Friday, 07 August 2015 09:01

Audial Model S MkIII - oppgradert referenseDAC

Written by

Serbiske Audial har lansert en oppgradert versjon av sin referenseDAC. Model S MkIII har sin viktigste nyhet i kommunikasjonmuligheter.

 

For et drøyt år siden skrev vi om Model A, en ekstremminimalistisk forsterker fra Beograd. Den finnes både som integrert forsterker, og som ren effektforsterker.

Audial Model S er en referenseDAC, der det også er tenkt minimalisme, her primært i den digitale signalveien. Den ble opprinnelig introdusert i 2008, og fikk sin første oppgradering i 2012 der blant annet Black Gate kondensatorer erstattet av kondensatorer fra Rubycon og Elma Silmic.

Denne gangen er det vesentlig oppgradering innen de digitale inngangene. Den ene S/Pdif-inngangen har blitt erstattet av et sett med dirkete PCM-innganger, som støtter I2S og Philips simultanous data protocol. Det innebærer at data og klokkesignal blir splittet, med tilhørende mulighet for redusert jitter. Denne inngangen består av et sett med 4 BNC-kontakter, og en bryter på baksiden velger mellom I2S og Philips protokollen. I2S benytter ellers bare tre av die fire BNC-kontaktene.

DAC-chipen i Model S er en renommert klassiker, den flere tiår gamle modellen Philips TDA 1541 som av enkelte hevdes å være den mest musikalske DAC-chipen noen sinne. Vår seniorskribent Stig Arne har nettopp testet rehabiliterte versjoner av de klassiske Philips-spillerne Philips CD 304 MkII, og Philips CD 960hvor denne DACen er brukt. I tillegg til den opprinnelige CD 304, hvor forgjengeren TDA 1540 er benyttet. Han ble så begeistret at han endt opp med å bli eier av toppmodellen.

Audial er tilhengere av å skygge unna både oversampling og oppsampling. De mener at det gir det beste resultatet, til tross for at det har blitt utviklet veldig avanserte metoder for oppsampling de siste årene. Når det gjelder Non OverSampling er dette et interessant fenomen som også går igjen i de tidligere omtalte rehabiliterte Philips-spillerne og i DAcer fra Audio Note. Men også i andre helt moderne konstruksjoner som DACene fra Metrum Acoustics, som nettopp lanserte Musette som vi skrev om her.

Utgangstrinnet i Audial Model S kjører i klasse A, uten global tilbakekobling. Audial hevder å benytte en av de mest seriøse konstruksjon av strømforsyningene på markedet.

Det er to sett med analoge utganger på Audial Model S MkII, der du kan velge mellom single ended eller balansert.

 

 


Produsentens opplisting av egenskaper:

  • S/PDIF and PCM direct (I2S or simultaneous data mode) input
  • Advanced DEM clocking scheme for TDA1541A converter chip
  • Audial unique hybrid output stage without feedback yet with top level linearity
  • Transformers, capacitors or directly coupled output
  • Isolating mains transformer with split secondary output (balanced AC power)
  • Nine independent supply lines, each with three stage passive common mode filtering and zero feedback low noise regulators
  • A highest quality parts
  • Engraved solid aluminum chassis
  • Each sample of the Model S is shipped with its own lab report.

 


 

 

Audial Model S MkIII finnes i to versjoner, og koster h.h.v. 1900 og 2200 Euro.

Les mer om Model S MkIII hos Audial

 

Les også:

Model A – Ny forsterker fra Audial.

Musette – ny DAC fra Metrum Acoustics

Philips CD 304 og 304 MkII – er dei antikke framleis best?

REVIEW: Philips CD960 Compact Disc Player

Last modified on Friday, 07 August 2015 09:38
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.