Saturday, 23 November 2013 09:14

Air Tight Pc-3

Written by

Air Tight var for undertegnede mest kjent for dyre eksklusive rørforsterkere av ypperste klasse, Atasushi Miura, eller Miura-San som han heter på japansk, er grunnlegger og leder av Air Tight.
Selskapet ble til som et resultat av Miura-Sans misnøye med kvalitetsforringelsen av komponenter på begynnelsen av -80 tallet.

Les mer:

La meg forklare; faren til Miura var sjef hos Luxman helt tilbake til før 2dre Verdenskrig og drev blant annet mye med utvikling av trafoer og komponenter, hvor kvalitet og presisjon var alfa og omega. Kall det gjerne fullstendig i tråd med stolte japanske håndverkstradisjoner, hvor ære og stolthet spilte og spiller en vesentlig rolle.
Miura gikk læretiden sin hos Luxman, og jobbet under sin far og avanserte oppover fram til sent -70 tall. Miura-san hadde således en perfekt oppvekst for å kunne drive et firma hvor kvalitet er det aller viktigste. Men tilbake til hvorfor AirTight ble til; på begynnelsen av 80 tallet begynte masseproduksjonen av billige komponenter, hvor fabrikkene kjøpe inn rimelige deler i bulk, og hvor kvalitetskontrollen sank til et nivå, hvor mennesker med stolte tradisjoner, som bla Miura-san, overhodet ikke kunne akseptere eller ville bruke denne "nye standarden".

Løsningen lå i å starte selv, og lage alt selv; fra håndviklede trafoer til kondensatorer, for på den måten å ha full kontroll på alle deler i produksjonen.
Den dag i dag, 27 år etter starten, er Air Tight viden kjent for å lage produkter av ypperste kvalitet. Dette gjenspeiler seg også i prisen på en del av produktene, som på ingen måte kan kalles gratis.
Men vil man ha fra øverste hylle, må man også regne med og åpne lommeboken på vid gap....... så lenge man får full valuta for pengene; er dette helt ok spør du meg.
Men altså, jeg har lenge visst om at Air Tight også lagde pickuper og vinylrelatert utstyr, og ikke bare rørutstyr, så når jeg fikk sjansen til å prøve en pickup fra Air Tight var det ikke nei i min munn.


Testobjektet

Pickupen jeg fikk, heter Pc-3 og er minstemann av Air Tight sine pickuper, altså intro/begynnermodellen.
Om man kan kalle en pickup som koster tett oppunder 26000.- for en begynner modell da, men slik er det med Air Tight, man begynner høyt og siden må man bare øke på.
Pc-3 er en moving-coilmodell av det litt tyngre slaget, med en vekt på 13,5 gram og en internimpedanse på 9 ohm. Dette gjør at den er fullt brukendes i en vanlig RIAA med en belastning fra ca 50 ohm og oppover. Kompliansemessig har jeg ikke noen konkrete tall, men den oppleves som en pickup av hva jeg kaller halv-stiv, m.a.o kanskje rundt 10-15 et sted. Den er i så måte ikke hva jeg vil kalle en problempickup, og Pc-3 viser ypperlig sporing ved 1.6 gram stifttrykk selv i de mest komplekse partiene på innspillinger.


Lyd & bruk.

Jeg startet som vanlig med å montere opp Pc-3 i min 10" utgave av DaVinci Nobile armen, som er montert på Montegrio Luzzo Dupplo-spilleren. Denne leverer signal til en EAR 912 rør preamp, med Brimar NOS rør av høyeste klasse. Det hele formidles videre til et håndbygd amerikansk 200 watts Mosqode rør-hybrid slutt-trinn, til Chario Ursa Major høyttalere, via Hovland Reference-kabling.
Andre komponenter som har vært i bruk; har vært Einstein The Tube og Einstein fullbalansert RIAA, samt SME V12R arm. En Linn LP12- fullrigger med innebygd Urika RIAA har også vært i sving (Urika har fast 75 ohm belastning, og Air Tight Pc-3 er en av få pickuper som fungerer bra der, men mer om det senere).


20-sekunderspickupen.

Etter montering, justering, justering og atter finjustering; var det så klart for lytting.
På med første plate; volumet er på forhånd justert til antatt riktig nivå. Det sitrer nesten, og det er nesten så svetten pipler. Armlift ned, så passe på og ikke snuble i høyttalerledningen på full fart tilbake til godstolen! Søren og; fjernkontrollen ligger borte på racket, - de første strofene når ut av høyttalerne, jeg reiser meg opp og gir full fart bort til racket, og snapper til meg fjernkontrollen. Alerede på vei tilbake, hører jeg at her er det energi og oppløsning oppover i toneområdet. Vel tilbake i godstolen fortetter førsteinntrykket så til de grader; for en dybde i lydbildet, for en oppløsning; WOW! Her er det mye diskant og myk, balansert og naturlig mellomtone med kjellerdyp bass. Kort sagt; masse av alt.
Førsteinntrykket er overveldende, det hele er så oppløst, rent og uforvrengt, at det hele fremstår som litt uvanlig, nesten slik at jeg får lyst til å dobbeltsjekke om det virkelig er den minste modellen, og ikke topp modellen til Air Tight jeg har fått til test. Jeg kaller Pc-3 for 20 sekunders pickupen, fordi det tok omtrendt 20 sekunder for og avgjøre at dette var noe helt spesielt og noe utenom det vanlige.

Jeg får starte med toppen, altså diskanten; for den er noe av det man legger først merke til med denne pickupen. Den er nemlig særdeles oppløst og ren og voluminøs, nesten slik at man kan tro at det er rent for mye av den. Men jeg tror heller det er slik, at man rett og slett ikke er vant til så ren og forvrengningsfri diskant, den fremstår som særdeles analytisk og oppløst. Mellomtonen har kjøtt og blod; organisk og levende; stemmer som er spillt inn med glød, gjengis nettopp slik. Så levende at man til tider kan bli litt skremt! Et eksempel på akurat det: Jeg satte på Chris Rea sin gamle traver The Road to Hell. Volumet var skrudd godt opp, og her stod alle detaljer med regnvær og radiostemmer klarere og mer tydelig fram ut i rommet, enn jeg noen gang har hørt de før. Så kom Chris Rea's stemme tordnende ut av høyttalerne, og proklamerer at "This is The Road to HELL".......- hvorpå jeg ivrig utbryter, høyt og tydelig at: "Å NEI DU Chris, dette er ikke veien til Hell, men til Nirvana....... jeg behøver kankje ikke tillegge at gåsehuden/ståpelsen for lengst var et faktum.
Slik kan det altså bli når lyden er så levende når man sitter i dunkel belysning i lytterommet, med lukkede øyne, og lytter.
Bass da ?
Joda, igjen.... bassen er også voluminøs, og man får presentert alle bassanslag med den største selvfølgelighet. Trommeskinnslyder blir presentert så klart som i dagen, det hele sammen med en forrykende dynamikk. Skikkelig trøkk i mellombassen, slik at jeg tviler på om jeg har hørt det bedre før. Dypbassen strekker seg helt ned med fullt trykk, uten å miste definisjonsevnen selv om det foregår mye på én gang. Orgelinnspillinger gjengis med superdetajering helt nederst i de dypeste frekvenser. Jeg ble sittende å spille samme orgelinnspilling mer enn 20 ganger før jeg var enig med meg selv; at dette var det beste jeg har hørt i så måte.
Vedrørende detaljering, samt det å hente ut absolutt alt av innspillingene; vil jeg si at Air Tight Pc-3 må se seg marginelt slått av Soundsmith Sussuro Paua, som jeg mener setter en ny standard når det gjelder akkurat det, men på alle ande områder må jeg si at Pc-3 er konge. Dette til tross for at jeg har prøvd mange pickuper som er dyrere, faktisk mye dyrere enn Pc-3, og de fleste er bedre på enkeltområder, - men som en "helhetlig" pickup er Pc-3 særdeles bra, og antagligvis en av de mest vellykkede jeg har hørt til nå. Den har så godt som alt, og den er gjennomgående god på alt. Den har en diskantoppløsning som er helt rå, en mellomtonegjengivelse av ypperste klasse, og bassen følger opp på lik linje med resten. Kombinert med det superdype og store lydbildet er dette en nær fullendt pickup, og til prisen kan jeg ikke si noe annet enn; denne må dere bare høre!
Dog skal det sies; at diskanten kan oppleves litt som om at man balanserer på en knivsegg. Bruker du utstyr som er lystklingende, kan det fort tippe feil vei, men bruker man topputstyr uten unoter, er dette så deilig, så deilig.


En slags konklusjon:

Air Tight Pc-3 har uansett spiller/arm combo oppført seg eksemplarisk og jeg har på intet tidspunkt opplevd den som noen vanskelig pickup og få til, snarere tvert i mot. For Linn fans med Urika i sitt eie kan jeg bare si at denne pickupen spiller etter min mening bedre på en topp rigget LP-12 enn noen av Linn sine egne pickuper som jeg har hørt, bare det er værd og ta med seg spør du meg.
Pc-3 har det lille ekstra eller den ekstra vitaliteten som får meg til og ville spille gjennom hele platesammlingen igjen og igjen og jeg må innrømme at det har blitt mange sene nattetimer etter at den kom i hus.
Til i underkant av 26000 kroner har jeg ikke hørt en pickup som er bedre, den kan sågar konkurere med pickuper til dobble prisen på de fleste områder.
Jeg driver hele tiden og kommer tilbake til meg selv med spørsmålet: hvis Pc-3 er så god og det er minstemodellen til Air Tight........ hva kan toppmodellen Pc-1 gjøre ??.......... det må bli neste mål..... altså og få en Pc-1 til test, MEN det er jeg redd kan bli en meget dyr affære, fordi selv den Pc-3 jeg har her på besøk nå vil bli MEGET vanskelig og levere tilbake til importøren.

 


Pickupen var lånt ut av:
Exotic Audio, København.

Read 9143 times
Rudi

Vinylguru

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.