innen flere felt på de nye støykansellerendemodellene WH-1000XM4. Sony går såpass langt i sin presentasjon av de nye modellene at de omtaler dem som Brain Assisted Headphones.

Den kanskje mest interessante nyheten på nykommerne er en egenskap jeg ikke har registrert på noen støykansellerende hodetelefon tidligere. Det er noe Sony kaller Speak-to-Chat, og er en videreutvikling av Quick Attention funksjonen som også er beholdt fra forgjengeren. Den sistnevnte funksjonen går ut på at du pauser musikken hvis du holder hånden foran den ene øreklokken. På Speak-to-Chat er dette tatt et steg videre, et steg Sony hevder har vært krevende og forutsatt maskinlæring og AI. Det går ut på at hodetelefonene lærer seg og gjenkjenner brukeren sin stemme, og pauser musikken når brukeren begynner å snakke. Dette for at vedkommende skal kunne føre en samtale. Og under forutsetning at dette fungerer så godt som Sony forutsetter er det en ganske banebrytende egenskap.

Edge AI har også alliert seg med en nærhetssensor inne i øreklokkene som registrerer når hodetelefonene tas av, og sørger for at musikken stopper til du setter de på igjen. Dette er i utgangspunktet ingen nyhet, selv om det er nytt på Sony-hodetelefonene. Men det har vært litt blandet erfaring med hvor sikkert det har fungert rundt omkring hos konkurrentene.

DSEE Extreme er en videreutvikling av DSEE HX som finnes i forgjengeren. Sony hevder at de ved hjelp av AI blir enda bedre i stand til å gjenskape detaljer som går tapt i lossy og datakomprimerte filer.

Adaptive Sound Control tilpasser støydempingen til omgivelsene i sanntid ved hjelp av den støykansellerende prosessoren QN1, som har dobbel støsensorteknologi. Dette er beholdt fra forgjengeren WH-1000XM3. Dobbel støysensorteknologi benytter to mikrofoner – en forovervendt som ligger på overflaten av øreklokken, og en bakovervendt som ligger på innsiden av øreputen. WH-1000XM4 har en mer avansert støydempingsalgoritme som tilpasser seg over 700 ganger pr. sekund.

Komfort

Komfort er en av de viktigste aspektene ved et par hodetelefoner, og her har Sony hatt en god score også på forgjengerne. Dette er kanskje en av årsakene til at endringene på WH-1000XM4 er ganske subtile, i hvert fall hvis man ser på hvert enkelt tiltak.

Vi starter med vekten, som er praktisk talt uendret. Eller for å være helt presis er den redusert med et gram! Det virker puslete, men tatt i betraktning at nykommeren har flere elektroniske komponenter som veier mer er det positivt at de likevel har oppnådd en subtil vektreduksjon ved å benytte lettere plastmaterialer.

Øreputene har fått lettere endret geometri, og har også forbedret trykkavlastning med syntetisk skinn. Også hodebøylene har en lett justert geometri.

Nytt på siste generasjon er at de kan tilkobles to enheter samtidig. Dersom du har koblet til både mobilen og laptopen bytter hodetelefonene automatisk til mobilen hvis du får en innkommende samtale, selv om du i utgangspunktet lytter til musikk fra PCen.

Batteritiden er uendret fra WH-1000XM3. Det innebærer 30 timer brukstid, som er bra.

I likhet med forgjengerne kommer også WH-1000XM4 i fargene sort og sølv. Eller lys grå, som det også kalles.

Veil. Pris for WH-1000XM4 er 4.800,-, men i praksis ligger gatepris på 3.990,-. Og det er kanskje en nødvendig reduksjon når forgjengeren nå kan kjøpes for ned mot 60% av dette.

Les mer om WH-1000XM4 hos Sony

 

Last modified on Sunday, 09 August 2020 11:16
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.