Saturday, 04 September 2004 00:00

Sony SCD-XA9000ES

Written by

Redaksjonen i audiophile.no har vært tilgodesett med testeksemplar av Sony sine High-end SACD-spillere tidligere, men disse er det Stian som har tatt hatt omgang med. Jeg var derfor full av spenning og forventninger da SCD-XA9000ES ankom sammen med forsterkerflaggskipet TA-DA9000ES.

 

 

av Karl Erik Sylthe, skrevet den 14.9.04

image Forgjengeren til denne modellen het SCD-XA777ES, og det skapte en del bølger da Stian og Trond kåret denne som jevnbyrdig med Electrocompanitet sin CD-spiller til omtrent samme pris i øvelsen CD-avspilling. Men også lillebror XA3000ES (eller er det søster?) til mitt testeksemplar fikk svært gode skussmål av Stian.

Emballasjen som omhyller XA-9000ES er av en slik art at spilleren neppe hadde tatt skade av å bli sluppet ut ved overflyving i lav høyde, men Linjegods er selvfølgelig et mer konvensjonelt valg. Skaper langt mindre furore blant naboer.

Også eksteriøret på selve spilleren er selvfølgelig robust som det sømmer seg på et ES-produkt. Dessuten er den lekker. Silver Cascade innebærer også i dette tilfellet at sentrale knapper er plassert på den skrå, oppovervendte flaten.

Og så må jeg bare få nevne at vekten er på 16kg – ingen fare for at den skal havne på golvet selv om setter vinduet opp til lufting. Eller trykker litt hardt på play-knappen.

Eneste jeg syns ikke var helt på høyden med denne spillere, er fjernkontrollen. Fungerer utmerket, men virker litt billig på en spiller til 32 laken.

Av tilkoblinger finnes både stereo og multikanals analoge utganger, i tillegg til optisk og coax- digitalutgang. Det som er nytt på denne spilleren i forhold til forgjengeren og XA3000ES, er at den har i.LINK. Denne utgangen muliggjør digital overføring av DSD til forsterkeren TA-DA9000ES. Iflg. Sony garanteres denne forbindelsen bare å fungere sammen med nevnte forsterker, og jeg har ikke hatt mulighet for å prøve den sammen med andre i.LINK produkter. (for supplerende informasjon om i.LINK, se også omtalen av TA-DA9000ES).

En annen oppgradering i forhold til XA777ES er at det i XA9000ES befinner seg svimlende 36DACer, 6 stk. for hver kanal. Og det er ikke bare multikanlsavspilling av SACD som får nytte av dette. Ved avspilling av Stereo SACD og CDer blir stereosignalet duplisert til de øvrige kanalene i digital tilstand, og summert til 2-kanals utgangen etter konvertering!

image


Et tredje framskritt i forhold til XA777ES og XA3000ES er at XA9000ES har delayinnstillinger for kanalene i multikanalsgjengivelse av SACD. Slett ikke uvesentlig på en del gjengivelser, selv om jeg allerhelst hadde sett at var helt individuelle, og ikke parvis.

Men delayinnstilling for SACD er stort sett mangelvare på alt som rusler og går av SACD-kompatible spillere fra øvrige produsenter, uansett pris. Merkelignok har heller ikke XA3000ES dette, mens DVD-flaggskipet fra Sony, DVP-NS999ES har det.

Et annet forhold som også skiller XA9000ES fra konkurentene, er at dette er en rendyrket DSD-maskin, som ikke konverterer til PCM under avsplling av SACD.

Som drivverk betraktet er SCD-XA9000ES en fryd. Elegante bevegelser fra CD-skuffen, og en totalt støyfri gange under spilling.

Lyd
Størstedelen av testperioden ble spilleren benyttet sammen med surroundforsterkeren Sony TA-DA9000ES, og supplerende beskrivelser av lytteinntrykk kan derfor leses i omtalen av denne. Men spilleren fikk også en runde sammen med min faste referanseforsterker, Yamaha DSP-AZ2, for å se spilleren alene kunne prestere.

Vurdert som CD-spiller er dette den suverent beste spilleren jeg har hatt besøk av i mitt anlegg. Nå må det også tilføyes at det er den dyreste spilleren, men i utgangspunktet er det ingen selvfølge at den skal spille bedre enn rene CD-spillere til 15-20 kilokroner. Men det gjør den, og det er spesielt den fløyelmyke gjengivelsen i kombinasjon med en svært skarp detaljeringsevne som gjør forskjellen. Lydsignaturen for øvrig finner jeg å være nøytral.

Som SACD-spiller er dette trolig det beste redskapet du kan få. Og resultatet er faktisk ganske formidabelt i sammenligning med budsjettspilleren Denon DVD1400 som jeg benytter til daglig. I omtalen av TA-DA9000ES trakk jeg fram en multikanals innspilling fra Linn Records som fikk en helt ny tilværelse med denne spilleren, men faktisk på samtlige SACDer jeg spilte ble det en klar forbedring med XA9000ES.

Konklusjon
Jeg har sett test av XA9000ES i et utenlandsk tidskrift der spilleren blir kritisert for ikke å kunne spille DVD. Etter mitt syn er dette fullstendig skivebom, og omtrent som å kritisere bagasjeplassen i en Ferrari. Selvfølgelig kan eiere av nevnte sportsvogn også fra tid til annen ha behov for en stasjonsvogn, men da får de heller kjøpe seg en bil til.

Med XA9000ES er det litt på samme måten. Det sto neppe på oppdragseddelen til konstruktørene å designe en god allroundspiller. Det har de allerede gjort i DVP-NS999ES.

Oppgaven var å konstruere den ultimate SACD- og CD-spiller. Oppgaven er utført!

Mer informasjon:

Veil. pris:            32.000,-
Importør:            www.sony.no
Brukermanual SCD-XA9000ES:        http://www.docs.sony.com/release/SCDXA9000ES.pdf

 

Read 7472 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.