Wednesday, 29 April 2015 12:23

Tradisjon møter nyskaping - Et møte med Naim NAC-N 272 hos Musik-Magazinet i Bergen.

Written by

Sist lørdag stilte Isak Strand fra Multirom opp hos Musik-Magazinet i Logen i Bergen. Det var en del av en rundtur med demo av Naim sin nye kombinerte streamer, DAC og Preamp – NAC-N 272.

 


Martin i Musik-Magazinet t.v. og Isak fra Multirom t.h.

 

Musik-Magasinet har etter hvert fått en svært god tradisjon for å arrangere interessante events for kunder og Hifi-entusiaster. Denne gangen var det Isak Strand som sto for produktdemoen, en markedsaktør som har forflyttet seg fra Ljudtema til Multirom siden forrige gang vi hilste på han hos Musik-Magazinet for et drøyt år siden. Den gangen hadde han med seg aktive trådløse høyttalere fra Audiovector – vel, i hvertfall nesten trådløse.

Naim er en produsent Isak Strand kjenner svært godt fra sin tid hos Ljudtema, og han verdsetter å kunne videreføre denne kompetansen hos Multirom, som overtok agenturet nå i vinter. Den siste uken har han hatt en runde hos diverse forhandlere på østlandet, og denne seansen i Bergen er en mellomstasjon før trønderne denne uken får stifte bekjentskap med Naim sin siste kreasjon NAC-N 272.


Naim NAC-N 272 over en NAP-200

 

Første gang vi skrev om Naim sitt nye multitalent var i februar 2015, da det første gang dukket opp på arenaen. Dette er et produkt som bygger videre på sterke tradisjoner i Naim sin produktutvikling de siste årene. Uniti-serien var et friskt pust inn i Naim sitt produktspekter – en serie med alt-i-et bokser der en integrert forsterker var kombinert med streaming og – til å begynne med - CD-spiller. Uniti-familien har etter vokst til fire ulike modeller.

Men også den klassiske modellserien fra Naim har etter hvert fått mange modeller som inneholder streaming. Naim ND5 XS, NDX og NDS er alle tre modeller som er rene streamere med DAC, hvis vi ser bort fra mulige tilleggsmoduler. Og de spenner over en prisklasse fra rundt tjueni tusen til over hundre tusen inkl. harddisker.

Hvis vi samtidig skimter på landskapet av forforsterkere fra Naim, har vi hele 6 modeller i utvalget, der fem av de befinner seg i den klassiske linjen fra Naim. Modellene NAC 152 XS, NAC 202, NAC 252, NAC 282 og NAC 552 har et prisspenn fra ca. femten tusen til rundt to hundre og seksti tusen. I tillegg finnes forforsterkeren i flaggskipkonseptet Statementtil Naim – NAC S1, med en prislapp som bare sier «hvis du er nødt til å spørre, har du antakelig ikke råd». Det har i hvert fall ikke jeg…


Musik-magazinet har et svært velassortert Naim-rack i butikken i Logen i Bergen.

Hvor befinner så NAC-N 272 seg i dette landskapet? For min egen del er det umulig å besvare spørsmålet, siden jeg foreløpig ikke har lyttet grundig til de andre modellene. Men Isak som er mildt talt lommekjent i farvannet, hevder at NAC-N 272 spiser kirsebær med tilsvarende prisede separate modeller av nettverkspiller og forforsterker. Hver for seg! Vi snakker med andre ord om streameren NDX, og at forforsterkeren befinner seg et sted i farvannet rundt NAC 202 og NAC 252.

 


Isak demonstrerer den svært avanserte og påkostede volumkontrollen i NAC-N 272, med teknologi hentet fra Statement NAC S1.

På et punkt har Naim faktisk hentet teknologi fra den helt ferske flaggskipforforsterkeren Statement NAC S1. Volumkontrollen er en hybridkonstruksjon, der den helt ultimate løsningen med en digitalt styrt analog fjernkontroll samtidig har en ulempe med at det generes en svak støy under volumjustering. Derfor har Naim laget en hybridløsning, der det er en annen krets som kobles inn mens volumet justeres, og så kobler den ultimate løsningen inn igjen etterpå. Så får man heller leve med at lydkvaliteten bare er nokså utmerket i de 0,7 sekundene det tar å justere opp lyden, for så å være tilbake til det ultimate resten av tiden.

Separate, eksterne strømforsyninger et av Naim sine varemerker, og en hyppig kilde til oppgraderinger. Onde tunger vil ha det til at dette bare er en utspekulert måte for Naim å hente ekstra penger ut av kundene på. Og onde tunger skal man lytte til, for det kommer fra hjertet…
Vi får se – dette spørsmålet kommer jeg tilbake til i neste avsnitt, under musikklyttingen.


Strømforsyningen XP5 XS til høyre.

Isak forteller at Naim sitt utgangspunkt for de eksterne strømforsyningene er todelt. Det er både et poeng at en forforsterker ikke har godt av å ha strømforsyningen med sine ringkjernetrafoer jobbende inne i samme boks som de følsomme lavspente komponentene. Derfor blir den interne strømforsyningen alltid slått av når en ekstern strømforsyning skal settes i arbeid. Men i tillegg har dette med oppgradering av strømforsyning også med å gjøre at en høyere kvalitet på strømforsyningen gir et bedre lyd.

Les også vår nyhetsartikkel om Naim NAC-N 272, for detaljer omkring utstyr, inn- og utganger m.m.


Hele oppsettet som byr opp til musikk, med Naim-komponenter og høyttalerne Audiovector SR3

 

Naim spiller musikk

På lørdagens seanse hos Musik-Magazinet hadde Isak rigget opp et sett bestående av Naim NAC-N 272 streamer/DAC/forforsterker, en NAP 202 effektforsterker med den moderate effekten 2x70watt. I tillegg ble det etter en stund koblet inn en ekstern strømforsyning, en XP5 XS.

Og det som omsatte strøm til lydbølger var et par Audiovector SR3. Også dette velkjente produkter for Isak Strand fra tiden i Ljudtema.

Første artist ut var Mathias Eick, med et spor fra albumet The Door. Dette låt riktig vakkert, og det er for øvrig en utgivelse med langt bedre lyd enn den nyere utgivelsen Skala.

Nestemann ut var Joe Cocker, i et riktig rufsete opptak fra tidlig 70-tall, men som likevel ble anstendig gjengitt over dette Naim/Audiovector oppsettet.

Neil Young låt fortryllende, og da Eric Clapton anno 1971 entret podiet via en svært dynamisk innspilling, var det tid for et forsøk. Etter å ha spilt det samme sporet to ganger for å gi en grei gjenkjenning og memorering av lydbildet, ble strømforsyningen XP5 XS koblet til. Jeg forventet at dette kanskje skulle gi enda en halv millimeter med dynamikk, og alt annet uendret. Men det som skjedde var at gardinen ble trukket til side. Og jeg som ikke hadde sanset gardinen i utgangspunktet fikk en mektig imponerende opplevelse med hva en ekstern strømforsyning kan utrette. I hvert fall gjaldt gjorde den det i dette tilfellet.

 

Helhetsopplevelsen av dette oppsettet var at det spilte svært overbevisende til tross for at det handler om elektronikk i en prisklasse som absolutt er i en overkommelig prisklasse for viderekommende HiFi-entusaister. Det er også nærliggende å anta at noe av det gode resultatet skyldes gevinsten i å samle flere produkter i et kabinett.

Det er også interessant å merke seg at oppsettet er plukket ut med noe av den samme «source-first» prioriteringen som vi er vant til fra den andre «flat-earth» produsenten Linn. For interessant nok var det kilde / forforsterker som ble tilgodesett med ekstern strømforsyning i den oppgraderte avspillingsrunden under Eric Clapton. Dermed spilte kilde/forforsterker til rundt 70 tusen sammen med effekttrinn til drøyt 20 tusen. Og det låt fantastisk!

Og der med er vi ved veis ende for de konklusjonene jeg drister meg til å trekke med det relativt tynne grunnlaget en slik seanse gir. Men det stopper likevel ikke der, for vi har satt oss på venteliste for en grundig test i løpet av sommeren. Denne blir trolig publisert i august, eller der omkring.

Og i ventetiden kommer vi til å gjøre oss kjent med Naim sitt streamingkonsept via en test av innstegsmodellen i Uniti-serien, den søte UnitiQute 2. Denne forventer vi å kunne publisere før sommerferien.

Stay Tuned!

 

 

Les vår nyhetsartikkel om Naim NAC-N272

Les mer om NAC-N272 hos Naim

Norsk importør av Naim er Multirom.

 

 

 

 

Read 9403 times Last modified on Wednesday, 29 April 2015 13:30
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.