søndag, 13 juni 2021 11:36

TEST: Triangle AIO. Del 4 – Bordhøyttaleren AIO 3 Spesial

Skrevet av

Ankeretappen i denne trippeltesten er det bordhøyttaleren AIO 3 som står for. Den får den tvilsomme oppgaven å hoppe etter Wirkola, som i dette tilfellet er en omtrent like tiltalende bordhøyttaler fra våre svenske venner Audio Pro.

Da vi testet Audio Pro C10 Mk II for noen uker siden lovde vi at vi skulle sammenligne den med Triangle AIO 3 som vi ventet inn på test. Og siden dette er en svært skarpskodd konkurrent vil mye av testen av AIO 3 være tunet inn mot denne duellen.

Jaktterrenget

Men før vi tar av er det greit å definere hvilket jaktterreng vi egentlig befinner oss i. For både C10 Mk II og Triangle AIO 3 er i en kategori som egentlig er ganske tynt befolket, til tross for at trådløse høyttalere er populære som aldri før. Og det som definerer grensestolpene på denne kategorien er at det må være premium trådløse høyttalere som takler WiFi, og helst også Bluetooth og AirPlay. Og så skal de kunne settes opp i et Multiromoppsett. I tillegg skal de ha en voksen lydgjengivelse, og de skal ha kledd seg i fintøyet. Det vil si at de skal ha et kabinett som fremstår som et lite møbel, gjerne med litt klassisk design. Og så skal prisklassen helst være et sted mellom fire og seks-syv tusen, og ha en lydgjengivelse som oppleves som sånn cirka fullrange. Joda, alt er relativt….

Og i tillegg til de to nevnte modellene fra Audio Pro og Triangle kommer jeg i farten på bare de to Klipsch-modellene The One II og The Three II, og Ruark-modellen MRx. Og selvfølgelig kan det dukke opp flere kandidater dersom vi går enda høyere i pris, med spennende kandidater fra blant annet Naim og Technics. Sonos Five kunne selvfølgelig også vært en kandidat i dette segmentet, og selv om den er en relevant konkurrent når det kommer til lyd og ikke minst funksjonalitet, er designet i en litt annen kategori.

Design

AIO 3 er en bordhøyttaler til snaue fem tusenlapper, men som i skrivende stund har et sommertilbud der prisen er redusert med en femhundrelapp. Og selv om kabinettet stiller omtrent i samme klasse som Audio Pro sin kandidat, har Triangle valgt en litt annen tilnærming. Her er det valgt stofftrekk i mange valgbare farger som omkranser øvre del av høyttaleren rundt baut, mens det nederst er et belte i børstet aluminium, også det på alle sider. Det samme materialet finner vi igjen på topplaten, og dermed er et elegant og harmonisk design sikret.

AIO 3 finnes i fire ulike farger – Slate Grey, Blue Grey og Green, og testeksemplaret hadde fargen Slate Grey. Men det er også to Limited Edition farger, med navn Mustard Yellow og Emerald Blue.

Nederst på fronten er det plassert fire metallknapper som også gir en premiumfølelse. De er merket henholdsvis Power (som skal vise seg være bare Power Off), Source og Volum ned- og opp. Jeg må vel innrømme at jeg skulle ønske at det var enda noen knapper, som kunne aktivere forhåndslagrede radiostasjoner.

Tilkoblinger

På høyttalerens bakside er det et ganske bra utvalg av tilkoblinger. I tillegg til strøminngangen er det en USB-A inngang der du for eksempel kan koble til en mobil enhet for avspilling, og en 3.5mm minijack-inngang. Det er også en toslink digitalinngang og en ethernet-tilkobling.

Over den avlange bassporten som befester at dette er en bassreflekskonstruksjon befinner det seg en NFC-sensor, som gir mulighet for enkel tilkobling til mobilen via Bluetooth.

For AIO 3 er utstyrt med både WiFi og Bluetooth, og i likhet med det trådløse høyttalerparet AIO Twin har den også et skjult talent i form av avspilling av AirPlay (1). Bluetooth er versjon 4.2, og den støtter kodekene SBC, AAC og aptX. Via WiFi støttes også formatene APE, FLAC, WAV, ALAC, AAC.

Betjening

Betjening skjer via den samme appen som vi har omtalt i de andre AIO-deltestene, en app som inneholder fire av de fem mest aktuelle strømmetjenestene som er tilgjengelig i Norge. Bare Apple Music mangler, en strømmetjeneste som er notorisk fraværende også i en del andre økosystemer. Men hvem vet, kanskje det blir en endring på dette nå når de har aktualisert seg selv med lossless ALAC og til og med innslag med HighRes.

AIO 3 har i tillegg en fysisk fjernkontroll med de essensielle funksjonene, som styring av volum, bass og diskant, og styring av inngang og strømming. Her er det altså en etappeseier for AIO 3 vs Audio Pro C10 Mk II, men jeg kunne likevel ønsket meg litt bedre rekkevidde for fjernkontrollen.

Du får en visuell tilbakemelding via 5 LED som sitter bak tekstiltrekket, og som blant annet viser hvilket volumnivå du befinner deg på. Løsningen minner til forveksling om den som sitter i Google sine smarthøyttalere, blant annet Nest Audio som vi testet da den kom på markedet sist høst.

Stereo

Nå har vi kommet til en av de virkelig store fortrinnene til AIO 3, for dette er en ekte stereohøyttaler. Det er selvfølgelig begrenset stereoeffekt man får med to høyttalerpar som sitter så tett, men med nærlytting er det langt bedre enn mono.

AIO 3 er utstyrt med 2 stk. 1-tommers diskanter og 2 3,9-tommers drivere for mellomtone og bass. Disse drives av to forsterkere på 45 watt i 8 ohm.

Trådløs forbindelse

Dette er et område der jeg på testeksemplaret opplevde litt ustabilitet. Det hende flere ganger at jeg mistet forbindelsen med det trådløse nettet, og det måtte en omstart til for å reetablere det. Jeg har fått tilbakemelding fra den norske importøren Lydglede om at dette ikke har vært et fenomen de har registrert på andre eksemplar, så det kan tenkes at det enten var en særhet med testeksemplaret, eller at matchingen med mitt trådløse nettverk ikke var optimal.

Jeg kunne også ønsket meg en automatisk omkobling mellom WiFi og Bluetooth. Det vil si, i praksis er det vel at enheten automatisk kobler over til Bluetooth som inngang når den får en Bluetoothtilkobling.  

Lyden fra AIO 3

Så har vi selvfølgelig kommet til det viktigste avsnittet. Selv om en bordhøyttaler med strømming som hovedingrediens i stor grad handler om funksjonalitet, er det lydgjengivelsen som er det aller viktigste. Særlig når vi snakker om en høyttaler med anbefalt pris på oppunder fem tusenlapper.

Og AIO 3 skuffer ikke på noen måte i denne øvelsen. Den har en ganske nøytral klangkarakter, og er ikke like utpreget varm i klangen som den høyttaleren jeg har utpekt som hovedkonkurrent fra Audio Pro. Men samtidig har AIO 3 en minst like distinkt bassgjengivelse som C10 Mk II, selv om sistnevnte kanskje går litt dypere. Og i toppen av frekvensregisteret er ikke AIO 3 like forsiktig som rivalen er, og greier seg veldig bra uten noen form for korreksjon, der jeg i mange tilfeller foretrekker å justere litt i toppen på Audio Pro. Oppsummert blir sammenligningen med Audio Pro litt avhengig av hvilke preferanser du har. Generelt sett vil jeg nok si at lyden fra AIO 3 er litt mer i samsvar med mine preferanser, men på en annen side er det noe tiltalende med C10 Mk II sin varme klang fra en bordradio. Og da er det opp til deg å granske din egen sjel for å finne ut hva du selv foretrekker.

Sammenlignet med Sonos Five blir det også en litt usymmetrisk konkurranse. Sonosen har en klangkarakter som ligger noe nærmere AIO 3. Den er litt mer analytisk, og samtidig ikke like musikalsk som AIO 3. Også her blir det litt en smakssak hva du foretrekker, men både prislapp, design og det faktum at AIO 3 spiller i stereo er en stor seier til AIO 3, som for mange vil overskygge at Sonos har et av markedets beste økosystem for multirom.

For vi kommer ikke unna at stereogjengivelsen i AIO 3 er et ubetinget pluss, selv om du må sitte nær høyttaleren for å få mye utbytte av den.

Konklusjon

AIO 3 er en utmerket multiroms bordradio, som på flere punkt overgår mitt forrige testobjekt i denne øvelsen, selv om det er et par punkt som gjenstår oppfylt på ønskelisten. Og de punktene er dedikerte knapper for forvalg av radiostasjoner og automatisk bytte av inngang til Bluetooth når den blir tilkoblet.

Men på alle andre punkt er AIO 3 en særdeles viktig konkurrent i dette segmentet, som gjør den til en av markedets mest interessante multiroms bordhøyttalere. Og det som gjør den til en vinnerkandidat er en utmerket lyd kombinert med et eksklusivt premiumdesign.

 

 

Spesifikasjoner:

 • Type høyttaler: Multirom
 • Støttede operativsystem: IOS, Android, Windows, Mac
 • Diskant: 2x 25 mm silk dome
 • Bass/mellomtone: 2x 10 cm
 • Wifi: Integrated - IEEE 802.11 b/g/n Standard
 • DAC: 24 bit/192 kHz
 • Bluetooth: AptX v4.2
 • Lydinnganger: 3,5mm minijack og optisk
 • LAN: RJ45 10/100M LAN
 • USB: USB2.0, USB FlashDisk. Max power 5V/1A
 • Støttede lydformater: APE, FLAC, WAV, Apple Lossless (ALAC), AAC, AAC-LC, HE- AAC, HE-AAC v2, MP3, CBR/VBR
 • Forsterker: 2 x 45W, 8Ω
 • Størrelse: 19,5 x 37 x 15 cm (HxBxD)

 

Anbefalt pris er kr. 4.995,-, men i skrivende stund på tilbud til kr. 4.495,-

Les mer om AIO 3 hos den norske importøren Lydglede

Les mer om AIO 3 hos Triangle

 

Les også TEST: Triangle AIO. Del 1 – Økosystemet AIO

Les også TEST: Triangle AIO. Del 2 – Streameren AIO Connect

Les også TEST: Triangle AIO. Del 3 – Stereo strømmehøyttalerne AIO Twin

 

Lest 2535 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.