torsdag, 12 mai 2022 19:37

Tre nyheter fra Sonos

Skrevet av

Sonos har lansert tre nyheter. Den helt nye lydplanken Sonos Ray vil for mange være den mest interessante av dem.

Den 11. mai tikket det inn en melding fra Sonos om tre nyheter. I tillegg til den nye lydplanken Ray dreier det seg om nye farger for den bærbare høyttaleren Roam, og et helt egenutviklet talesystem. Vi tar dem for oss i tur.

Sonos Ray

Vi starter med som etter alle landemerker blir den best interessante nyheten for en del lesere. For Sonos Ray er den desidert rimeligste lydplanken fra denne multiromgiganten. For med en veil. pris på 2.999,- er prislappen bare 60% av nestemann i hierarkiet, Beam 2. gen. som koster 4.990,-.

Nå har ikke denne prisreduksjonen kommet helt uten omkostninger, for Ray er absolutt nedskalert på flere måter. Det første vi merker oss er at Sonos har droppet HDMI-eARC på Ray, her er det tilbake til optisk som gjelder, samme som på den opprinnelige Beam og tidligere modeller. En naturlig følge av dette er at Dolby Atmos ikke støttes av Sonos Ray. Men Dolby digital 5.1 (som vi tar for gitt blir nedmikset til 4.1) støttes med ekstra enheter i form av en Sub og et par Sonos One/One SL. DTS støttes også, og det er faktisk en oppgradering sammenlignet med 1. generasjon Beam.

Også mikrofon er droppet, så hvis du vil gjøre deg nytte av det nyutviklede stemmestyringsystemet fra Sonos må du passe på at det er Sonos One, og ikke One SL som supplerer i rollen som surroundhøyttalere.

Den viktige Trueplay romtilpasningen er på plass også i Sonos Ray, og det er selvfølgelig også det viktige økosystemet som gjør at Sonos vinner de flestes hjerter når trådløse multiromshøyttalere skal anskaffes til heimen.

Bestykningen i Sonos Ray består av to ganske sentralt plasserte mellomtoner, som er supplert med utovervendte diskanter på hver side, et grep som skal gi en bedre spredning enn geometrien skulle tilsi. Det er ingen dedikert bassdriver i Ray, men Sonos har høy tro på sitt bassreflekssystem. Hvordan lyden er på Ray sammenlignet med den større og populære Beam 2. gen. kan vi ikke uttale oss om.

Veil pris for Sonos Ray er kr. 2.999,-

Les mer om Ray hos Sonos

Sonos Roam i farger

 

Da Sonos lanserte sin første helhjertet bærbare høyttaler for et drøyt år siden ble vi såpass nysgjerrige at vi måtte be om et testeksemplar. Og den imponerte så mye i forhold til størrelsen at det hele ble et formidabelt inntrykk. Faktisk puster den Sonos One i nakken, riktignok med en viss avstand.

Fargeutvalget var derimot begrenset, for de opprinnelige Roam kom bare i stor-hvit. Dette har Sonos nå gjort noe med, og kommet med tilleggsmulighetene orange, blå og grønn. Dette grepet kan minne sterkt om det B&O gjorde med sine Explore som vi har inne til test i fargene Navy og Chestnut. En åpenbar konkurrent til Roam, men i et åpenbart usymmetrisk landskap. Stay tuned

Veil pris for Sonos Roam er kr. 1.999,-

Sonos Voice Control

Sonos Voice Control er den tredje nyheten, og denne blir lansert først i USA. Den skiller seg vesentlig fra andre stemmestyringer som Google Assist og Alexa ved at de ikke deler stemmen din i skyen, og er begrenset til å styre musikken. Dette er kanskje en god ide, men det kan vi uttale oss litt sikrere om når systemet etter hvert også kommer til det norske markedet.

Sist redigert torsdag, 12 mai 2022 20:03
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.