torsdag, 25 juni 2015 07:31

Skandaløs Zappakonsert i Bergen

Skrevet av

 

Førstkommende lørdag er det planlagt en Zappakonsert i Bergen. Nei, han kommer nok ikke selv, det toget gikk for mer enn 20 år siden. Men Bergensbandet Det Skandaløse Orkester har sammen med Oslobandet Panzerpappa gått sammen om å arrangere en konsert til hyllest for den døde Rockelegenden Frank Zappa under navnet Skandale Spesiale.

 

 

Det Skandaløse Orkester

Det Skandaløse Orkester som har basis i Bergen utga debut-CDen No Har De Laget Skandale Igjen i fjor, der musikken er påfallende Zappa-inspirert. Musikalske resonnement og arrangement som har sterkt slektskap med Zappa dominerer, ikke minst takket være Endre Tufteland sin frodige bruk av Marimba som gir assosiasjoner til Ruth Underwood. Tekster med forsøksvis «skandaløst» innhold og skråblikk til aktuelle figurer og personer i Bergens aktualitetsbilde styrker linken til Zappa.

Det Skandaløse Orkester

 

Panzerpappa

Panzerpappa holder til i Oslo, og har som band en lengre fartstid enn Det Skandaløse Orkester. De har utgitt 5 CDer siden debutalbumet i år 2000, og det siste albumet Astromalist kom i 2012. Også Panzerzappa sin musikk er sterkt inspirert av Frank Zappa, sammen med en del andre band med basis i 70-tallet. De har mange fellestrekk med Det Skandaløse Orkester, men er klart mer rendyrket instrumentalt dominert enn sistnevnte, og ikke like mye orientert mot musikalsk humor. Raffinerte arrangementer og litt intrikate forløp preger musikken som lettest plasseres i den store sekken prog-rock.

Panzerpappa

 

Skandale Spesiale

På lørdag har de et felles arrangement i Bergen, og de har kalt det «Skandale Spesiale». Her skal det spilles egne tolkinger av Zappa sin musikk, men også egenkomponert materiale. Konserten arrangeres på Inside Rock Kafe lørdag 27. juni. Og hvis du møter opp vil du få selskap av en tilhører som har fremskyndet sin reise helt fra Tokyo bare for å få med seg konserten!

 

 

 

 

Les Pressemeldingen fra arrangør:


 

Pressemelding:

Skandale Spesiale presenterer:

En hyllest til Frank Zappa fra DSO og Panzerpappa,

Inside Rock Cafe, lørdag 27. juni

“Skandale Spesiale” er et nytt konsertkonsept som går ut på at Det Skandaløse Orkester inviterer andre artister med på å gjøre spesielle og unike opptredener. Det kan være bestillingsverk, unike samarbeid, hyllester av andre/komponister/sjangre og lignende.

Det Skandaløse Orkester står fra før bak et lignende konsept - “Skandale Festivale”, som samler Bergensmiljøet for humormusikk. “Skandale Festivale” har blitt arrangert 4 ganger siden 2012.

Denne første utgaven “Spesiale Spesiale” er en hyllest til komponisten, gitaristen og rockelegenden Frank Zappa - fra Det Skandaløse Orkester og Panzerpappa. Det vil bli presentert en god blanding mellom skandaløse tolkninger av Zappas komposisjoner og egne Zappainspirerte låter fra begge band. Sistnevnte band gjør forøvrig sin første konsert i Bergen. Senere i sommer skal de spille på den tradisjonsrike Zappafestivalen Zappanale i Tyskland.

Det hører til sjeldenhetene at Frank Zappa blir tolket og spilt live i Bergen, særlig i tilfeller hvor materialet blir tolket av lokale band som i tillegg lager originalmusikk inspirert av ham. I Oslo arrangeres det årlig en egen festival (Zappa Union) til ære for den avdøde musikeren. Som samfunnskritiker, satiriker, musiker og komponist hadde Zappa en helt unik posisjon og hans virke fortsetter å være like grensesprengende og nyskapende i dag som den gang.

 


 

Sist redigert torsdag, 25 juni 2015 11:06
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe