Monday, 11 November 2002 23:00

Sony DVP-NS905V

For ett år siden så testet vi Sony DVP-NS900V, Sonys toppmodell i konsumentklassen. Nå har Sony kommet med DVP-NS905V, som navnet antyder, en videreutvikling av NS900. Og videreutvikling, det er det!

av Stian Gårdsvoll, 12.november 2002, oppdatert 1.desember 2002

Leseren burde egentlig starte med å lese omtalen av NS900, for dette ER en NS900, bare med endel forbedringer, på de fleste felt marginale, men også et par virkelige store forbedringer. Spesielt på videosiden har det virkelig skjedd ting.

Da jeg testet NS900 for ett år siden så ble jeg meget imponert over den. Både fordi CD-lyden var meget bra, på høyde med dedikerte CD-spillere til samme pris, og fordi bildet var kanskje det beste jeg hadde sett fra en DVD-spiller under 10 000. Audioskribenter i den kulørte hifipresse gikk så langt som å kalle den "verdens beste DVD-spiller". NS900 var virkelig et topprodukt, og den solgte godt.

Men nå har altså NS905 kommet. Noen som snakket om å hoppe etter Wirkola? Innen teknologi så er det heldigvis en kontinuerlig forbedring, blant annet innen digitalteknikk, og da særlig på videosiden. 905 er utstyrt med en 12 bit 108 MHz Video-DAC, dvs. 4x oversampling for bildene. 900 hadde en 10 bit, 54 MHz Video-DAC. Men de har fjernet komponentutgangene - kanskje for å få high-end brukerne over på high-endspilleren NS999ES som kommer til våren?...

Krystallklare bilder
Og det virker. Jeg har aldri sett så flotte bilder, uansett prisklasse. Dette er enda bedre enn 9000ES, den tidligere toppmodellen i ES-serien, faktisk. Sylskarpt og veldig lite støy og artifakter. F.eks. på The Corrs - Unplugged, så er det mye panorering i studio. Det som typisk skjer at man får "taggete" mønster i mikrofonstativene og lett stygge kurver på objekter. Nå er dette så godt som borte. På NS905 så satt jeg bare der og gapte. Bildet var sylskarpt og nesten uten disse problemene. Kanskje er det den nye Video-DAC'en som gjør dette? Jeg er ingen bildeekspert, men dette var rett og slett innmari bra. Såpass skjønner jeg ;-)

image


Det er en skavank de ikke har rettet opp fra NS900. Når DVD-spilleren utfører lagbytte, så får man et sekunds hakk i filmavspillingen. Meget synd at de ikke har rettet opp dette, da Sony fikk mye pepper for dette på NS900. Personlig så klarer jeg leve med dette, men jeg har sett DVD-entusiaster uttrykke sin vrede på nett over dette.

Det ryktes også at spilleren kan gjøre sonefri, sannsynligvis av forhandlerne, men vi vet ikke hvordan.

Lyden
Jeg klarte ikke å skille NS905 fra NS900 på noe pålitelig vis. Jeg aner kanskje at bassen er litt strammere og har litt mer punch på NS905, men det er isåfall marginalt. Jeg tror ikke jeg ville vært istand til å skille statistisk pålitelig i en skikkelig ABX-test. Men det er jo hederlig innsats det, for både CD- og film-lyden i NS900 er absolutt til å leve med!

NS905 spiller også CD-R-plater med MP3.

Super Audio CD
SACD er for viktig for meg. Etter 1 år med SACD og en 20-30 plater i hylla, så har jeg virkelig tro på dette. Om SACD eller DVD-Audio blir fremtidens format er vanskelig å si, men jeg trives godt med SACD, jeg..NS905 har Bass Management for SACD, men ikke avstandsjustering. Det kommer ikke før på NS999ES, den kostbare ES-spilleren som vi håper på neste år. 

Byggekvalitetimage
De har jo "høvlet" av de øverste 3 centimeterne på NS905 i forhold til NS900, og den har slik et mindre "tungt" preg. Men ellers er alt som før. Luken virker svært solid, knappene gir god respons og fjernkontrollen er forbedret. Det eneste jeg har å utsette er at de er litt mye støy av drivverket. Den ser litt "kjipere" ut, men det er mest estetikk. Ikke så mye imponatorvirkning som NS900...

Dette er evolusjon og ikke en revolusjon. Det forventer man heller ikke på et knapt år. Men med en prisreduksjon på en tusenlapp og store forbedringer på bildesiden og samme gode lydkvalitet så er det bare å si det; Sony fikk det til igjen.

Pris: veilendende 5 500,-

Testmateriale:

 • Star Wars Episode 1
 • Sting - All this time (DVD)
 • Dire Straits - Brothers in arms
 • Dire Straits - Love over gold
 • Kari Bremnes - Svarta Bjørn
 • Michael Jackson - Invincible
 • Jan Garbarek - Visible World
 • Oscar Peterson et.al - Tribute to...

Testet med:

 • Sony DVP-NS900 (SACD)
 • Sony TA-P9000ES Thule PA250B mk II
 • Thule IA100
 • Soliloquy 6.3
 • B&W Nautilus 805 (class B, Stereophile)
 • B&W Nautilus HTM2
 • B&W DM601 S2
 • Dali SWA12
 • Tara Labs Reference Gen 2, RCA
 • Monster Interlink 206HT, RCA

Linker [importør/produsent]

Read 7668 times
More in this category: « Sony DVP-NS9100ES Sony DVP-NS900V »