fredag november 24 , 2017
fredag, 15 august 2014 20:22

PLATEANMELDELSE: Josah – Dipole

Skrevet av

Romsdalsgruppa Josah utgir sitt andre album på fire år. Jeg har lyttet til Dipole.

 

Trioen Josah med røtter fra Moldetraktene på begge sider av fjorden består av Jonas Høgseth på vokal og gitar, Sindre Klykken på bass og Joachim Orvik på trommer. Både Sindre og Joachim er med og korer når det trengs. Dipole er den andre CDen de utgir, etter at Stars and Lightballs kom i 2010. I mellomtiden har Josah utgitt noen singler og musikkvideoer, og nå kommer altså CD nr. 2 – Dipole.

 

 

Musikken til Josah har helt åpenbare erkebritiske aner. Hvis vi starter med den britiske pop/rockens Adam og Eva – Beatles og Stones, er det åpenbart at Josah tidvis er tilstrekkelig rocka til å kunne være Stones-arvinger. Men likevel er det ingen tvil om at det er Beatles som er Josah sin urstamfar, en gang langt tilbake i popens barndom. Det er de frodige melodilinjene og harmoniske strukturen, kombinert med detaljrikdommen og det varierte uttrykket som fastslår det.

Men både Stones og Beatles er selvfølgelig fullstendig skivebom i beskrivelsen av Josah sin musikk. Vi må et lite tiår eller to etter Beatles sin oppløsning før vi begynner å snakke. Josah selv nevner The Cure og Police som inspirasjonskilder, og det er uomtvistelig riktig. Det er likevel andre assosiasjoner som også bør nevnes. Jeg får innimellom litt snev av Colloseum II / Tempest – vibrasjoner.

 

 

 

Men enda tydeligere inspirasjon innbiller jeg meg å høre fra et av 70-tallets (og ettertidens) giganter innen britiske prog-rock. Vi snakker om Yes, men selvfølgelig etter at vi eliminerer Rick Wakeman som dominerende faktor. Det er ikke nødvendigvis uttrykket som er så fantastisk likt, for ikke å snakke om at Jon Anderson sin mezzosopranaktige vokal ikke har snev av likhet med Jonas Høgseth sin stemme. Men det er mye av den kreative originaliteten som vekker Yes-assosiasjoner, og igjen – detaljrikdom som vitner om musikalsk skaperglede. Og på låten Coma er det for så vidt også slående likhet mellom gitar/bass samspillet til Jonas og Sindre, og det sterkt fascinerende samspillet vi så ofte fikk servert fra Steve Hove og Chris Squire. Drøyt tre minutter ut i låten er dette som snytt ut av nesen på Fragile.

Det er vel også den store spennvidden mellom det hardtslående og det nesten sårbare, eller lyriske som gjør dette til en spennende plate. Og alle historiske assosiasjoner til tross – primært er dette verken Cure, Police eller Yes – det er Josah, med sin helt unike musikalske egenart!

Det er ikke til å komme unna at åpningslåten Problem Picker er en av albumets desiderte høydepunkter. Jeg våknet lørdag morgen en uke før skrivende stund og hørte den for meg før jeg fikk slått opp øynene. Det var vel da jeg innså at jeg hadde tapt – og Josah hadde vunnet. Dette er rett og slett en vanvittig genial låt, der den hardrock-inspirerte gitarintroen slår over i et hjerteskjærende vakkert gitarriff. En melodilinje og struktur som klistrer seg til hjernebarken, og der Jonas sin stemme veksler mellom flere av sine utallige moduser som detaljerer denne låten flott sammen med glimrende bass og trommer.

Neste låt som hever seg godt over snittet er Mind verses Heart. Her er det atskillig mer lavmælt stemning, men en veldig flott atmosfrære og en melodilinje som slentrer elegant innom den samme stien som Alphaville sin Forever Young vandrer, men tar like elegant av på en langt mer sofistikert og underfundig bane etter å ha samvandret noen meter.

No Guaranties er som å høre Sting i introen, og ellers en flott låt som sammen med den Yes-inspirerte Coma gir en flott oppseiling til det andre av albumets desiderte hødepunkt. Humanlike er en annen av disse direkte geniale låtene som går rett på hjernebarken. Det gjelder særlig Jonas Høgseth sin intelligente innledende vokallinje der han utfordrer stemmen sin komfortsone. Det blir rett og slett litt magisk.

Redeem the days er også en av de aller beste låtene, og gir en veldig fin avslutning av albumet. Den er samtidig den mest lyriske og sårbare av låtene.

 

Sammenlignet med dert første albumet Stars and Lightballs, opplever jeg Dipole som klart bedre. Og når også Stars and Lightballs var et veldig bra debutalbum blir det hele veldig lovende. Det er veldig åpenbart at Josah er et band med musikalsk integritet, og selv om det er en klar viderutvikling i musikken fra Stars and Lightballs, er det også en like klar rød tråd. Men der debutalbumet innimellom kunne ha en litt lystig og lett karakter, er det noe mer tyngde i Dipole. Og det som på enkelte låter kunne minnne om et snev av Country-Rock er ikke lett å finne igjen i Dipole.

 

 

Lyden.

På et punkt er det et fellestrekk mellom Dipole og et album jeg anmeldte tidligere i sommer – «NOW» Chicago XXXVI. Også Chicago hadde en ganske hjemmelaget innspillingsprosess, eller kanskje snarere hotellromlaget. Chicago sto selv for innspillingen, med inntil tre musikere i slengen, og så ble det hele sydd sammen i studio.

Josah har også hatt en litt lignende prosess, ved at det har vært et lavbudsjettprosjekt der de selv har stått for opptakene. Men i motsetning til Chicago har Josah vært opptatt av at alt skulle skje med en «live» følelse, og derfor er det bare unntaksvis at enkelte av sporene (instrumentene) har fått nye opptak enkeltvis. Når dette konseptet likevel har gitt et såpass bra lydmessig resultat, skyldes det nok to faktorer. For det første er flere i trioen veldig opptatt av lyd, og har delvis jobbet med det. I tillegg har de tatt seg råd til å få albumet mikset og mastret i profesjonelt studio, der de har fått hjelp av Terry Nick, og Dipole er utgitt White House Records.

Og resultatet har blitt bra. Lyden er likevel ikke noen isolert grunn til å kjøpe Dipole, til det skulle jeg ønske meg litt mindre dynamisk komprimering på noen av låtene. Men det hører nok med på denne type utgivelser. Og platen har fått en veldig bra sound, som kler låtmaterialet. Veldig bra jobba for lite penger!

 

 

 

 

Det er vanskelig å forstå at ikke dette albumet skal bli en veldig mye større suksess enn det det flotte debutalbumet ble. Med Dipole har Josah fått vist at de er en tikkende bombe. Og det er vel antakelig nå den detonerer!

Lest 4743 ganger Sist redigert lørdag, 16 august 2014 07:53
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...
 • Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat:
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

  Les mer...
 • Vossa jazz 2017 - fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som “førtidspensjonert” hadde eg i år betre tid enn nokon sinne til å førebu meg på årets Vossajazz (07.-09 april), og hadde gått gjennom samtlege artistar på Spotify og You Tube for å kartleggja kva grupper eg ville høyra på. 

  Les mer...
 • Vårpuls 2017
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  I år fikk undertegnede skviset inn et par besøk i Oslo under vårpuls 2017 og her er noen av inntrykkene mine. Det ble kun tid til besøk hos Duet audio's for meg nye lokaliteter i Akersgata og en tur innom Sterofil i Grensen.

  Les mer...
 • Audioquest JitterBug - Stig Arne si dagbok februar 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Førre dagboksartikkel, som vart presentert i januar, var skriven ferdig alt i november, men kom av årsaker som kan henda den beste, ikkje på trykk før i januar som sagt. I denne artikkelen har eg “dyrt og heilagt” lova at eg ska skriva oftare, og det har eg tenkt å halda.

  Les mer...
 • Denon PMA-2500NE – En klassisk forsterkerkonstruksjon i moderne inkarnasjon.
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

   

  Denne flaggskipforsterkeren fra Denon meldte vi om for et drøyt år siden. Nå har jeg hatt den på en svært grundig test, og det overrasker ikke at avskjedstunden ble en anelse tung.

  Les mer...
 • KOSS BT540i - rimelig, lett å ta med og god lyd!
  Skrevet av

   

   

  De siste månedene har jeg hatt Koss BT540i godt plassert på hodet fra tid til annen. Mitt inntrykk av Koss har alltid vært at de lager enkle, men samtidig veldig holdbare produkter samtidig som de klarer å pakke inn utmerket lyd for en rimelig penge. 

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser