søndag, 12 april 2020 08:10

TEST: Beoplay A1 Contrast Collection Spesial

Skrevet av

I begynnelsen av året introduserte Bang & Olufsen sin Contrast Collection for en rekke av sine modeller. Vi benyttet anledningen til en test av den etter hvert klassiske modellen Beoplay A1 i et fornyet uttrykk.

Beoplay A1 har rukket å bli en klassiker i markedet, etter at den ble lansert for ganske nøyaktig fire år siden. Denne blåtannhøyttaleren som onde tunger vil kunne hevde har en form som minner litt om en hamburger, mens personer med blikk for design heller vil rette oppmerksomheten i den geniale enkelheten som ligger i formgivningen, der en lærreim lett kan tillegges like stor vekt som det langt mer ruvende chassiset. Ikke minst etter at man blir oppmerksom på at den enkle patenten med kulen gjør at lærreimen kan fungere som et håndtak som låses rundt håndleddet. Og så utgjør den naturfargede lærreimen også en herlig og varm kontrast til den åpenbart kaldere høyttalerfronten i børstet aluminium.

Cecilie Manz Studio

Cecilie Manz er en dansk designer født i 1972, utdannet ved Danmarks Designskole i København (DKDS) i 1997, og tok en tilleggsutdannelse ved University of Art and Design i Helsinki i 1998. Samme år startet hun sitt eget designstudio i København. Du finner Cecilie Manz Studio hvis du vandrer langs Sandgade, en stund før du krysser Kartoffelrækkerne på vei mot Fredensbro. Her designes interiørprodukter, primært for boliger.

Cecilie Manz Studio har hatt en rekke produkter for Bang & Olufsen. I tillegg til Beoplay A1 som vi omtaler her har hennes studio hatt hånd om designet til Beoplay A2, Beoplay P2, Beoplay M5 og de tre Beolit-modellene 12, 15 og 17, hvor de to førstnevnte nå har gått ut av produksjon.

En gjennomgående trend i produktene fra Cecilie Menz studio er enkel og vakker linjeføring som peker tilbake på tradisjoner innen nyere dansk og finsk design. Du kan studere designet fra Ceilie Manz studio her.

Contrast Collection

Som nevnt i innledningen er testeksemplaret en variant i en serie som heter Contrast Collection, en serie vi skrev om i januar. Her har B&O fått assistanse fra det københavnbaserte kontoret Norm Architects Studio. Som navnet antyder er dette et arkitektkontor, men et arkitektkontor som har minst like mange oppdrag innen interiør og design.

Oppgaven fra B&O denne gang har vært å skape en ny serie farger under navnet Contrast Collection, som både peker på kontraster i materialbehandling og i luminans. Serien spiller på materialer som går i kontraster i gråskalaen.

Beoplay A1 Contrast Collection har fått et høyttalerkabinett der den viktigste delen består i elegant børstet aluminium en utførelse som gir en distinkt premium look.

Det er forresten ikke første gang Beoplay A1 kommer i en Limited Edition. For et lite år siden lanserte B&O en Beoplay A1 Saint Laurent sammen med en tilsvarende versjon av den store Beoplay A9.

Beoplay A1

Vi har hittil beveget oss mer enn vanlig innen temaet design. Og det er ikke fordi de andre aspektene med Beoplay A1 ikke fortjener å vektlegges, men fordi designet er et så viktig element i Bang & Olufsen sine produkter, både B&O generelt og for Beoplay A1 spesielt. Og for en skribent som egentlig er en sivilarkitekt i forkledning er det uunngåelig å skeie litt ut om design når vi har med å gjøre et produkt fra Bang & Olufsen.

Men det er selvfølgelig andre ting å skrive om, som at A1 har to klasse D forsterkere som hver yter 30 watt, og at høyttalerbestykningen består av en 3,5-tommer til mellomtone og bass, mens diskanten ivaretas av en ¾ tommers diskantdriver.

Kommunikasjon

Beoplay A1 kommuniserer med omverdenen og din iPhone via blåtann 4.2. Eller hvis du heller foretrekker analoge forbindelser er det en 3.5mm minijack der du kan plugge til det meste.

Ellers er B&O sin app et nyttig verktøy for det meste her i verden. I hvert fall hvis du skal jobbe med et produkt fra Bang & Olufsen. Den åpenbart mest nyttige øvelsen er å tilpasse lydsignaturen til dine personlige preferanser.

Det er også mulighet å kombinere to stk. Beoplay A1 til et stereooppsett. Jeg har ikke forsøkt dette, men et langt liv har lært meg at den slags øvelser gir en gevinst i lydopplevelse som mer enn overgår en dobling av utgiftene. Ikke minst når vi befinner oss i en beskjeden prisklasse.

Manuell betjening

I tillegg til APPen er det lagt til rette for en manuell betjening. Langs den gummierte bunnen på høyttaleren er det lagt inn en rekke betjeningsknapper. Det vil si, det er printet inn symbolet for funksjoner, men ingen knapper er synlige. Og her må det innrømmes at jeg ble litt lurt innledningsvis. For en ryggmarksrefleks fortalte meg at dette sikker må være touch-betjening, selv om materialbruk egentlig burde fortalt en annen historie. Og en lett berøring ga ingen utslag. Ikke et middels trykk heller for den saks skyld. Så merket jeg at det var noe i denne gummierte flaten som gav etter hvis jeg bare trykket tilstrekkelig hardt.

Ok B&O, dette var kanskje ikke så veldig intuitivt, da. I hvert fall ikke før man får tenkt seg grundig om. For nærmere ettertanke tilsier at dette selvfølgelig er den opplagte løsningen hvis man vil ha en robust betjening som ikke er eksponert for feilbetjening ved utilsiktet berøring. Og det er fort gjort på en blåtannhøyttaler som er laget for å være i farten.

På den ene siden finner vi en trio med knapper som henholdsvis gir on-touch start av avspilling av sist brukte kilde, blåtannknapp og en knapp for å aktivere en hotline til vår alles kjære Siri. Eller Google Assist. Eller du kan også benytte den til en telefonkonferanse – tipper du blir en sterk kandidat til eieren av kontorets cooleste konferansetelefon med en Beoplay A1.

På den andre siden finner vi på-knappen sammen med volum opp og ned. Og midt mellom disse er USB-C inngangen og en 3,5mm minijack for kablet tilkobling til eksterne lydkilder.

Batteri og lading.

Ladingen skjer via en USB-C inngang. Dette er en hyggleig overraskelse, ikke minst tatt i betraktning at Beoplay A1 ble lansert for fire år siden. Ikke for det – USB-C kom på banen i god tid før dette også, men var egentlig ikke så veldig utbredt i starten.

Ladetid er oppgitt til 2,5 time ved 5V – 3A lading, og typisk strømforbruk er oppgitt til 15 watt under bruk, og 0,5 watt ved standby.

Bang & Olufsen oppgitt at batteriet kan vare i inntil 24 timer ved moderat volum. Det vil nok kreve en del lavere nivå enn jeg benyttet da jeg med ca. 50% volum fikk den til å spille i ca. 19 timer. Men bevares – også det er bra.

Landskapet og lyden

Markedet er fullt av blåtannhøyttalere på omkring denne størrelsen. Men hvis vi snevrer inn feltet til Premium-modeller er det lang mer begrenset utvalg.

Beoplay A1 tråkker i bedene til min Harman Kardon Traveler, en betydelig mer kompakt blåtannhøyttaler som også har et aluminiumskabinett som gir en premiumfølelse ikke helt ulik den som skapes av A1. Men HK Traveler er tross alt en atskillig mer kompakt blåtannhøyttaler, så Beoplay P2 hadde i så måte vært en langt mer naturlig rival for Traveler. I P2 finner vi en 2-tommers hovedhøyttaler, som mer matcher Traveler sin doble 1,4-tommer. Traveler har en størrelse og form som gjør at den egner seg utmerket til å ta med på innerlommen uten at det blir for påfallende. Også den kan benyttes som konferansetelefon, og faktisk også som powerbank. Men medaljens bakside er lyden. For selv om den spiller overraskende godt i forhold til den svært kompakte størrelsen, faller den fullstendig gjennom hvis man sammenligner den med Beoplay A1.

Da er Sonos One en mer naturlig rival når det kommer til lyden. Sonos One er selvfølgelig et helt annet konsept, med andre muligheter og begrensninger i forhold til Beoplay A1. Men i forhold til lydkvalitet er de på samme bane, selv om de trive best på litt ulike banehalvdeler. For det området som er Sonos One sin åpenbare styrke er der Beoplay A1 har sin mest åpenbare begrensning. Sonos har god kontroll i bassen, mens A1 sin bassgjengivelse blir langt mer diffus og utflytende selv om den går nesten like dypt. Dette må selvfølgelig ses i sammenheng med at volumet i Sonos One trolig er fire ganger større enn i A1, og at Sonos One er skapt for å stå i ro.

Men det punktet der Beoplay A1 slår tilbake er på musikalitet. For det er noe svært innsmigrende og musikalsk over lyden fra A1, etter at du har hatt en runde med equalizeren i Beo-appen for å temme bassen og gi diskanten et forsiktig løft.

Det må også tilføyes at Beoplay A1 spiller best når den mer eller mindre er rettet mot deg. Så selv om det kan være nærliggende å la den ligge flatt på bordet, er ikke dette en plassering som gir det optimale resultatet for lyden. Bruk gjerne den flotte lærreimen til å henge høyttaleren på veggen, eller et annet sted der den vender mot deg. Det gir den beste lyden.

Fela til Susanne Lundeng får en flott og varm klang i Hold Dæ På Vingan. Og mine favorittalbum av Bryan Ferry fra 80-tallet – Boys and Girls og Bete Noir engasjerer med sin blanding av eleganse og småfrekke klang. Solfrid Mollestad sitt vakre album Håpets Kappe kommer også til sin rett med Beoplay A1, der hennes flotte stemme og klangen av medmusikanter får en god klangbunn i denne blåtannøyttaleren.

I det hele tatt fungerer dette lydmessig veldig bra, bare musikken ikke blir alt for kompleks og krevende. Som når Beethoven sin 7. symfoni blir fremført av West Eastern Divan Orchestra med Anne Sophie Mutter som solist. I de heftigste passasjene røyner det litt på ordenssansen for Beoplay A1. Den greier rett og slett ikke helt å holde orden på begivenhetene like godt som en større høyttaler vanligvis mestrer. Alt annet ville for øvrig vært spooky.

Konklusjon

Du har kanskje gjettet det allerede. Og atter en gang fristes jeg til å peke på den gamle standarden I fall in love too easily, udødeliggjort av både Miles Davis og senere av Keith Jarrett Trio. Og innspilt av utallige andre artister.

For det er veldig lett å bli betatt av Beoplay A1, med sitt lekre design og flotte materialbruk. Og en lyd som er overraskende god fra et så kompakt design. Det bekrefter enda en gang hva som er mulig å skape med bruk av moderne DSP i en aktiv konstruksjon. Og så bekrefter A1 også hva som er mulig å få til når man engasjerer dyktige arkitekter og designere!

Veil. pris for Beoplay A1 Contrast Collection er kr. 2.750,-

Les mer om Beoplay A1 hos B&O

Lest 4808 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.