søndag, 17 oktober 2010 06:50

Upgraded Abrahamsen

Skrevet av

Denne gangen skal jeg ta for meg Abrahamsens stereo for- og effektforsterker i de såkalte oppgraderte versjonene. Dette er ikke de samme som du får kjøpt hos Elkjøp, men de som må kjøpes i hifi-forretningene eller i Abrahamsens egen nettbutikk.

Vi starter med litt info om hva som er forskjellene. På preampen er det ikke noe lydmessig, men mer ting som går på styring, fjernkontroll, display etc. På effektforsterkeren er det derimot ganske store forskjeller. Blant annet er strømforsyningen nær doblet fra ca 50.000 mikrofarad og opp til ca 100.000 mikrofarad. Også tomgangsstrømmen er en god del høyere, slik at forsterkeren spiller i ren klasse A helt opp til 20 watt i 8 ohm der Elkjøp-varianten gir oppunder 10 watt. Begge variantene har en 1000 VA trafo, så akkurat den er det ikke gjort noen forandring, men også på effektforsterkeren er displayet oppgradert. Visstnok var det blå displayet lite lesbart, og man har derfor valgt å bytte det ut med en lysere variant. Spør du meg, så likte jeg det mørkere blålyset bedre, men det er nå snakk om smak og behag.

ABRAHAMSEN V3.0 forforsterker

.Abrahamsen V3,0 forforsterker
Altså en balansert forforsterker med fjernkontroll, 1 sett balanserte og 3 ubalanserte innganger, samt et sett ubalanserte og et sett balanserte utganger.
Fjernkontrollen er av metall, er liten avlang, kantet og tung med små runde knotter, med andre ord ikke av standard plast type. Selve forforsterkeren ser ut til å være av enkleste sort, med kun to runde knotter på forsiden hvorav en er for volum og den andre er inngangsvelger. Man må på baksiden for å finne av/på knappen som sitter ved siden av nettbrønnen.

 

 

Forforsterkeren er utstyrt med cinema bypass function, slik at man kan kjøre signalet upåvirket tvers igjennom forforsterkeren ved bruk sammen med et hjemmekinoanlegg.

Lydmessig:
Ingen tvil om at dette er et Abrahamsen-produkt! Per Abrahamsens lydsignatur er lett å kjenne igjen. Vi snakker da om en lydsignatur som heller mot det litt mørke med en svak varm karakter. Lyden er slik at vokaler og kanskje spesielt strengeinstrumenter står frem med litt ekstra glød, ganske likt hva mange rørforsterkere tilstreber seg av lydkarakter. Lyden er altså etter min mening ikke helt nøytral, den er bevisst lagt på linje med hvordan Per Abrahamsen mener en god forsterker skal låte.

Upgraded-versjonNår man først har valgt en "signatur", så vil man alltid ha de som elsker lyden og de som virkelig ikke liker lyden i det hele tatt. Altså blir matching viktigere enn noensinne. Skulle man ha mørktklingende avspillingskomponenter og høytalere med mørk karakter, kan det hele fort låte veldig mørkt og inneklemt, så et lite varsku her. Jeg har testet Abrahamsen V3.0 dirkete mot flere andre preamper for å overbevise meg selv om at det jeg hører virkelig er reelt. Blant annet har jeg brukt en Bladelius Idun som jeg hadde for hånden som sammenligningsgrunnlag. Ved direkte sammenligning blir det meget kjapt krystallklart at Bladeliusen spiller med langt kjøligere og mere nøytral karakter, men den blir da også mer kjønnsløs fordi man opplever at "gløden" i stemmer og instrumenter blir litt borte. På den annen side oppleves V3.0 (som tidligere sagt) litt mørk i lydsignaturen i forhold.

En annen ting jeg har bitt meg merke i er at jeg føler jeg må ha volumet opp på ca 39-40 på skalaen (altså relativt høyt) før jeg synes den spiller optimalt. Ukjent av hvilken grunn synes jeg detaljene kommer bedre frem i lydbildet enn ved lavere volum. Dette er noe som gjelder uansett hvilken effektforsterker jeg bruker. Dog skal det tillegges at jeg liker å spille relativt høyt, kanskje det er alderen som tynger og hørselen som er blitt dårligere, men uansett er jeg ikke i tvil om på hvilket volum jeg foretrekker og lytte til denne preampen på. Jeg har under testen brukt både balanserte og ubalanserte lydkilder, og det samme med effekttrinnene. Det hevdes fra Abrahamsen at det er store gevinster ved balansert drift. Jeg opplever vel at det egentlig ikke er såååååå stor forskjell, men at det er lavere støygulv med balansert drift, noe som igjen jo egentlig gjør lyden bedre da den bruker kreftene sine på musikk og ikke støy. Så indirekte har Abrahamsen selvfølgelig rett når man hevder at balansert drift er best.

Så til effekttrinnet V4.0.
Samme design som forforsterkeren, minus knottene på forsiden.  Også her befinner av/på knappen seg på baksiden av forsterkeren, ellers er det ikke mye å fortelle, annet enn at den har et sett med balanserte innganger. Det følger med adaptere rca/XLR for de som ønsker å bruke ubalanserte rca plugger inn i effektforsterkeren.

2 x 70 watt i 8 ohm og dobling i 4 ohm sier databladet. Jeg har ingen grunn til å betvile de tallene, faktisk opplever jeg V4.0 vel så kraftig som den gamle Electrocompaniet 100 watteren, så det vil altså si at vi snakker om en relativt kraftig, liten sak. Med en ladelyttbank på rundt 100.000 microfarad og 1000 Va trafo med de første 20 wattene i ren klasse A, er det heftige 70 watt vi snakker om, noe som gjenspeilte seg raskt da jeg begynte å spille på den.

Jeg har forsøkt en lang rekke med høytalere med alt i fra 4" basser og opptil 15" bassere. Høytalere med opptil 5 elementer krever sin mann av en forsterker, men på intet tidspunkt har jeg følt behov for mer power foruten når jeg vil spille skikkelig høyt med de største høytalerne jeg har. Dette er egentlig ikke noen kritikk av forsterkeren, den er nå engang en 70 watter og skal derfor ikke sammenlignes med noen 600 watter rent effektmessig. Man må ta den for hva den er, men når det er sagt, har den ikke hatt noen problemer med og trekke hva enn jeg har koblet den til, også opptil ganske så høye volumer.

Akkurat som med forforsterkeren så kjenner man igjen Per Abrahamsen og den gamle Electrocompaniet-sounden. Dog er effekttrinnet V4.0 mer nøytralt enn slik jeg opplever preampen V3.0.

Sammen med de krevende ProAc D80 som er forholdsvis stor høytaler med totalt 5 elementer hvorav 2 av de er 8" basselementer, spiller V4.0 som en langt større forsterker. Her er god kontroll nedover i oktavene, dynamikken ivaretas bra, og den klarer til og med og få til det snertne rappet i mellombassen som mange forsterkere sliter litt med og få til på denne høytaleren. Den klarer også å tegne et stort og holografisk lydbilde med meget god oppløsning i mellomtoneregistret og den legger til litt varme og en litt organisk signatur over lydbildet. Litt tredje ordens harmonisk forvrengning har aldri gjort stemmer eller instrumenter en flue fortred, og det får V4.0 til å låte som en veldig "levende" forsterker om du skjønner uttrykket.

I mitt lytterom som er på rundt 20 kvm holder effekten i V4.0 i lange baner. Selv om jeg er glad i å spille høyt holder de kraftige 70 wattene lenge. Bare når man skal spille ordentlig høyt eller at man har skikkelig tungdrevne høytalere, kan man ønske seg litt mer effekt, MEN det kan jo enkelt løses ved å kjøpe en V4.0 til og brokoble. Da kan man jo få nærmere 300 watt pr side, som burde holde til de selv ordentlig tungdrevne høytalere. Effektmessig vil man jo da matche en Electrocompaniet 250R og vel så det, men til halve prisen.

I mitt tilfelle ville jeg kjøpt en til eller i alle fall prøvd å bi-ampe. 4 x kraftige 70 watt burde kunne blitt en meget god lydmessig opplevelse.

Et lite varsku:
Et lite varsku må jeg dog rope og det gjelder hvilke kabler man kobler til, V4.0 er en skikkelig bredbåndskonstruksjon og når jeg kobler til kabler som f.eks Supra Ply 2.0 eller 3.4, låter det rett og slett ikke veldig bra. Det er et eller annet som skjer med kapasitansen som kan få bredbåndede forsterkere til i verste fall gå i selvsving, og ytterste konsekvens av det er at forsterkeren brenner utgangene. Nå i dag som man har et kraftig økende antall av brebåndede forsterkerkonstruksjoner er dette et problem som vil gjøre seg stadig mer til kjenne ,vil jeg tro.
Med V4.0 opplever jeg det hele som om noen skrur ned kraftig på diskanten kontrollen (hvilket jo er fraværende på dette forsterker-settet), det hele blir lydende litt inneklemt, kobler man til Abrahamsens egne høytaler kabler eller for den saks skyld hvilken som helst solid-core kabel er problemet fullstendig borte.

Abrahamsen for- og effektforsterker upgradesV3.0 og V4.0 sammen:
Ved bruk av disse to sammen får man et meget godt og vellydende forsterkersett. Man skal dog være oppmerksom på lydsignaturen som heller litt over mot det mørke når man setter sammen et anlegg. Bruk av "mørke" kabler og mørkklingende høytalere ville jeg personlig unngått.

Jeg forsøkte en rekke med både preamper og poweramper med Abrahamsen-forsterkerene, og jeg vil fremheve at V4.0 effekttrinnet matchet sammen med Bladelius Idun preampen fremskaffet en lyd som var i riktig toppklasse. Superhøy oppløsning med et snev av varme og organisk klang i mellomtonen. Slik jeg ser det (og ikke minst hører det) så har effekttrinnet potensial til å spille meget godt sammen med preamper som koster både to og tre ganger så mye som V4.0. Den vokser meget bra med oppgaven når man setter den sammen med dyrere utstyr.

En siste ting som må nevnes er tilspillingstid. Dette forsterkersettet krever MINST 100 timer tilspilling før det låter som det skal. Spesielt preampen låter litt inneklemt de første 50-60 timene hvorpå den gradvis dag for dag blir bedre og bedre og hvor den til slutt låter ganske så åpent og friskt........ men i begynnelsen....... ikke bra, dette bare som et tips hvis dere skal prøvelytte.Messingskiltet på toppen

Forsterkersettet jeg har hjemme nå har ca 400 timer spilletid på seg nå og jeg føler at det låter slik det egentlig er ment å låte, og det er langt i fra hvordan det låt rett ut av eskene..

Abrahamsen V3.0 og V4.0 upgraded er et rimelig forsterkersett (ca 22.000 kr) med en organisk og varmt lydende lyd signatur som kan anbefales alle som liker den gamle EC lyden men i ny innpakning med nok effekt til de fleste høytalere og hjem, jeg finner lyden meget behagelig om enn ikke helt nøytral. Liker man en litt varm naturlig lydsignatur og man har 22.000 kroner i lomma er det egentlig ikke så mye og lure på....... det er bare å dra og handle.

Lest 19094 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.