onsdag, 08 mars 2023 05:49

Sonos går nye veier med Era 100 og 300

Skrevet av

 

 

Multiromsgiganten Sonos har lansert en ny generasjon med strømmehøyttalere. Og selv om det er fristende falle pladask oppi ordspillgryta, er det vanskelig å komme utenom at de nye modellene markerer en ny … ehhh…. periode for Sonos.

Sonos Era

Så denne gangen har Sonos for første gang i historien introdusert to nye produkter samtidig. Det bidrar selvfølgelig til å forsterke inntrykket av et lite paradigmeskifte for denne produsenten som har invadert de fleste hjem rundt omkring med sine multiromprodukter.

Og selv om Era 100 og Era 300 er to temmelig ulike høyttalere, er det noen klare fellestrekk med disse to nykommerne. Og det gjelder primært i øvelsen tilkoblinger, der begge de to nye modellene har foretatt et kvantesprang i forhold til eldre modeller. Blåtann ble først støttet i Sonos Roam som første modell, en modell vi testet for et par år siden. WiFi er selvfølgelig fremdeles på plass, og i tillegg er begge de nye modellene forberedt for aux-inn, som riktignok krever en adapter i USB-C inngangen.

En annen nyhet er at også Androidbrukere kan få glede av en forenklet versjon av TruePlay, kalt Quick Tuning. Den benytter seg av de innebygde mikrofonene i Era-høyttalerne, i stedet for i mobilen. For å få fullversjonen av TruePlay kreves fremdeles en iOS-enhet.

Begge de nye modellene er forberedt for stemmestyring, men ikke for Google Assistent.

Era 100

Dette er den modellen som må antas å få høyest omsetning, siden den erstatter Sonos One og One SL. Den er litt slankere og høyere enn Sonos One, og har en fasong som kan gi litt assosiasjoner til Sonos Move.

Den viktigste nyheten på Era 100 i tillegg til kommunikasjonsegenskapene, er nok at dette er en slags stereohøyttaler. Det vil si at den har to diskantelementer som peker i hver sin retning, mens basselementet er felles for begge kanalene.

Men ekte stereo blir det først når to Era 100 settes opp i et stereopar. Erfaringer fra Sonos One er at to stk. i en stereokonfigurasjon gir mer enn den doble lytteopplevelsen, og det er grunn til å regne med at dette også vil gjelde for Era 100 til tross for at bare en stk. gir «litt» stereo.

Bassdriveren i Era 100 er 25% større enn hos forgjengeren, noe som ifølge Sonos skal gjøre at den går dypere i bassen enn det Sonos One gjør. Og det er lovende, for One går allerede overraskende dypt i bassen.

Era 300

Men det er unektelig Era 300 som er den mest interessante modellen av disse to nykommerne som danner en ny æra.  For her har Sonos ifølge dem selv presentert noe som ingen andre strømmehøyttalere på markedet har gjort – en singel høyttaler som skal gi en omsluttende lydopplevelse fra Dolby Atmos alene.

Era 300 har seks drivere, og noen av disse fyrer både oppover og sideveis. Det skal gjøre at med en god plassering lover Sonos at en singel Era 100 får du en Atmos-opplevelse, og enda bedre skal det bli med en to-pakning. For også Era 300 kan selvfølgelig konfigureres i et stereopar, og de kan settes opp som surround-høyttalere i kombinasjon med en lydplanke som Beam 2 eller Arc. I et oppsett med sistnevnte og en subwoofer blir det et 7.1.4-oppsett, og Era 300 vil gi sitt bidrag til høydeopplevelsen takket være sine drivere som peker oppover.

Era 300 vil kunne formidle Dolby Atmos fra Apple Music i tillegg til Amazon. Sistnevnte er ikke tilgjengelig i Norge. Sonos fokuserer ellers mye på Dolby Atmos og musikk, og er opptatt av at dette formatet vil fortsette å ha en vekst i markedet.

Priser og tilgjengelighet

Veil pris for Era 100 er satt til 2.799,- mens veil. pris for Era 300 er 4.999,-. Begge modellene skal være tilgjengelig fra 28. mars i år.

Les mer om Era 100 hos Sonos
Les mer om Era 300 hos Sonos

Sist redigert fredag, 10 mars 2023 13:48
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.