onsdag oktober 24 , 2018
lørdag, 05 mars 2005 23:00

Katie Melua - Call off the search [CD]

Skrevet av

Katie Melua er eit relativt ferskt, men ikkje lengre ukjend namn i musikken. Albumet ”Call off the search” er blitt litt over eit år gamalt, men diverre har eg ikkje fått øyrene opp for det før nyleg. Og ja, eg meinar det når eg skriv ”diverre.” For sjølv om denne plata ikkje er revolusjonerande på nokon måte, har den noko ved seg. Les vidare så skal du få sjå...

 

 

No er eg sikker på at ein del av dykk allereie kjenner både artist og album, men for alle oss etternølarar, kan det jo vere greitt å få vite litt meir. Katie Melua var fødd i 1984, og har flytta mykje rundt. Ho har vakse opp i Batumi (Georgia), i Moskva og i Belfast, og går no på skule i London. Det var òg her ho blei oppdaga, og ho var altså 19 år då denne plata, debutalbumet, blei utgiven i 2003.

 

Katie Melua stiller i rekkja av unge artistar som har suksess med sine første utgivingar av heilt eller delvis sjølvkomponert musikk innanfor sjangrar som er langt unna all tyggegummipopen som dei fleste på same alder både lagar og høyrer på. Men sjølv om Norah Jones, Jamie Cullum, Joss Stone og no altså Katie Melua har dette til felles, er dei såpass ulike som artistar, at me ikkje skal trekkje den parallellen lengre no.

 

Det var Mike Batt som oppdaga Katie Melua, og det er han som står bak mykje av musikken på plata. Han har skrive seks av dei tolv spora, spelar tangentinstrumenta og er dirigent her. Melua sjølv har skrive to låtar, og dei fire siste er ulike coverlåtar. Og kva slags plate blir det ut av slikt? Det blir iallfall ei roleg plate. Stilen på låtane og arrangementa, kan få ein til å tenkje i retning av jazz, men albumet er nesten kjemisk fritt for improvisasjonar, så jazz kan me nok ikkje kalle det. Eit par av låtane har litt bluespreg, den eine er ein roleg honky-tonk-blues, og resten er roleg visepop. Katie Melua er vokalist og spelar gitar, og det er stort sett vokal, gitar, bass og enkle trommer som utgjer musikken på plata. Og sjølv om heile Irish Film Orchestra òg er med, er oppgåva deira stort sett til å vere stryke- og blåseunderlag.

 

Viss du no ryggar, ristar på hovudet og seier at dette høyrest utruleg kjedeleg ut, har du heilt rett. Det høyrest utruleg kjedeleg ut. Men det er det faktisk ikkje! Med så einsformig låtval, så enkel stil og så klassisk orkestrering og kunne dette veldig lett ha gått gale. Dette kunne ha blitt eit frykteleg kjedeleg album, eit album heilt utan særpreg nærast som ein parodi på balladen. Men kvifor blir det ikkje det her?

 

For det første er ikkje arrangementa heilt ”flate.” Nokre litt spanande akkordar og akkordskifte er nok til å gi musikken litt ekstra krydder. Men den viktigaste grunnen til at dette faktisk er ei plate det kan vere verd å høyre på, er Katie Melua. Ikkje gitarspelet hennar, men stemma hennar.

 

Den kan vere vanskeleg å skildre, stemma hennar, men den er iallfall lett å kjenne att. Ei blanding av rundheita til Eva Cassidy, sårheita og vibratoen til Edith Piaf og den tilbakelente kulheita til Norah Jones er der, i kombinasjon med den austeuropeisk/irske engelskaksenten hennar. Ho har inga kraftig stemme, men ein fin og spesiell klang som kan høyrast både høyrest vaksen og barnsleg ut på same tid.

 

Ei slik stemme vil, som Mike Batt seier, kunne fungere veldig bra både med jazz- og bluesstil. Kvifor han då ikkje har tort å satse meir på desse stilane på albumet, veit eg ikkje. Men eg trur det hadde vore spanande å høyre korleis Melua hadde takla låtar med litt meir futt i.  Det er jo lov å håpe at det vil kome på neste album.

 

Eg likar denne plata. Eg likar den godt, men for å vere heilt ærleg, er eg ikkje heilt sikker på kvifor. Den rører seg nær ei grense der det platte, kjedelege og veldig forutsigbare ligg på den eine sida. Heldigvis kryssar den ikkje over, men held seg til det rolege, småkule, underhaldande og melankolske. Det er altså eit eller anna der med Katie Melua og stemma hennar, som gjer at denne enkle og veldig rolege musikken glir inn hjå meg.

 

Men eg har eit ønskje. Katie (eller Mike Batt, viss det er du som bestemmer): Til neste gong, ver så snill og gi oss litt meir tempo, litt meir jazz og litt feitare arrangement. Så skal du sjå at dette kan bli enno betre...

 

Tor Martin Brekkeflat (TMB), 6.mars 2005

Musikk:

****

Lyd:

****

Label:

Dramatico

 

Kjøp denne hjå CDON!

Lest 3143 ganger Sist redigert torsdag, 23 januar 2014 11:51
Tor Martin Brekkeflat

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser