fredag, 17 mars 2017 12:36

KOSS ESP950 - lettflytende og ubesværet musikkopplevelse! Spesial

Skrevet av

 

At KOSS faktisk har en elektrostatisk hodetelefonen på sin palett virker og være mindre kjent. I alle fall for oss her på berget. Men tilfellet er at KOSS har hatt modell ESP950 på repertoaret i årevis og tilbyr produktet til kroner kr. 10.990.- . komplett med driver. 

 

Rikt utstyrt

ESP950 systemet leveres i en type medium størrelse fotobagg. Her det god plass til selve hodetelefonen, driverenhet, trafo til driveren og en grei liten batterikassett som gjør det mulig for deg å nyte elektrostatisk godlyd uten å være tilknyttet ordinært strømnettet. Portable hodetelefonsystemer av elektrostatisk type i full størrelse tror jeg er unikt for KOSS. Og noen vil oppleve det som et hendig pluss. 

Driverenheten er forholdsvis stor med målene; 11x15.5x6.5cm. Jeg har liggende en eldgammel SRM-X Pro driverenhet fra Stax som er mer hendig med tanke på størrelse. Denne er konstruert i metall, mot Koss sin driverenhet som er laget i enkel plastikk. Av/på bryter finner du i forkant av driverenheten sammen med en 3,5mm minijack inngang for linjesignal, spesialkontakt for tilkobling av kabel til hodetelefon samt volumkontroll. Denne kontrollen er delt i to. Litt rot oppstår gjerne dersom du ikke passer på hvilke felt av kontrollen fingrene faktisk klemmer omkring. På baksiden av driveren finner vi inngang for medfølgende batterieliminator samt RCA-innganger. I bagen får du med deg et par RCA kabler, en RCA/minijack-kabel, minijack-kabel og skjøtekabel (2m) til hodetelefonen - alt du trenger med andre ord. Og for denne omtenksomheten får Koss et pluss. Selve hodetelefonen kommer i tre deler - klokkene hver for seg samt separat hodebøyle som du selv monterer via innebygde spesialfester. Se videoen nedenfor, og du får et inntrykk av det hele dreier seg om.

 

Ettersom du ikke kan benytte hodetelefonen uten driver, og heller ikke driveren uten batterikassett eller eliminator synes detaljen unødig. Skal du bringe systemet med deg betyr dette i praksis at du tar det med deg alt i originalvesken. Og I denne er det mer enn nok plass til hodetelefonen - selv om den ikke brytes ned i sine tre respektive deler. Hodetelefonen består stort sett av plast, gitter framfor de elektrostatiske elementene er konstruert av metall. Vekten er lav for elektrostat å være; 352 gram. Hvilket bringer oss inn på ergonomien som er aldeles utmerket; ikke noe press å fornemme selv etter tre-fire timers lytting. Heller ingen klamme øreflipper. I det hele tatt en av de mer komfortable hodetelefonene jeg benytter.

 

Lyd

En god grunn - eller kanskje jeg heller bør si; den egentlige grunnen for å velge KOSS ESP950 er den elektrostatiske lydkvaliteten. Har man først lært seg å sette pris på elektrostatisk lyd og dens særegne lettflytende, uanstrengte karakter kan veien tilbake til dynamiske hodetelefoner bli noe strabasiøs. Spesielt om det er akustiske instrumenter som popper opp på repertoaret. Opp igjennom årene har jeg alltid hatt elektrostatiske hodetelefoner innen rekkevidde. En årsak er blant annet at jeg har lettere for å få med meg musikalske budskap bakt inn i kompleks klang - spesielt viktig innen den klassiske genren. Presis reproduksjon av harmoniske spektrum er blant de faktorer som bidrar til at vi kjenner igjen - og klarer å skille - ulike akustiske instrumenter og menneskelige stemmer fra hverandre. Jo nærmere instrumenter er hva gjelder lydlig karakter - eks. fiolin bratsj, cello og kontrabass etc. - jo større lydlig presisjon kreves for å kunne «fortelle» oss noenlunde klart hva det ene instrumentet bidrar med av lydlige foreteelser i forhold til det andre. Særlig i øyeblikk man bygger meningsbærende former for kompleks samklang formidler jevnt over elektrostater harmoniske spektrum på et svært naturtro vis. KOSS ESP950 er intet unntak.

 

 

Rytme - gjerne den pulserende - er et kjent grep i populærmusikken. I den grad instrumentene har typisk slagkarakter tilsier det en type reproduksjonsutstyr som ivareta instrumentenes typiske «eksplosive» karakter. Elektrostater er gjerne noe tilbakeholdene i så måte. Selve attakket som for mange instrumenters vedkommende innebærer ikke-regulære trykkendringer i luften omkring instrumentet (støy) beskrives riktignok slik elektrostater gjør det; svært presist. Og mange lar seg fascinere første gang man legger merke til plukkingen på en gitarstreng, hører hvordan klaffene åpnes og lukkes på en saksofon osv. Men husk at selv om et instrument tilkjennegir sin identitet ved innklang så vel som utklang er det i som regel i den klingende fasen vi opplever instrumentet nettopp som et musikk-instrument. Lydlige «detaljer» bidrar gjerne til en fornemmelse av og være i fysisk nærvær av instrumentene, gi oss en hyggelig opplevelse av og «være til stede» sammen med de musiserende - men det musikalske budskapet dyrker vi som regel fram et sted mellom stillhet og de fullt ut klingende tonene. Ved reproduksjon av lyd fra klingende membranofoner (tenk; skinnet i en tromme svinger regulært) fornemmer man det gjerne som om elektrostater ikke alltid bidrar med tilstrekkelig energi. Og jo lavere frekvens - desto mer utpreget er effekten. Attakket framstår gjerne som «klinkende klart» (intelligibelt) men den opplevde effekten i det trommen faktiske klinger faller noe raskt mot bakken - så og si. For ESP950 sitt vedkommende kan man også merke energetisk begrensning i verk som av Wagner. Lytt deg innover i prologen til Götterdämmerung http://wimp.no/track/4402653. Som du selv kan høre krever denne noe takhøyde hva gjelder dynamikk. Om det så den innebygde limiter-funksjonen i driverenheten som holder tilbake energi er vanskelig å si. Du kan i alle fall ikke slå den av...

Tekst hører jo i tillegg til melodi og rytme til populærmusikkens byggesteiner, og av en elektrostat kan man forvente god taletydelighet. ESP950 er intet unntak. 

 

 

Et godartet rykte

Det viskes - men bare viskes - i de kreative korridorer at KOSS har et nytt sett elektrostater på tegnebrettet. For min egen del skulle jeg ønske KOSS tar steget ut fullt ut. Jeg tenker da som så; KOSS har jevnt over har et meget godt forhold mellom pris og lydkvalitet. Kan det så tenkes at KOSS igjen produserer en elektrostat innen økonomisk rekkevidde for musikkinteresserte flest? Om jeg skal få lov og drømme litt ser jeg for meg et fysisk sett noe mer kompakt produkt. Spesielt driverenheten. Og helst åpner man for et noe større dynamisk utfallsrom. Hvem vet?

 

Konklusjon

KOSS ESP950 representerer på sett og vis noe helt for seg selv; et portabelt system for elektrostatiske hodetelefoner i full størrelse. Så vidt jeg vet finnes det ingen konkurrent. Så klar kan du kjøpe «mini-elektrostater» som «BabyStax» (SRS-002/SRM-002) eller SHURE sine KSE1500, om det er slik at du absolutt ønsker elektrostatisk lyd med på farten. Første er og blir plagsom å ha i øregangene og siste koster deg rund kr. 30.000.- ...

Med ESP950 fra KOSS ligger alt til rette for en lettflytende, ubesværet musikkopplevelse med et godt monn opplevd komfort. Tar du deg selv på alvor som audiofil tilhører elektrostatisk lydgjengivelse det obligatoriske pensumet. Og er du blant dem som får aha-opplevelsen med elektrostater på hodet skal du vite at ESP950 er dekket av Koss sin livstidsgaranti. Du trenger ikke å forklare noe annet enn hva som er feil med produktet, og  man trår til og reparerer greiene. Spør du meg er en slik garanti et betryggende pluss. 

 

Systemets omgivelser:

Ifi Mikro-DSD, Ifi Mikro-IUSB 3.0, Ifi Merkury USB kabel, Ifi Gemini USB kabel, Apogee DUETT, Sennheiser HD800S, Senheisser HDVD800, STAX SR-L700, STAX SRS-002/SRM-002, Audiovalve RKV-Mark3. 

 

 

 

Importør; Tura Scandinavia

Veil. pris; kr. 10.990.- ink. mva

 

Les mer om ESP950 hos Koss

 

Lest 5562 ganger
Ole-Petter Langfeldt Steen

Seniorskribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.