tirsdag, 04 august 2020 10:08

2L sin Magnificat ute på TIDAL i Dolby Atmos

Skrevet av

I slutten av mai skrev vi om TIDAL sin satsing på musikk med Dolby Atmos på blant annet Apple-TV. Et nokså tynt utvalg med 3D-musikk i blandet kvalitet preget lanseringen. Men nå i begynnelsen av august dukket det første vårtegnet opp.

2L sin flotte utgivelse Magnificat lå en stund an til å kunne bli verdens første rene musikkutgivelse med lyd i Dolby Atmos, og vi skrev om dette for på dagen seks år siden. Men Dolby var ikke helt moden for 2L sin Atmosutgivelse enda i 2014, så det førte til at de noe urettferdig ble slått på målstreken av The Choir of Kings College med innspillingen 1615 Gabrieli in Venice, innspilt i en omtrent like storslått katedral som Nidarosdomen hvor Magnificat ble innspilt, men med en diametralt motsatt lydfilosofi lagt til grunn.

Og når jeg sier at det var litt urettferdig at 1615 Gabrieli in Venice slo 2L og Magnificat er det ikke til forkleinelse for innspillingen, men fordi dette hus-plateselskapet til King`s College ikke har fulgt opp med nevneverdige utgivelser med Dolby Atmos i ettertid, mens 2L har vært en dominerende leverandør av Dolby Atmos utgivelser i svært høy kvalitet på Pure Audio Blu-ray.

Magnificat ble utgitt uten Dolby Atmos i oktober 2014, men uansett kommer denne praktfulle utgivelsen med Nidarosdomens Jentekor og Trodheimsolistene nå som 2L sin første utgivelse med Dolby Atmos på TIDAL.

Jeg stjeler uten blygsel mine egne setninger fra en omtale i september 2014 i beskrivelse av musikken:

Hovedverket Magnificat er et bestillingsverk, skrevet spesielt for Nidarosdomens jentekor, dirigert av Anita Brevik. Komponisten Kim André Arnesen er født i 1980, og har hovedfokus på kormusikk. Men han utgir også egenskrevet pianomusikk.

Musica Celestis er komponert av Aaron Jay Kernis (1960), en amerikansk komponist bosatt i New York. I utviklingen av Musica Celestis ble Kernis bl..a inspirert av Hildegard von Bingen.

Ola Geilo er også en gammel kjenning fra 2L sine utgivelser. Her beveger han seg i et annet landskap enn på de fleste av disse albumene, men han har også laget mye musikk for kor tidligere. På verket Tundra har han fått den amerikanske poeten Charles Anthony Silvestri til å skrive teksten, mens det er Walt Whitman som har laget teksten til Song of the Universal.

Men det kommer mer

Vi har all grunn til å forvente at dette bare er starten på utgivelser fra 2L i Dolby Atmos på TIDAL. Thats one smal step for TIDAL, one giant Leap for mankind!

Morten Lindberg uttaler dette til Audiophile.no om 2L sin satsing på strømming av Dolby Atmos:

I løpet av sommeren har vi implementert arbeidsflyt for Atmos i studio her hos oss og lagt opp distribusjonslinjene ut til alle tjenester som tar i bruk Atmos. I første omgang nå kjører vi Magnificat som en evaluering av metode og kvalitet.

2L er også inne i en satsing med distribusjon av musikk med Auro-3D, et 3D-lydformat de har jobbet enda lenger med enn Dolby Atmos. Du kan lese mer om 2L sin tilnærming til Immersive musikk her.

 

 

Sist redigert tirsdag, 04 august 2020 12:34
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.