fredag, 04 juni 2021 18:42

TEST: Triangle AIO. Del 1 – Økosystemet AIO Spesial

Skrevet av

Vi har hatt besøk av høyttalere fra Triangel tidligere i vinter, og denne gangen er det en hel familie som har vært på besøk. AIO er en serie produkter basert på streamingmotoren med samme navn, og utgjør et økosystem. Jeg har testet den ultrakompakte streameren AIO C, den eksklusive bordhøyttaleren AIO 3 og de splitter nye stereo strømmehøyttalerne AIO Twin.

Det startet i vinter med testen av de eksklusive moderate HighEnd-høyttalerne Triangle Signature Theta som vi publiserte i januar. Og litt senere på vinteren kom testen av budsjettmodellene BR03 med en utmerket kvalitet og forhold til den svært moderate prisen.

Triangle AIO

Da jeg i forbindelse med tilbakeleveringen av BR03 luftet muligheten for test av streameren AIO C sammen med et eksemplar av multiromshøyttaleren AIO 3 fikk jeg en litt kryptisk og en anelse hemmelighetsfull tilbakemelding som antydet at det var ok, men at det var en fordel hvis jeg ventet litt. Og for få uker siden fant jeg ut årsaken, for Triangle var svanger med et par helt nye stereo strømmehøyttalere, og nå er fødselen overstått. Og vi fikk utlevert et testsett av alle de tre modellene AIO C, AIO 3 og AIO Twin. Og grunnen til at det er best å teste dem sammen er at dette er et komplett økosystem for multirom strømming, der synergi og samspill er et viktig element.

App

Det som definerer og gir identitet til et økosystem er den appen som nødvendigvis må være utviklet for å få den til å fungere. I dette tilfellet er det en app som kom i 2018, og jeg tar det nesten for gitt at det har vært en revisjonshistorikk på den, men kjenner ikke detaljene i det.

Appen finnes i versjoner for iOS og Android, og jeg har prøvd begge versjonene, uten at jeg har oppdaget noen nevneverdige forskjeller. Appen er et nødvendig hjelpemiddel under installasjon av produktet, som ellers har en ganske enkel prosedyre. Metoden med at man må midlertidig skifte over til et ad-hoc nettverk opprettet av produktet er kjent fra andre økosystem, og gir en grei metode for å etter hvert koble AIO-enheten til husets nettverk.

Appen har ganske store likhetstrekk med Audio Pro sin app for C10 Mk II som jeg testet for kort tid siden. Og pussig at jeg skulle nevne akkurat den, for det første som dukket opp i appen etter at jeg flyttet testutstyret til sommerhuset i Fredrikstad var nettopp Audio Pro sin C10 Mk II. Så av en eller annen grunn har disse økosystemene så store fellestrekk at appene delvis kan brukes om hverandre. Men jeg sier delvis, fordi det eneste jeg kan fyre opp på C10 Mk II med appen er nettradio via TuneIn og musikk via Spotify. Spotify er forresten bare en viderekobling til originalappen både i Audio Pro og Triangle sin app, så det er ikke merkelig at det fungerer.

Siden min nysgjerrighet enkelte ganger er ustoppelig måtte jeg forsøke å pare Audio Pro C10 Mk II med Triangle sin rival AIO 3 i et multiromoppsett. Det skulle jeg ikke ha gjort, for det gjorde at jeg havnet i et uføre et døgns tid. Det førte blant annet til at jeg ikke fikk spilt fra AIO 3 i det hele tatt. Jeg hadde tidlig mistanke om at det var denne sammenkoblingen som skapte problemet, men fant ingen løsning til å begynne med. Det hjalp ikke kutte strømmen til Audio Pro, og heller ikke en soft restart av AIO 3 hjalp. Eneste løsningen var å fjerne AIO 3 og installere den helt på nytt. Så hvis du har en Audio Pro eller annen enhet som dukker opp på menyen til AIO – flott. Men ikke forsøk å pare den med en AIO-enhet…

Multirom

Sammenkoblingen av to- eller flere enheter for samspill i et multiromsoppsett er ganske intuitivt, og er ganske beslektet med metoden for dette i Heos-appen. Synkroniseringen mellom de sammenkoblede enhetene er bra, men ikke perfekt. Det oppstår en forsinkelse på et lite brøkdels sekund. Nok til at det gir en veldig forsiktig ekkoeffekt hvis du befinner deg midt mellom de to sammenkoblede høyttalerne, og omtrent eliminert hvis du befinner deg ved den som er Master.

Og apropos master - det er en veldig klar master når to høyttalere er sammenkoblet, og det er tatt litt lenger ut enn i en del andre multiromsystem. Blant annet kan du ikke benytte fjernkontrollen til å styre noe som helst, heller ikke volum. Eller start /stopp av musikk.

Alarmer er en funksjon jeg setter stor pris på, og den fungerer her på omtrent samme måte som i den tidligere omtalte Audio Pro-enheten. Det vil si at du kan programmere en fast oppvåkning til f.eks. P2 på ditt favorittklokkeslett på utvalgte ukedager. Og også Triangle sin app har den samme begrensningen som Audio Pro i at du ikke kan programmere varigheten til «alarmen», så hvis du vil ha en programmert avslutning av radiostasjonen må du benytte det samme trikset som på Audio Pro-appen med å programmere inn strømming av en enkelt låt på lavt volum. Og også her får du den samme strenge beskjeden om at strømmevolumet ikke kan være 0 som hos Audio Pro, med nøyaktig samme ordlyd. Tilfeldig? Neppe….! Jeg lover å tygge litt på pannebåndet mitt hvis dette er en ren tilfeldighet, og at det ikke er de samme folka som står bak programmeringen av begge appene…

Strømmetjenester

Det er fire store strømmetjenester som tilbys, og det vil dekke behovet til de aller fleste. TIDAL, Spotify, Qobuz og Deezer er integrert i appen, og hvis du savner Apple Music eller Youtube Music, er de også tilgjengelig via AirPlay 2. De andre kan også benyttes gjennom Airplay 2, og det kan være en nyttig utvei hvis du skal strømme en liveutgivelse som gjør at gapless playback er å foretrekke. Jeg har tatt en testrunde med Little Feat sitt utsøkte album Waiting for Colombus på alle de fire strømmetjenestene, og det er bare Spotify Connect som gir gapless playback via hovedappen, mens alle strømmetjenetene gir gapless playback via Airplay.

I tillegg til de fire store strømmetjenestene støttes også noen strømmetjenester som stort sett ikke er aktuelle i Norge. Det er derimot radiotjenesten TuneIn, som har vært i tjeneste i snart 20 år.

Airplay

Til tross for at Airplay ikke er omtalt i dokumentasjonen for noen av produktene, er det min erfaring at alle de tre produktene jeg har hatt på test støtter Airplay. Det gjelder både ved strømming fra iPhone 11 og fra Roon via PCen. Derimot støttes ikke Airplay 2, som manifesteres at du bare kan strømme til enhet av gangen.

ROON

I og med Airplay-støtten omtalt i forrige avsnitt har vi den gledelige situasjonen at alle de tre enhetene støtter avspilling via Roon. Dette gir i seg selv store fordeler for Roon-brukere, og en av bonusene er at du kan fin tune frekvensresponsen individuelt for hver mottaker via DSP-funksjonen.

Bruk av Roon var en vesentlig del av testprosedyren i min testløype med de tre enhetene.

I dagene som kommer vil vi publisere testen av de tre enhetene, streameren AIO C, stereo strømmehøyttalerne AIO Twin og premium bordhøyttaleren AIO 3. Stay tuned

Gå til TEST: Triangle AIO. Del 2 – Streameren AIO C 

Gå til TEST: Triangle AIO. Del 3 – Stereo strømmehøyttalerne AIO Twin 

Gå til TEST: Triangle AIO. Del 4 – Bordhøyttaleren AIO 3 

Lest 2742 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.