Thursday, 23 September 2004 23:00

Cambridge Azur 540D

Written by

Det er ingenting spesielt med DVD-spilleren Cambridge Azur 540D. Ja, rent bortsett fra en liten detalj…


av Karl Erik Sylthe, 24. september 2004


imageJeg var så vidt innom Azur 540D i min omtale av surroundreceiveren Azur 540R fra Cambridge Audio. Disse ble testet sammen, og skal vi se nærmere på prestasjonene til DVD-spilleren.

På 90-tallet var Cambridge Audio kjent for å levere fattigmanns-Highend for CD-avspilling. Både de integrerte spillerne, og separate drivverk/DAC nøt høy respekt blant audiofile som hadde et par-tre andre ting å bruke penger på enn Hifi-riggen.

Designet på denne spilleren har klare fellestrekk med det man finner på receiveren, men 540D er langt mer rendyrket i sin enkle, men elegante linjeføring. Dette gjelder også for finishen, som i motsetning til receiveren fullstendig mangler negative innslag. Og en vekt på 4,6 kg. er tilstrekkelig til å gi en følelse av et robust kvalitetsprodukt. Trykker du på knappen for åpning av disc-skuffen, kvitterer den med en litt bråkjekk hurtig respons, men det hele gir en meget tilfredstillende kvalitetsfølelse, prisen tatt i betraktning. Faktisk har jeg vært borti dedikerte CD-spillere i langt høyere prisklasser som nesten må se seg slått på dette punktet.

Og under avspilling er det ingen mekanisk støy å spore, slett ingen selvfølge for en DVD-spiller til under tre tusen.

I likhet med sambygdingen Arcam benytter Cambridge Audio DACer fra Wolfson på sine CD-spillere. I denne DVD-spilleren er det derimot Crystal som har levert DACer, med benevnelsen CS 4360.

imageFjernkontrollen er temmelig identisk med fjernkontrollen for Azur 540R, selv om knappenes funksjoner selvfølgelig er forskjellige. Det innebærer at vi her har den mest tiltalende fjernkontrollen jeg til dags dato har vært borti for en DVD-spiller, uansett pris! Og i dette tilfellet har Cambridge Audio ikke vært nødt til å kompromisse på funksjonaliteten heller, slik tilfellet er for receiverens fjernkontroll. Bare skriftstørrelse (og farge) gjenstår som eneste minus.

Utstyrsnivået på spilleren er bra. Den for meg viktigste egenskapen ut over en basic spiller, er at den kan spiller DVD-Audio. Sommeren 2004 er dette for så vidt ingen bombe for en spiller til 2.700,-, det finnes til og med rimeligere spillere som kan spille både DVD-A og SA-CD. Men det som er oppsiktsvekkende, er at du får en så tiltalende DVD-Audio spiller til denne prisen.

En artig liten finesse er at du kan få opp et såkalt ”Viritual keyboard” i nedre venstre hjørne av skjermen. Den gjør at du kan betjene fjernkontrollen uten å ta blikket vekk fra lerretet. Hvis du da ikke har fått knappenes polassering på fjernkontrollen under huden uansett. Mulig det er jeg som ikke har fulgt godt nok med i timen, men dett var nytt for meg. Og kanskje er det mer artig enn nyttig.? Uansett frivillig.

Uvanlig er det også at det tilbys DD-dekoding, men ikke DTS. DTS-signaler sendes selvfølgelig ut digitalt, men de få som eventuelt måtte ønske å benytte denne spilleren i kombinasjon med en rent analog forsterkerløsning går altså glipp av DTS.

Apropos analog forsterkerløsning – en stakket stund trodde jeg faktisk at denne spilleren hadde den unike egenskapen at den kan kobles rett inn i en multikanals effektforsterker. Det er nemlig en slags volumkontroll innebygget, eller kanskje snarere volumjustering. Saken er nemlig at du bare kan dempe signalet ca. 15-20dB, og det er selvfølgelig for lite til å droppe en form for forforsterker/receiver.

I gjennomgang av brukermanualen fikk jeg et lite hakeslepp da kom til et avsnitt om Dolby Pro Logic II. Hadde virkelig Cambridge gjort det genistreket å inkludere DPL II i denne spilleren som den første på markedet? (o.k., Arcam har etter hvert også en modell men den kom etter 540D) Og uten å nevne det med et ord i markedsføringen? Dessverre stemte ikke kartet med terrenget. Hadde vært morsomt å vite hva som skjedde, om det var lisenskostnader som havarerte dette Columbi-egget?

Video
Videoframvisningen fra Azur 540D var meget kompetent. Utmerket bildekvalitet, og aldri noen feilskjær i form av tendenser til småhakking eller annet rusk, som jeg har opplevd i langt dyrere spillere enn dette. Progressive Scan er også på plass, til glede for prosjektor-brukere.

Musikk
Det tok ikke lang tid før jeg konstaterte at bruk av analoge innganger (5.1-inngangen) på receiveren langt var å foretrekke framfor digital overføring. Gjengivelsen fra de analoge utgangene på Azur 540D var silkemyk, og med meget god opplevd dynamikk.

For bedre å kunne skille ut hva DVD-spilleren var i stand til å prestere, koblet jeg den også til referanseforsterkeren i mitt oppsett, Yamaha DSP-AZ2. Den lydsignaturen som preger receiveren Azur 540R var sporløst borte i DVD-spilleren. Der receiveren hadde en klangbalanse som fremhever mellomtoneregisteret, framsto DVD-spilleren som meget nøytral. Og selv om detaljeringsevnen ikke er helt på høyde med spillere til mange ganger prisen, er også denne svært respektabel på en DVD-spiller til under tre tusen. Det var også en ro over gjengivelsen som overgår en god del andre spillere til samme- eller høyere pris.

I mitt faste testoppsett  befinner det seg en Denon DVD-1400. Betraktet som universalspiller til 4.000,- gir den god valuta, selv om den hjemme hos meg vanligvis ikke får lov til å ta seg av CD-spilling. Det overlates til høyere makter…

Men sammenligner man lydgjengivelsen i DVD-1400 med Azur 540D, blir det soleklar seier til sistnevnte. Både for DVD-Audio og CD. Synd selvfølgelig at Azur 540D ikke kan spille SA-CD også, men det får være grenser for å tøye naturlovene!

Konklusjon
image Som sagt innledningsvis, det er nesten ingen ting med denne spilleren som er oppsiktsvekkende. Tiltalende DVD-spillere med meget bra design og finish er det mange produsenter som lager, selv om de neppe lager like sensuell fjernkontroll.

Og lyden? Ingenting eksepsjonelt i å lage en DVD-spiller som også er meget god til å spille CDer. Og noen av dem kan også takle DVD-Audio.

So What? Den lille forskjellen er at spillere med denne kombinasjonen av egenskaper koster mer. Mye mer!

”Best Buy”, uten å blunke…

Mer informasjon:

 

Read 5625 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.