onsdag, 15 februar 2017 19:20

RHA T20i - helhjertet og vellydende! Spesial

Skrevet av

 

Både design, materialvalg og lyd vil sannsynligvis overraske mange audiofile som jakter på hodetelefoner i denne prisklassen. 

 

Helhjertet konstruksjon

Fra du åpner esken, tar RHA T20i i hånden og fester dem mot ørene fornemmes et godt monn av kvalitet. De fleste av oss har erfart ørepropper laget i billig plastikk, med slukørete kabler og en vaklende jackplugg ment til og vare la oss si et par-tre år. Det finnes dessverre hauger av dem og de likner fryktelig på hverandre både hva gjelder material og lydkvalitet. T20i synes å tale et ganske annet språk. Elementene er bygget inn i skåler av sprøytestøpt stål. Kabelen er stålforsterket. Overgangen mellom kabel fra høyre og venstre element (Y-type) er også formet i stål. Jackpluggen er av ditto materiale. Hver eneste lille overgang er støpt i solid veltilpasset gummi som en integrert del av kabelens fysikk. Også mikrofon og volumkontroll ligger integrert i et rør av stål. Og jackpluggen blir av avlastet av en solid gammeldags stålfjær. Denne konstruksjonen er ment til å vare. Med et solid materialvalg følger en vekt på 39 gram. Noe man ikke merker mye til da de formbare bøylene over øret tar av både for egenvekt og klumsete bevegelser av typen som vanligvis fører til at øreproppene faller ut. Bøylene tilpasser du enkelt ved hjelp av fingrene. De beholder stort sett formen fram til du velger en annen. En smart konstruksjon som bidrar til god komfort. 

Du kan trimme lyden ved hjelp av 3 par ulike akustiske filtre. Et par Reference for nøytral frekvensrespons. Et par Treble som gir lyden et lett løft over 2.5 kHz og et par Bass som gir noe ekstra i nederste delen av frekvensområdet. Adapterne er konstruert i metall og kan skrues av og på. For enkelhets skyld er de kodet ved hjelp av fargen i selve godset. Det beste ved dem er at de fungerer på varsomt vis; du får ikke dotter i ørene om du benytter Bass. Det skjærer heller ikke i øregangene om du benytter Treble. Du får også med deg 3 ulike typer (fordelt på 10 sett) plugger for best mulig tilpassing til egne øreganger. Det lønner seg å bruke litt tid til å prøve ut hvilken som passer best. Spesielt er jo bassgjengivelsen helt avhengig av at pluggen ligger tett mot huden i øregangene. Både adaptere, øreplugger og proppene får du plass til i en grei liten veske som følger med. Alt i alt gir fysikken i dette produktet en fornemmelse av noe helhjertet. Tingene er vel gjennomtenkt, flott bearbeidet og solid. 

RHA går oppfinnsomme veier og introduserer hva de kaller «DualCoil-teknologi». Vi forbinder konvensjonelle dynamiske høyttalerelement med én membran, én magnet og én spole. Elementene i RHA T20i representerer i så måte noe unikt i og med at en og samme membran drives av to spoler som beveger seg innerst og ytterst rundt en enkel magnet. Ser man elementet i front representerer således innerste delen av membranen bass/mellomtone og ytterste diskant. Delefrekvensen har man lagt ved 2.2kHz. Har du erfaringer med elektrostater eller fulltoneelementer, og vet å verdsette deres lydlige kvaliteter, kan du til en viss grad forestille deg hva DualCoil-prinsippet har å by på. 

 

Legg merke til at membranen er festet til to spoler som svinger rundt en og samme magnet - et flott eksempel på nytenking.

 

Lyd

Skal du ha fullt utbytte av T20i lønner det seg å investere i en god hodetelefonforsterker. Underveis har jeg for det meste vekslet mellom Apogee sin DUETT og Ifi i-DSD. Det som imidlertid har moret meg mest er å plugge T20i til Audiovalve RKV Mk3 i den oppgraderte Ivory versjonen. Her snakker vi om absolutt referanseklasse. Hva gjelder harmonisk rikdom og autentisk beskrivelse av akustiske instrumenters særegne klang har jeg ikke hørt noe bedre. Det kan selvsagt synes som rene overkill å plugge i et par ørepropper til et par tusen. Men T20i bekrefter på underholdende vis noe det lydlige raffinement Audiovalve har å by på. Det er rett og slett moro at ørepropper i denne prisklassen i det hele tatt henger med i de lydlige svingene. T20i avslører evne til og gjengi vokalt materiale på troverdig vis. For meg betyr det blant annet at jeg kan lytte til Fischer Dieskau synge «Du bist Die Ruh» http://wimp.no/track/15972973 med fullt utbytte, og uten at stemmen hardner 2.45 min. inn i sangen. Taletydligheten er suveren. Jeg har ikke hørt St. Petersburg Kammerkor/D.Hvorostovsky fremfører Tchesnokov´s «Tebe Poyom»  http://wimp.no/track/4473381link med høyere grad av taletydelighet i andre ørepropper. Akustiske instrument blir gjengitt på et meget naturtro vis. Dette har flere årsaker. Den viktigste er at øreproppene reproduserer instrumentenes klang på meget autentisk vis. Vi tar en kassegitar som eksempel. Det vi hører er ikke bare grunntonene men grunntone pluss deres respektive overtoner. Fordi gitaren har hul kropp med en viss form (resonator), er konstruert er av bestemt materiale (treverk) forsterkes enkelte overtoner mer enn andre. I det strengen svinger med utgangspunkt i aktuelt spenn og lengde (grunntonen) hører vi overtoner smidd sammen i form av klustre, som da er typisk for gitarens vedkommende. Vi hører altså grunntonen pluss en karakteristisk overtonesammensetning; et harmonisk spektrum. Som da er forskjellig fra harmoniske spektrum vi finner i tonene fra et kirkeorgel, en trumpet eller en fiolin osv.  Når jeg nikker og synes gitaren lyder «som en gitar gjør» skyldes dette blant annet at de ulike frekvenskomponentene i reproduserte signalet opptrer i samme antall, til riktig tid, har samme volum og opptrer med samme innbyrdes forhold slik tilfellet var under opptaket. Her virker det som om RHA stokker kortene sjeldent riktig - for å si det slik. Noe av det Audiovalve RKV 3 byr på av harmonisk rikdom fanger T20i opp, og reproduser på en eminent måte for ørepropper å være. 

Harmonisk spektrum observerer i det akustiske instrumenter klinger. Også lydlige særegenheter som støy - ikke-regulære trykkendringer i luften omkring instrumentet - bidrar til å gi instrumentet lydlig egenart. Eks. «knirkelyden» av en bue mot en streng, man gnir, slår eller stryker en membranofon etc. T20i reproduseres slike markører med passe vekt; de er hørbare men ikke overdrevne slik at de tar for mye av vår oppmerksomhet. Støy kan represente frekvenskomponenter egnet for avstandsbedømming, og si oss noe om plassering av instrumentet i et lydbilde. RHA T20i reproduserer også slike markører på troverdig vis - de er ikke overdrevet, og virker heller ikke fraværende. Det er med andre ord lett å mane fram bilder av det du hører. T20i loser ulike former for dynamiske utrykk helskinnet fram til trommehinnen. Man fornemmer at det er godt alburom mellom musikkens pp og ff. Langsomme volumendringer som i et crescendo beskrives på dramatisk vis. Og uten at man opplever metningsfenomen. Slik det har lett for i Richard Strauss «Salome» (eks.scene nr.3 hvor vokalen gjerne drukner i en form for lydlig kaos); http://wimp.no/track/43723339. Med T20 erfarer du i stedet enestående taletydelighet selv når orkesteret krever som mest. 

 

 

Konklusjon

Når du er på farten og vil ha minst mulig i lommene er RHA T20i et flott redskap for formidling av viktige musikalske budskap - uansett hvilke musikkgenre man foretrekker. I denne prisklassen har jeg foreløpig ikke opplevd ørepropper som er så godt designet, vel konstruert og med tilsvarende høy lydkvalitet. Anbefales brukt sammen med en god hodetelefonforsterker.

Utstyr i bruk:

Ifi Mikro-DSD, Ifi Mikro-IUSB 3.0, Ifi Merkury USB kabel, Ifi Gemini USB kabel, Apogee DUETT, Sennheiser HD800S, Senheisser HDVD800, STAX SR-L700, STAX SRS-002/SRM-002, Audiovalve RKV-Mark3 Ivory Edition.

 

Importør; Mono AS 

Veil.utsalgspris kr. 2.295.-

Lest 6377 ganger
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.